Mladi virtuozi violine

17. Etide i skale, međunarodno natjecanje za mlade violiniste i glasovirače, Zagreb, 17. – 20. veljače 2011.

 • Márton Vőrősváry

  Osebujno natjecanje mladih glazbenika koje pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba uspješno organizira Glazbena škola Pavao Markovac u Zagrebu ove je godine održano u disciplini violine. Natjecalo se 34 đaka i studenata iz pet zemalja: Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije i najviše iz Hrvatske (19) u pet starosnih kategorija. Za svaku kategoriju, osim za Reviju najmlađih (do 9 godina) program se između ostalog sastojao od skala i etida, te virtuoznih skladbi (za violinu solo i za violinu uz pratnju glasovira). Pet zadanih Etida – varijacija na mjesečini za svaku kategoriju napisao je hrvatski skladatelj Tomislav Uhlik, a mlade virtuoze pratio je Ocjenjivački sud u sastavu Vinko Fabris (predsjednik), Jernej Brence (Slovenija), Silvano Kuzmin, Nenad Merle i Josip Škunca (Hrvatska).

  Noami KonfortaNatjecanje se održavalo u Češkom narodnom domu, a završni koncert u nedjelju u podne u Hrvatskom glazbenom zavodu. Svečanost podjele nagrada i nastup najboljih pratila je brojna publika uz uvodne riječi prof. Josipa Vrbanca, ravnatelja Glazbene škole Pavla Markovca i predsjednika Organizacijskog odbora, koji je predstavio sve nagrađene. Mladim glazbenicima čestitala je i gospođa Tatjana Holjevac, predstavnica pokrovitelja Gradske skupštine Grada Zagreba, koja dodjeljuje posebne nagrade. Ukupno je dodijeljeno šest prvih nagrada, pet drugih, četiri treće i šest četvrtih (novčane nagrade) te dvije pete nagrade (diplome).

  Nagrade Hrvatskog društva skladatelja (umjetničko djelo Ljerke Njerš) za najbolju izvedbu zadane skladbe u svakoj kategoriji osvojili su devetogodišnja Nikolina Maričić iz Opatije, desetogodišnja Sofya-Agnessa Yakuntsova iz Slovenije četrnaestogodišnja Marija Bašić iz Osijeka, sedamnaestogodišnja Anna Silàgyi iz Mađarske i 21-ogodišnja Tara Horvat studentica Oresta Shourgota na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. desetogodišnja Noami Konforta iz Zagreba (prof. Nenad Merle) dobila je na dar violinu Yamaha. Nagradu za najbolju izvedbu virtuozne skladbe (2.500 kuna) dobio je Tvrtko Emanuel Galić, sedamnestogodišnji student iz Zagreba (prof. Leonid Sorokov), a nagradu za najbolju izvedbu etide ili capriccia (2.500,00 kuna) šesnaestogodišnji Márton Vőrősváry iz Budimpešte (prof. Péter Somogyi). On je ujedno dobitnik i prve nagrade u IV kategoriji (3.000,00 kn) i ukupni pobjednik natjecanja (plaketa Grada Zagreba i 7.5000,00 kn).

  Tvrtko Emanuel GalićNa koncertu najboljih prvo se predstavila najmlađa violinistica osmogodišnja sudionica Revije iz Slovenije Neža Feguš (prof. Barbara Danko) i vrlo hrabro izvela Temu iz Plesa vještica Niccoloa Paganinija. Potom su redom svoje umijeće izvedbi zadanih Etida – varijacija na mjesečini Tomislava Uhlika pokazali najbolji u svojim kategorijama. Shodno dobi mladih glazbenika etide variraju težinom i zahtjevnošću što je dobra škola i prilika za potvrdu njihove kvalitete. Još smo čuli nekoliko prvonagrađenih, od kojih su se posebno lijepim tonom i muzikalnošću izdvojili Noami Konforta (Paganini: Cantabile) i Marija Bašić (Bartok: Rumunjski plesovi), no bez konkurencije u pogledu virtuoziteta bili su ipak već spomenuti sudionici najviših kategorija (iako imaju tek sedamnaest, odnosno šesnaest godina) Tvrtko Emanuel Galić (Elgar: La capricieuse, op.17) i Márton Vőrősváry (Wieniawski: Koncertna poloneza op. 4 u D-duru). Pred njima je očito lijepa budućnost i njihov daljnji napredak pratit ćemo sa zanimanjem.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 22. veljače 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike