Za dobro raspoloženje

Ciklus koncerata Iz salona Očić: Salonski ansambl Animato, 10. ožujka 2011.

 • Salonski ansambl Animato, arhivska fotografija

  Peti ovosezonski kućni koncert Iz salona Očić Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan predstavio je Salonski ansambl Animato koji njeguje specifičnu glazbu za razonodu, osobito popularnu u građanskim salonima 19. stoljeća. Intimno i toplo ozračje Salona Očić, u kojem se također potiče i takva vrsta uglađenog i danas pomalo zaboravljenog muziciranja, bilo je idealno mjesto za prvi nastup Salonskog ansambla Animato u tom prostoru. Ime samo po sebi dovoljno govori o stilskom određenju te simpatične zagrebačke skupine od osam glazbenika koji nas sentimentalno podsjećaju na neka davno prohujala vremena.

  Salonski ansambl Animato samozatajno djeluje već četiri godine, na tragu svojevremene inicijative uglednog violinista Josipa Klime, nenadmašnog majstora i na tom području glazbenog izraza, koja je počela na amaterskoj osnovi u okviru Pučkog otvorenog učilišta, ali se kasnije, od 2007, profilirala u profesionalnom smislu. Danas Salonski ansambl Animato okuplja akademske glazbenike s osnovnim instrumentarijem koji čine dvije violine, violončelo, kontrabas i električni glasovir, zatim flauta i klarinet, uz sudjelovanje i pjevačice, što tom salonskom orkestru pruža mogućnost veće širine repertoara.

  Nikolina Mazalin odlična je sopranistica lijepa glasa, stasala u klasi solo-pjevanja prof. Miljenke Grđan na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koja s puno šarma, osjećaja i uvjerljivosti izvodi prigodne pjesme i arije. Ona uz pijanisticu Vesnu Kutnar sudjeluje i u organizaciji i vođenju ansambla, u kojem jednakopravnu odgovornost dijele i violinistice Martina Drakulić i Lara Silvestri Valdevit, zatim flautistica Vanja Markesina, klarinetist Tomislav Babić, violončelist Lovro Kovačević i kontrabasist Oleg Gurski.

  Program koncerta Salonskog ansambla Animato u Salonu Očić naizmjence je predstavio vokalne i instrumentalne skladbe s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Od energične virtuozne polke Grom i munja i šarmantnog valcera Bečka krv Johanna Straussa ml., u društvu s Hanom u Pjesmi Villi iz operete Vesela udovica Franza Lehara i ulomkom iz Fantazije Sjećanje na Griega Ernsta Urbacha s popularnom solo-popijevkom Ich liebe Dich (Ljubim te) do dva argentinska tanga: instrumentalniog Mar del Plata Rudolfa Habera i vokalne provedbe Zaborava Alda Maiettija te pjesme i serenadnog tanga Proljeće Fellnera i Killera.

  Treća cjelina programa donijela je prvo opojni Valcer iz Druge jazz suite Dmitrija Šostakoviča, zatim rusku pjesmu Zbog ljubavi ne treba plakati skladatelja filmske glazbe Thea Mackebena te mađarsku fantaziju Hungaria Bohuslava Leopolda. Taj lijepi izbor glazbe za razonodu s raznih strana svijeta završio je potpurijem popularnih hrvatskih melodija Od Splita do Dubrovnika autora Halleckera, Bradića i Tijardovića (Daleko me biser mora, Tonči, moj dragi Tonči…), ali i nezaboravnim evergrinom Samo jednom se ljubi iz repertoara Ive Robića u obradi Tomislava Uhlika.

  Salonski ansambl Animato izveo je taj nostalgični program s dovoljno ozbiljnosti i sigurnosti, ali i šarma. Improvizirajući na licu mjesta, na poticaj voditelja Branka Magdića, izveli su još dvije kraće plesne i vokalne točke, te otkrili i neke skrivene mogućnosti članova u ime podizanja dobroga raspoloženja. A to je i bila namjera tog specifičnog koncerta: da predstavi osebujnu djelatnost Salonskog ansambla Animato te da razgali i zabavi publiku.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 12. ožujka 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike