U međunarodnom društvu

Cantus Ansambl: dir. Berislav Šipuš, solistica: Dunja Bontek, violina, Studio Bajsić Hrvatske radiotelevizije, 12. listopada 2009.

 • Cantus ansambl i dirigent Berislav Šipuš, foto: www.mbz.hr
  Cantus Ansambl jedinstveni je ansambl hrvatske koncertne scene koji gotovo osam godina njeguje izvođenje suvremene glazbe pod umjetničkim vodstvom i dirigentskom palicom skladatelja Berislava Šipuša. Uz vlastiti koncertni ciklus Cantus & Lisinski "nastoji biti pokretač i nositelj promjena, detektor potreba i njihov izvršitelj". Rezultat je impresivni broj praizvedbi (njih čak sedamdeset), oko dvjesto izvedenih opusa i tridesetak inozemnih gostovanja. Posebnost ansambla je intenzivna suradnja sa sličnim inozemnim sastavima u svijetu i organiziranje radionica za mlade dirigente i skladatelje.

  Ove godine Ansambl Cantus u sklopu međunarodnog projekta Re: new music koji u razdoblju od studenog 2008. do listopada 2010. nastoji izvesti što više nove glazbe živućih skladatelja u što više zemalja i sa što više ansambala, ugošćuje belgijskog skladatelja Luca Brewaeysa i poljsku skladateljicu Lidiu Zielinsku. Oni su u rujnu i listopadu održali radionice na Muzičkoj akademiji i Hrvatskom društvu skladatelja, a djela su im izvedena u sklopu programa prvog koncerta ciklusa Cantus&Lisinski održanog 12. listopada u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije (umjesto u maloj dvorani Lisinski).

  Luc Brewaeys je predstavljen skladbom Cardhu za osam svirača iz ciklusa Singl-malt viski, a Lidia Zielinska skladbom Conradovih sedam otoka za komorni ansambl i vrpcu. Predstavljena je i najnovija skladba darovite splićanke Olje Jelaske Jutro na moru, za violinu solo i komorni ansambl. Djelo je naručio festival Samoborska glazbena jesen za Dunju Bontek, pobjednicu petog Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić i za Cantus Ansambl. Oni su djelo i praizveli 24. rujna ove godine u Samoboru. Praizvedeno je djelo Dva priviđenja pod jasikom za komorni ansambl srpskog skladatelja Draška Adžića (1979), a još su izvedene i I. komorna glazba za 12 solo instrumenata, op. 24. br. 1 i dolce furioso, za komorni ansambl Dubravka Detonija.

  Sve su izvedbe pod ravnanjem Berislava Šipuša bile na visokoj razini, a već idućeg dana Cantus Ansambl je otputovao u Beograd gdje je s nešto izmijenjenim programom nastupio na uglednom festivalu BEMUS u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Uz već spomenuta djela Hindemitha, Detonija i Adžića izvedene su i skladbe Octandre Edgarda Varèsea, Un jardin sous la plue avec un compositeur sans parapluie Berislava Šipuša i Melusine Silvija Foretića. Dana 9. studenoga Cantus Ansambl održat će drugi koncert svojeg ciklusa u Lisinskom pod ravnanjem sjajnog mladog dirigenta Diana Čobanova s kojim će gostovati dan kasnije u Centru Arnold Schönberg u Beču s vokalnim skladbama Antona Weberna.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 16. listopada 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike