U španjolskom duhu

Ciklus Sfumato Zbora Hrvatske radiotelevizije: Espíritu hispano, dirigent Mladen Tarbuk, solistica Klasja Modrušan, sopran, Muzej Mimara, 17. studenoga 2009.

 • Zbor Hrvatske radiotelevizije, arhivska fotografija (www.mbz.hr)
  Gost dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije na koncertu ciklusa Sfumato (Duhovni zvuci, boje i oblici) održanog 17. studenog u Muzeju Mimara bio je maestro Mladen Tarbuk. Program je sastavio u španjolskom duhu odabravši djela skladatelja iberijskog podneblja koji su se uz još dva hrvatska autora nadahnjivali zamamnim hispanskim narodnim pjesmama. U raznolikom odabiru od harmonizacija narodnih pjesama do antologijske mise Quam pulchri sunt (Kako su lijepi) Tomása Luisa de Victorije našao se i Triptih Vladimira Ruždjaka (Gitara, Madrigal i Ples) na stihove slavnog španjolskog pjesnika Federica Garcie Lorce iz 1985, posvećen zboru Solista iz Santiaga.

  No polazište za takav programski odabir bila je Tarbukova želja da hrvatskoj publici prvi put predstavi svoju skladbu Discusiones amorosas (Ljubavne raspre) za mješoviti zbor. Djelo je naime prije šesnaest godina dobilo prvu nagradu na međunarodnom baskijskom natjecanju Tolosa 93. za zborske skladbe nadahnute baskijskim folklorom. Tri baskijske narodne pjesme (Maritxu, kamo ideš, Dok sam jednom s dragom svojom i Zdjela ) Tarbuk je uglazbio za zbor i soliste, oslonivši se pretežito na klasični zborski slog s ukusnim i diskretnim interpolacijama modernijeg harmonijskog sloga.

  Klasja Modrušan, foto: www.klasja-soprano.comTom uspješnom suvremenom skladbom koncert je završio, a počeo je ranom glazbom 16. stoljeća. Komorni sastav pjevača izveo je motet Clamabat autem mulier Chananaea (Povika pak kananska žena) Christóbala de Moralesa i Misu Quam pulchri sunt Tomása Luisa de Victorie. Popularni skladatelj 20 stoljeća Joaquín Rodrigo našao je pak nadahnuće u dvjema sefardskim pjesmama iz 15. stoljeća (Bolestan leži kraljev sin i Kralj koji je rano ustajao) koje je harmonizirao za mješoviti zbor.

  Na programu su bile i harmonizacije četiriju narodnih pjesama iz Andaluzije (Uspavanka i Zbogom, Granado u obradi Valentína Ruiza-Aznara), zatim katalonska Pjev ptica Lluisa Milleta i popularna baskijska Aurtxo seaskan. Skladbe je izvela odlična gošća večeri sopranistica Klasja Modrušan uz Mješoviti zbor.

  Nastup Zbora HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka bio je zadovoljavajući, premda ne i besprijekoran. Ostavio je dojam stanovite površnosti i nedorađenosti, kao da je nedostajalo nešto više pokusa. No ipak je bilo važno upoznati taj zanimljiv i dijelom nepoznat program u španjolskom duhu, koji bi bilo dobro još doraditi i studijski snimiti kao vrijedan prilog bogatom repertoaru Zbora HRT-a.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 22. studenoga 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike