Koketiranje violončela i glasovira

Ciklus koncerata Iz salona Očić: Mladi glazbenici u Salonu Očić (Dora Kuzmin, violončelo, Martin Draušnik, violina), 18. studenoga 2010.

 • Dora KuzminMartin Draušnik
  Drugi koncert 16. godišta Kućnih koncerata Iz salona Očić Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan predstavio je dvoje mladih glazbenika koji su se zajedno sa svojim također mladim suradnicima za glasovirom, predstavili u vrlo lijepom svjetlu izvodeći dijelom standardni, a dijelom i posve nov program iz opusa Schumann, Brahmsa i Szentpalija. Violončelistica Dora Kuzmin i violinist Martin Draušnik laureati su 43. Tribine Darko Lukić, te su dobili još jednu izuzetnu prigodu da nastupe i u Salonu Očić, u izravnom prijenosu na 3. programu Hrvatskog radija, koji vodi urednik Branko Magdić.

  Sudjelovanje laureata Tribine Darko Lukić koju organizira Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika u suradnji s Društvom hrvatskih skladatelja i Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski, na koncertima u Salonu Očić postalo je korisnom tradicijom kao još jedna vrijedna nagrada mladim umjetnicima, kojima je svaki nastup itekako potreban i dobrodošao na pragu karijere. Na ovom koncertu oni su potvrdili svoje kvalitete i burnim pljeskom bili nagrađeni za izniman doživljaj.

  Violončelistica Dora Kuzmin članica je Zagrebačke filharmonije i Klarinet trija, a Martin Draušnik je zamjenik koncertmajstora u istom orkestru i asistent na Muzičkoj akademiji. Njihovi suradnici za glasovirom bili su Nadja Varga Modrić i Danijel Detoni. Ovaj četverolist mladih glazbenika potječe iz glazbenih obitelji u kojima su dobili početne impulse za bavljenje glazbom, a ispekli su zanat kod najboljih pedagoga u domovini i inozemstvu. Dora Kuzmin i Nadja Varga Modrić dobre su prijateljice i rado sviraju zajedno, a sada su prvi put nastupile i u Salonu Očić.

  Mlade umjetnice odabrale su dvije kraće i stilski različite skladbe. Prvo su izvele dobro poznatu i popularnu skladbu Fantasiestücke, op. 73 Roberta Schumanna, izvorno skladanu za klarinet, ali koju rado sviraju i drugi instrumentalisti, poput oboe ili violončela. Uz topli, mekani ton violončela u vještim rukama Dore Kuzmin i uz skladnu pratnju Nadje Varga Modrić djelo je dobilo posebnu romantičnu auru i bio je dobar uvod u drugu, također romantičnu skladbu večeri iz opusa Johannesa Brahmsa.

  Duo Draušnik – Detoni, kojemu je to također bio prvi i to vrlo upečatljiv zajednički nastup izabrali su 1. sonatu za violinu i klavir, op. 78 u G-duru Johannesa Brahmsa. Sonata poznata i pod imenom Pjesma o kiši omiljeno je repertoarno djelo, u kojem su oba instrumenta ravnopravno zastupljena u umjetničkom dijalogu velikih izvedbenih zahtjeva. Usklađeni u tonskoj ljepoti, profinjenoj dinamici i prozračnosti sloga, umjetnici su pregledno i stilski uvjerljivo predočili djelo, s uzbudljivim kontrastima i gradacijama. Pri tome je Detoni svojom naglašenom suptilnošću, žarom, temperamentom i muzikalnošću poticao Draušnika na čvrstu i promišljenu suradnju koja je u skladnom dosluhu iznjedrila upečatljivu izvedbu.

  Na kraju večeri su ponovno nastupile Dora Kuzmin i Nadja Varga Modrić. Pripremile su novu skladbu Flirts Dorinog prijatelja iz Budimpešte, tubista i skladatelja Rolanda Szentpalija, napisanu na Dorinu molbu upravo za praizvedbu na ovom koncertu. Trostavačno je to koketiranje violončela i glasovira koje prolazi mijene proljeća, ljeta i zime. Pisano je suvremenim, ali pitkim, efektnim i virtuoznim glazbenim jezikom, koji nakon raznih uzbudljivih trenutaka simpatizira s tangom à la Piazzola uz konačno smirenje. Izvedba je bila na visokoj razini zahvaljujući virtuoznim odlikama, muzikalnosti i temperamentu obiju vrsnih umjetnica.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 9. studenoga 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike