Vrijedna gostovanja i otkrivanje baštine

Koncertni događaji 2008. godine

 • Martha Argerich, foto: © Klaus Rudolph (www.klausrudolph.de)Protekla će se godina pamtiti po mnogim izvanrednim koncertima stranih i domaćih umjetnika i ansambala, po brojnim festivalima kojima su se pridružili i neki novi, kao i po nekoliko znakovitih opernih produkcija. Što se tiče gostovanja važno je istaknuti korisnu suradnju domaćih i stranih koncertnih agencija, tako da mnogi svjetski glazbenici i orkestri na svojim turnejama po srednjoj Europi svraćaju i u Zagreb. To umreženje dovelo nam je tako početkom godine između ostalog i američku violinisticu Hilary Hahn, koja je nastupila uz Škotski kraljevski nacionalni orkestar i francuskog dirigenta Stephana Denèvea. Taj uzbudljivi susret s Hilary Hahn tim je značajniji što je upravo ta mlada umjetnica prema anketi časopisa Gramophon izabrana za glazbenicu godine 2008.

  Martina Filjak; foto: © Llorenc Valles (www.martinafiljak.com)Protekla godina bila je naročito uspješna i za mladu hrvatsku pijanisticu Martinu Filjak koja je osvojila impresivni broj nagrada u domovini i svijetu, a to je na najljepši način opravdala izvanrednim recitalom u HGZ-u. Posebnu je pozornost izazvalo i gostovanje slavne argentinske pijanistice Marthe Argerich, koja je nakon dugog niza godina ponovno nastupila u Zagrebu, ovaj put u društvu s karizmatičnim violončelistom Mishom Majskim, s kojim surađuje punih trideset godina.

  Spomenuto umreženje umjetnika bilo je uspješnije na međunarodnom planu nego li unutar vlastite sredine. A to je šteta, jer vrijedne hrvatske projekte – posebice one glazbenoscenske – valjalo bi pokazati i u drugim sredinama, iako smo svjesni da to iziskuje troškove. Zato smo sa zahvalnošću dočekali i ispratili gostovanje Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s Toskom Giacoma Puccinija u zagrebačkom HNK-u.

  HNK u Zagrebu; Josip Mandić: MIRJANA, red. Petar Selem; Adela Golac-Rilović (Mira) i Davor Lešić (Petar Njegovan), foto: Ines NovkovićHrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci: Boris Papandopulo, Sunčanica, red. Ozren Prohić, dir. Nikša BarezaSpomenimo još hvalevrijedan napor oko otkrivanja zaboravljene hrvatske baštine, kao što je to bio primjerice slučaj s Mirjanom Josipa Mandića u Zagrebu ili Sunčanicom Borisa Papandopula u Rijeci. Obje opere postavio je maestro Nikša Bareza, neumorni istraživač manje poznatih partitura.

  Važan segment kvalitetne glazbene ponude čine i festivali. Ovom prigodom podsjetimo samo na one novijeg datuma koji su se pokazali naročito uspješnim i atraktivnim: Međunarodni festival rane glazbe Dvigrad u Istri, Međunarodni tjedan udaraljkaša u Bjelovaru i najmlađi, zagrebački međunarodni festival komorne glazbe koji okuplja najcjenjenije glazbenike svijeta na čelu s direktoricom Suzanom Joko Henkel, zagrebačkom snahom japansko-njemačkog podrijetla. Njihova zajednička izvedba Saint-Saënsovog Karnevala životinja bio je vrhunac radosnog četverodnevnog prijateljskog i umjetničkog druženja.

  Završimo ovaj letimični i nepotpuni pregled važnijih glazbenih događaja u protekloj godini dirljivim dobrotvornim koncertom Zagrebačke filharmonije za maestra Vjekoslava Šuteja i Zakladu Ana Rukavina nedavno održanim u prepunom Košarkaškom centru Dražena Petrovića. Maestru Šuteju, šefu-dirigentu ZF, koji je obolio od akutne leukemije i liječi se u američkom Seattleu, podršku su pružili brojni slavni prijatelji, pjevači i dirigenti, a društvo od dvjesto umjetnika na sceni predvodio je tenor José Carreras, koji se svojedobno uspješno izliječio od iste bolesti. Vjerujemo da će tako biti i s našim Điđijem, kojem od srca želimo ozdravljenje i što skoriji povratak za dirigentski pult.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 31. prosinca 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike