Perspektivni trio

17. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić: Lucija Petrač, flauta, Dora Draclin, oboa, i Božidar Ljubenko, orgulje, 15. ožujka 2012.

 • Lucija Petrač, foto: © Mirko Cvjetko

  Ciklus koncerata Iz salona Očić Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan redovito daje priliku i mladim umjetnicima da se predstave široj javnosti. Tako je na petom ovosezonskom koncertu nastupio perspektivni trio u sastavu Lucija Petrač, flauta, Dora Draclin, oboa, i Božidar Ljubenko, orgulje, uz izravni prijenos na 3. programu Hrvatskog radija. Uz program barokne glazbe urednik Branko Magdić u razgovoru s umjetnicima i njihovom profesoricom Ljerkom Očić predstavio je njihov dosadašnji umjetnički put i ambiciozne planove za usavršavanje u budućnosti.

  Nastup tog zasad bezimenog trija uslijedio je nakon trogodišnjeg druženja i usavršavanja na studiju komorne glazbe u razredu prof. Ljerke Očić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Božidar Ljubenko diplomirao je orgulje u razredu prof. Očić, i stječe praksu na orguljama šestinske crkve i na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, a njegove kolegice još su studentice četvrte godine u razredima Renate Penezić i Branka Mihanovića. Dobro školovani, uigrani i muzikalni glazbenici već su se iskazali uspješnim nastupima na raznim natjecanjima te su dosegnuli visoku interpretativnu razinu jasno određenih stilskih karakteristika. Nedavno su (27. veljače) nastupili i na završnom koncertu Tribine Darko Lukić u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu.

  Sučeljavanje njihovih instrumenata odredilo je u ovoj prigodi zanimljiv izbor programa baroknog razdoblja, koje u pravilu obiluje upravo komornom literaturom za flautu, obou i orgulje. Izvedena su višestavačna djela u rasponu od mladog do zrelog baroka, uključujući i jedno nešto kasnije djelo koje stremi prema klasici (Ivančić). U Koncertu u B-duru Antonija Vivaldija, Triosonatama Georga Philippa Telemanna (u d-molu) i Johnna Joachima Quantza (u G-duru), Sonati u G-duru Amanda Ivančića i Suiti u d-molu Johanna Christopha Schultzea ljepotom tona, toplinom fraze i lakoćom artikulacije naročito se istakla flautistica Lucija Petrač. Vrlo dobroj oboistici Dori Draclin, međutim, treba još usavršavanja u pogledu pokretljivosti i preciznosti virtuoznih pasaža, dok je orguljaš Božidar Ljubenko pružio više nego solidnu osnovu tom perspektivnom komornom sastavu, koji krasi radost zajedničkog muziciranja, mladenački polet i visoka izvedbena razina.

  Posebno su dojmljivi bili polagani emotivno izražajni stavci, a ugodno iznenađenje bila je na kraju koncerta rasplesana Suita malo poznatog njemačkog baroknog skladatelja Schultzea, čiji je efektni završni stavak, Capricie, zajedno s prethodnim Menuetom ponovljen u dodatku na zahtjev zadovoljne publike.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 17. ožujka 2012.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike