Užitak zajedničkog muziciranja

Koncertna promocija CD-a Glazba… prijateljstvo klarinetistice Marije Pavlović i pijanistice Martine Filjak, Marijin dvor, Lužnica, 27. prosinca 2010.

  • Koncertna promocija CD-a Glazba… prijateljstvo klarinetistice Marije Pavlović i pijanistice Martine Filjak, Marijin dvor, Lužnica, 27. prosinca 2010., foto: Berislava Miriam Grabovac
    U lijepom pomno obnovljenom baroknom dvorcu Lužnica kraj Zaprešića izgrađenom sredinom 18. stoljeća, danas u vlasništvu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, u kojem sada djeluje Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor s raznolikim sadržajima, održan je (u suradnji s tvrtkom Lifestyle) koncert dviju istaknutih hrvatskih glazbenica mlađe generacije klarinetistice Marije Pavlović i pijanistice Martine Filjak. Umjetnice velike međunarodne karijere veže odnedavna (2009) prijateljstvo izraslo iz suradnje na zajedničkim glazbenim projektima. Tako je i nastao nosač zvuka Glazba… prijateljstvo u izdanju Cantusa i Hrvatskog društva skladatelja s djelima za klarinet solo i za klarinet uz glasovir.

    Iz repertoara za klarinet solo Marija Pavlović je izabrala Concerto abbreviato Petra Bergama i Tri komada Igora Stravinskog, a u suradnji s Martinom Filjak predstavljena je Sonata za klarinet i klavir Francisa Poulenca, Prva rapsodija Claudea Debussyja, Elegija Anđelka Klobučara i Tri fantazije (Fantasiestücke, op.73) Roberta Schumanna. Materijal u ukupnom trajanju od pedesetak minuta snimljen je i uređen u režiji 4 Hrvatskoga radija (ton majstori: Luka Rojc & Krešimir Seletković, producent: Petko K. Mlinac, urednica Redakcije ozbiljne glazbe Hrvatskog radija: Đurđa Otržan, tekst: Marija Bergamo, design: Luka Maras).

    Naslovnica CD-a Glazba… prijateljstvoNa koncertu u Svečanoj dvorani dvorca umjetnice su predstavile dio tog programa s djelima Schumanna, Debussyja, Bergama i Poulenca, te dodale još nekoliko lijepih božićnih napjeva. Pokazale su vrhunsku tehniku, muzikalnost, ljepotu tona i fraze, osjećaj za ritam, stil i dinamičku raznolikost, a nadasve čvrsto zajedništvo u kreiranju cjeline. Međusobni sklad i ravnopravni udio u ispreplitanju i prezentiranju notnoga materijala iznjedrili su uzorne interpretacije odabranog programa, kao najbolju pozivnicu za preslušavanje i uživanje u slušanju njihova CD-a u cijelosti.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 29. prosinca 2010.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike