Meditacija uz gitaru

Ciklusu Mladi u Lisinskom: Krešimir Bedek, gitara, KD Vatroslav Lisinski, 26. travnja 2010.

  • Krešimir BedekTjedan dana prije Svečanog koncerta nagrađenih na 43. Tribini Darko Lukić još se jednom predstavio pobjednik prethodne Tribine - gitarist Krešimir Bedek. Taj daroviti mladi umjetnik rođen 1981. u Zagrebu, učenik je Darka Petrinjaka (diploma na Muzičkoj akademiji u Zagrebu) i Zorana Dukića (magisterij u Den Haagu). Radi kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, nastupa na brojnim koncertima u domovini i inozemstvu i osvaja vrijedne nagrade. Dva puta je dobio nagrade na prestižnom natjecanju Printemps de la guitare (Charleroi, Belgija), pobjednik je i nekoliko međunarodnih gitarističkih natjecanja: Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona Miguel Llobet, Guitarmania (Almada, Portugal), Guitar and Chamber Music Festival Zwolle (Nizozemska) i Scharpach Gitaar Concurs (Enschede, Nizozemska).

    Na 42. Tribini Darko Lukić Krešimir Bedek osvojio je prvu nagradu, kao i nagradu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Prema dobrom običaju pobjedniku natjecanja osim novčane nagrade pripada i nagradni koncert na kraju iduće sezone Tribine. Umjetnik je tako održao još jedan dojmljiv recital s djelima skladatelja i gitarista 20. stoljeća. Slušali smo Sonatu Kubanca Lea Brouwera, Amfore hrvatskog skladatelja i aktualnog predsjednika Ive Josipovića, Sonatu Bugara Atanasa Ourkouzounova, Collectici íntim Katalonca Vicenta Asencia, a na kraju i dvije španjolske skladbe: Invocación y danza (Homenaje a Manuel de Falla) Joaquína Rodriga i Sevillanu, op. 29 Joaguína Turine.

    Osnovni ugođaj promišljenog i rafiniranog programa bio je meditativan. U tim trenucima mladi je umjetnik pažljivo bdio nad svakim lijepo intoniranim tonom, pazeći na dovoljno dug odjek, savršen legato i pijevnu kantilenu. Tome su parirali efektni proplamsaji virtuoziteta, temperamentnih akcenata i ritma, te elegantnog i lepršavog prebiranja po žicama. Do krajnjih je granica iskoristio razne tehnike i mogućnosti sviranja na instrumentu koji je nekoliko puta poslužio i kao udaraljka.

    Krešimir Bedek iznimno je muzikalan i suptilan umjetnik koji se na čvrstim temeljima ugledne zagrebačke gitarističke škole formirao u respektabilnog gitarista koji je odlučio da više ne sudjeluje na natjecanjima, nego da svoje znanje i umijeće predstavlja publici širom svijeta i prenosi ga mlađim generacijama.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 29. travnja 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj