Mladi za mlade

25 nam je godina tek!, svečani koncert u povodu 25. obljetnice ciklusa Mladi za mlade Hrvatske glazbene mladeži i Muzičke akademije u Zagrebu, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 2. prosinca 2010.

 • Katarina Krpan, foto: www.mbz.hrČetvrt stoljeća kontinuiranog odgoja i obrazovanja mlade publike preko koncerata mladih umjetnika bilo je ispunjeno dragocjenim susretima sa studentima glazbe od kojih su neki danas poznati umjetnici, poput Sandre Bagarić, Radovana Cavallina, Valentine Fijačko, Martine Filjak, Sidonije Lebar, Anđelka Krpana, Gorana Listeša, Renate Pokupić, Dubravke Šeparović, Ivane Švarc i Martine Zadro. U početku su se ti koncerti (četiri do šest godišnje) redovito održavali u Hrvatskom glazbenom zavodu, a od 2006. u Maloj dvorani Lisinski. Na tim koncertima najmlađa publika uz pomoć voditelja upoznaje glazbu i dobiva poticaj za učenje nekog od instrumenata ili pjevanja ili pak općenito bavljenja glazbom profesionalno ili amaterski.

  Najzaslužnijim promotorima te korisne inicijative zahvalio je na početku svečanosti predsjednik HGM maestro Berislav Šipuš. Uručio je Zahvale mnogobrojnim vrijednim i aktivnim pedagozima škola, a za iznimne zasluge u poticanju suradnje studenata Muzičke akademije s Hrvatskom glazbenom mladeži Povelje su dobili profesori Muzičke akademije Josip Tonžetić i Prerad Detiček. Pročitan je i pozdravni brzojav gradskog ministra za kulturu Duška Ljuštine, te objavljen najnoviji dobitnik Nagrade Ivo Vuljević – mladi pijanist Aljoša Jurinić. Svečana dodjela te ugledne nagrade HGM bit će na Dan dvorane Lisinski 29. prosinca uz prigodni koncert ovogodišnjeg laureata.
  Aljoša Jurinić, foto: Fabio Bon
  Pod simpatičnim naslovom 25 nam je godina tek! pred raspoloženom, uglavnom mladom publikom održan je prigodni koncert koji su otvorile pijanistice Eva Kirchmayer Bilić i Katarina Krpan. One su pojedinačno ili kao duo održale niz koncerata upravo u ciklusu Mladi za mlade, pa su ovom prigodom nastupile na klaviru četveroručno u skladbama Antonína Dvořák (Slavenski ples u e-molu, op. 72, br. 2), Ivane Lang (Mali šaroliki svijet: Valcer i Tango) i Johannesa Brahmsa (Mađarski ples br. 7 u A-duru). Slijedili su nastupi studenata Muzičke akademije. Tara Horvat, Marta Bratković, Denis Brkić i Matej Milošev izveli su stavak Tempesta iz 6. soante za dvije violine, violončelo i kontrabas Giachina Rossinija, a violinistica Iva Vukić i gitarist Josip Roša izveli su Sonatinu Miroslava Miletića.

  Tara HorvatPosebno su oduševila dva nova ansambla koja djeluju tek godinu dana. Devet članova Ansambla klarineta Muzičke Akademije (mentor prof. Goran Merčep) izveli su dva plesa za ansambl klarineta Puszta Jana Van der Roosta, a Sekstet od pet flautistica i jednog kontrabasista (prof. Saša Nestorović) predstavili su se Božićnom jazz suitom u aranžmanu Billa Holcomba. Nastupio je i novoosnovani Zagrebački komorni zbor Bersa koji djeluje pod mentorstvom prof. Jasenke Ostojić-Radiković. Zbor je sastavljen od najboljih pjevača Djevojačkog zbor Zinka te nekadašnjih pjevača Zagrebačkih dječaka i njihovih prijatelja. Okupljeni oko svoje dugogodišnje dirigentice Jasenke Ostojić-Radiković i njenog Hrvatskog društva Collegium pro arte, u prijateljskoj i poticajnoj atmosferi promiču ime hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

  Zanimljivo je da je u ovoj prigodi prof. Ostojić-Radiković željela uz taj odličan zbor predstaviti troje mladih dirigenata, svojih studenata dirigiranja na Muzičkoj akademiji. Tako je Alka Kavre vodila zbor u ukrajinskoj narodnoj skladbi Ščedrik, Vinko Karmelić je predstavio dvije skladbe Leosa Bardosa (Dana, dana i Libera me), a Petra Horvat je ravnala izvedbom zbora Zeleni Jure Davora Bobića.

  Nema sumnje da ćemo napredak većine spomenutih studenata i dalje sa zanimanjem pratiti i da ćemo ih podržati kao što je to učinila i mlada publika na ovom svečanom koncertu svojim burnim odobravanjem. Podrška studentima na počecima bavljenja glazbom itekako je potrebna u stjecanju samopouzdanja, a njihovim vršnjacima u gledalištu daje prigodu za razvoj vlastitih estetičkih kriterija i stvaranje kvalitetnih uzora. Uzajamni pozitivni utjecaji na tim koncertima ciklusa Mladi za mlade pokazali su se iznimno korisnim i vrijedno ih je i dalje njegovati i usavršavati.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 9. prosinca 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj