Trajni sjaj

Gala koncert u povodu 25. godina djelovanja Djevojačkog zbora Zvjezdice, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, 28. ožujka 2010.

 • Djevojački zbor Zvjezdice na koncertu Zagrebačke filharmonije 5. veljače 2010., foto: zgf.hr
  Gala koncertom održanim u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu Zbor Zvjezdice obilježio je visok jubilej – 25 godina ustrajnog njegovanja lijepog pjevanja s ciljem veličanja svjetske i hrvatske glazbe. Zvjezdice su se pod vodstvom svoga osnivača Zdravka Šljivca razvile u jedan od najreprezentativnijih predstavnika glazbenog Zagreba i Hrvatske. U potpunosti su opravdale svoje blistavo ime zvjezdanog sjaja, koje s ponosom nose četvrt stoljeća šireći svjetlost, ljepotu i plemenitost. Svestrani glazbenik, skladatelj, producent i dirigent, te urednik i suradnik Hrvatske televizije, Zdravko Šljivac je prije svega uzorni glazbeni pedagog koji je pravim odgojnim pristupom i metodom uspio postići izvrsnost tog iznimnog djevojačkog zbora. Te uspješne i bogate godine sabrane su i u najnovijoj monografiji Zvjezdice 25 (2010).

  Mahom odlične učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, Zvjezdice su tijekom dva i pol desetljeća osvajale publiku na brojnim koncertima i festivalima u Hrvatskoj, kao i na velikim turnejama u Sjedinjenim Državama, Australiji, Maleziji i Kanadi. Dobile su brojne domaće i međunarodne nagrade, surađivale s drugim hrvatskim umjetnicima, ansamblima i orkestrima, snimile više stotina različitih tonskih zapisa i niz nosača zvuka (CD i DVD). Europska federacija zborova Unije, koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu proglasila je Zvjezdice i njihova dirigenta maestra Zdravka Šljivca veleposlanicima kulture.

  Posebno je značajna suradnja Zvjezdica s istaknutim hrvatskim skladateljima, koji su im posvetili svoje skladbe. Primjerice ciklus Četiri godišnja doba Davorina Kempfa, skladba Orion, Venus, Andromeda… Milka Kelemena ili Djevojačke vede Ive Josipovića. Praizvele su i Misu Apostolicu bečkoga skladatelja Geralda Wirtha surađujući i družeći se s Bečkim dječacima. Kad se uzme u obzir da se radi o tehnički i glazbeno vrlo zahtjevnim djelima (primjerice skladatelj Wirth za svoje djelo dvadeset godina nije mogao naći zbor dovoljno dobar da bi bio u stanju izvesti njegovo djelo, sve dok nije čuo Zvjezdice) vrijednost te misije još je uočljivija.
  Djevojački zbor Zvjezdice na koncertu na 51. Dubrovačkim ljetnim igrama 2000. godine, foto: www.dubrovnik-festival.hr
  Svečani Gala koncert pokazao je svu širinu djelovanja Zbora izborom djela ili njihovih ulomaka u kojima je došla do izražaja velika vokalna kultura, visoka tehnička razina i izražajnost interpretacije. Od dvanaest točaka različitih stilova i izvođačkog sastava bilo je tu nekoliko a cappella skladbi ili pak skladbi za vokalne solistice i zbor uz instrumentalnu pratnju ili pratnju Hrvatskog komornog orkestra. Od Tota pulchra es Mauricea Durufléa preko Davorina Kempfa (Ave Maria), Geralda Wirtha (Missa Apostolica), Clauda Debussyja (Nocturnes-Sirènes), Benjamina Brittena (A Ceremony of Carols), Ive Josipovića i Ivane Hajsan (Djevojačke Vede), Franza Schuberta (Misa u G-duru) do Johanna Straussa (mlađeg), sa sjajnom Tritsch-Tratsch polkom.

  U izvedbama su sudjelovale vokalne solistice Martina Zadro, Martina Gojčeta Silić i Tanja Ruždjak, orguljaši Mario Penzar i Eva Košir Karačić, harfistica Diana Grubišić-Ćiković, udaraljkaši Ivana Bilić i Boris Žuvela, te plesačica Petra Valentić s vlastitom koreografijom na Debussyjeve Sirene. Pred kraj večeri Zvjezdicama su se pridružile i Ex Zvjezdice, te su zajedno najprije otpjevale dirljivu a cappella skladbu Tebe pojem Stevana Mokranjca u spomen na preminulu Zvjezdicu Mirelu Glavaš. Slijedio je dio programa u sasvim drugom stilu. Naturalnim pjevanjem izvele su narodnu Tam prek Drave grmlavica, a uz Tamburaški orkestar HRT-a Turopoljske svate i Nekaj grmi z Otrovanca Bože Potočnika.

  U toj iznimno svečanoj i bogatoj proslavi jubileja Zvjezdica u Gala koncertu kojim je ravnao Zdravko Šljivac, a koji je bio prilagođen izravnom televizijskom prijenosu pod vodstvom Domagoja Novokmeta, sudjelovale su uz ostale i nekadašnje Zvjezdice, danas slavne zvijezde Martina Zadro i Nina Badrić, no ono što je najviše impresioniralo bila je radost u zajedničkom muziciranju bivših i sadašnjih članica Zbora, koje su pokazale da zvjezdani tragovi ne nestaju kao u zvijezda repatica, nego trajno sjaje i oplemenjuju sve prošle generacije i nastavljaju svijetliti u očima, srcima i glasovima ne samo sadašnjih već i budućih Zvjezdica.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 3. travnja 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike