Predaja glazbi punim srcem

4. međunarodni festival komorne glazbe zagreb kom 4, Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 10. – 17. listopada 2009.

 • 4. međunarodni festival komorne glazbe zagreb kom 4, foto: www.zagreb-festival.com
  Koncertna sezona 2009/2010. u Zagrebu je počela vrlo intenzivno. U obilju atraktivnih programa i stranih gostovanja ugnijezdio se i zagreb kom 4, međunarodni festival komorne glazbe, koji je u svojem četvrtom izdanju pod umjetničkim vodstvom Susanne Yoko Henkel i uz pomoć izvršnog direktora Dalia Despota ponovo izazvao veliku pozornost javnosti. Kako i ne bi kad su protekla tri festivala iznimnom kvalitetom i gurmanskom programskom ponudom pružila obilje dobre glazbe u prvoklasnim izvedbama. Tako je bilo i proteklih tjedan dana u Hrvatskom glazbenom zavodu, koji je bio pretijesan za sve znatiželjnike i ljubitelje komorne glazbe.

  Sedam tematskih koncerata naslovljenih Priče o vojnicima, Mozartova matineja, Talijansko i "talijansko", Schubertijada, Contemporary Music Lounge, Sretan rođendan, Srećko! i Beethoven na sedmu, priredilo je 23 sudionika, uključujući i jednog glumca. Svakodnevno su u podrumu HGZ-a umjetnici vježbali i družili se pripremajući koncertne nastupe. U različitim komornim sastavima, često i vrlo rijetkim, zahvalnoj publici pružali su iznimne doživljaje. Redom najbolji hrvatski i inozemni, mahom mladi glazbenici, osebujne ličnosti, prijatelji i zaljubljenici u glazbu, oduševljenje su međusobno dijelili i prenosili na auditorij.
  4. međunarodni festival komorne glazbe zagreb kom 4, foto: www.zagreb-festival.com
  Spomenimo ih sve, zaslužili su: violinisti Susanna Yoko Henkel i Stefan Milenković, violončelisti Giovanni Sollima, Ani Aznavoorian i Monika Leskovar, kontrabasist Matthew McDonald, fagotisti Sergio Azzolini i Bence Bogányi, kornist Radovan Vlatković, gitaristi Edin Karamazov i Petrit Çeku, pijanist i dirigent Søren Nils Eichberg, violisti Guy Ben-Ziony, Susan Knight i Hartmut Rohde, pijanisti Lauma Skride, Milana Chernyavska i Itamar Golan, klarinetistica Alexandra Gruber, trubač Guillaume Jehl, udaraljkaš Shristian Langer, trombonist Tobias Unger i glumac Krešimir Mikić.

  4. međunarodni festival komorne glazbe zagreb kom 4, foto: www.zagreb-festival.comPremda, nažalost, nisam mogla prisustvovati svim koncertima, drago mi je što sam nakon dugo vremena ponovno čula Priču o vojniku Igora Stravinskog u izvornoj inačici za sedam svirača i glumca, uz sudjelovanje odličnog dramskog umjetnika Krešimira Mikića, koji je tumačeći nekoliko uloga sugestivno interpretirao tekst Charlesa Ferdinanda Ramuza u hrvatskom prijevodu Vjerana Zuppe.

  Šarmantan je bio i koncert Talijansko i "talijansko" s djelima Boccherinija, Stravinskog (Talijanska suita za violinu i glasovir) i Paganinija. Odlična je ideja da se u posebnom intimnijem ozračju predstave djela suvremenih autora Terryja Rileya, Giovannija Sollime, Alaina Ridouta i Sorena Nilsa Eichberga te da se i dvjestogodišnjaku Felixu Mendelssohnu-Bartholdyju biranim programom čestita rođendan. Nezaboravan doživljaj bila je i završna točka Festivala Septet za klarinet, fagot, rog, violinu, violu, violončelo i kontrabas u Es-duru, op.20 Ludwiga van Beethovena.
  4. međunarodni festival komorne glazbe zagreb kom 4, foto: www.zagreb-festival.com
  Susanna Yoko Henkel, Guy Ben-Ziona, Giovanni Sollima, Matthew McDonald, Alexandra Gruber, Sergio Azzolini i Radovan Vlatković predali su se toj prekrasnoj glazbi punim srcem i intenzitetom, uskladivši instrumente i interpretacije do savršenstva. Vidjelo se i osjetilo s koliko su užitka i stvaralačke radosti disali i živjeli zajedno, radujući se ljepoti koju su otkrivali i prenosili slušateljima. Bila je to impresivna kruna 4. međunarodnog festivala komorne glazbe, koji uvelike pridonosi njegovanju i promociji tog sve popularnijeg oblika glazbene djelatnosti u Zagrebu i to na najvišoj umjetničkoj razini.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 20. listopada 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike