U istom registru

2. festival Orgulje Zagrebačke katedrale: Ana Butković, flauta, Mario Penzar, orgulje, 11. kolovoza 2011.

 • Ana ButkovićOvogodišnji festival Orgulje Zagrebačke katedrale koji je osmislio njegov ravnatelj Edmund Andler–Borić sadrži sedam koncerata koji se održavaju četvrtkom od 7. srpnja do 22. kolovoza. Iako je festivalska tradicija orguljanja u zagrebačkoj prvostolnici duga, ovo je drugi festival koji se odvija u organizaciji same Zagrebačke katedrale uz pomoć prečasnog Josipa Kuhtića te Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Turističke zajednice Zagreb. Dosad su održana tri koncerta na kojima su nastupili ugledni hrvatski i strani orguljaši, najčešće sa svojim gostima – drugim instrumentalistima ili pjevačima. Tako je gošća austrijskog umjetnika Christiana Ivana 7. srpnja bila sopranistica Margareta Klobučar, 14. srpnja uz Edmunda Andlera Borića nastupio je trubač Marin Zokić, a 21. srpnja recital je održao slovenski orguljaš Tomaž Sevšek.

  Publika u velikom broju dolazi na te koncerte kako bi uživala u jedinstvenom doživljaju monumentalnog zvuka što ga pružaju jedne od najvećih, najljepših i najkvalitetnijih orgulja na svijetu. Tako bilo i 11. kolovoza za nastupa istaknutog hrvatskog orguljaša Marija Penzara i njegove gošće flautistice Ane Butković. Mario Pnzar jedan je od najuglednijih hrvatskih orguljaša i profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a Ana Butković je osim studija flaute na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji završila i studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem j e i zaposlena kao znanstvena novakinja.

  Program njihova zajedničkog nastupa bio je svojevrsni iskorak od tipičnog rasporeda s prepoznatljivom popularnijom literaturom. Za početak izabrana je vrlo lijepa Sonata za flautu i orgulje u F-duru Georga Philippa Telemanna, koja je predstavljena idealnim ravnovjesjem između tople melodike dionice flaute i diskretne orguljske patnje primjerenog registra. Nakon te ljupke trostavačne skladbe oplemenjene francuskim šarmom uslijedila je opširna i polifono majstorski razvedena Partita na koral Sei gegrüsset,Jesu gütig Johanna Sebastiana Bacha. Niz varijacija na odabranu temu Penzar je izveo s čvrstim osloncem na stalno prisutan i manje više prikriven ili eksponiran koral, okružen prepletanjem maštovitog kontrapunktskoga umijeća raznolikog ugođaja s velikim gradacijama monumentalnoga zvuka.
  Ana Butković i Mario Penzar
  Tom zanimljivom odabiru rijetko izvođenih djela dvojice najvećih orguljaša i suvremenika baroknoga razdoblja umjetnici su suprotstavili jednako tako manje poznatu ali svakako vrijednu pažnje – glazbu 20. stoljeća. Čuli smo Pastoralu za flautu i orgulje suvremenog američkog skladatelja Thoma Ritera Georga, po ugođaju sličnu Telemannovoj Sonati, no ipak manje zahtjevnoj, i Sonatu da chiesa Franka Martina, u kojoj je veliki švicarski majstor na zanimljiv način zvukove flaute isprepleo i kombinirao s registrom flaute na orguljama.

  Mario Penzar je za kraj svojega solističkog nastupa odabrao dvije skladbe značajnog flamanskog skladatelja i orguljaša Flora Peetersa. Taj odabir nije nimalo slučajan. Naime Penzar je 1989. dobio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Flor Baron Peeters u Belgiji pa je njegova respektabilna djela želio predstaviti i našoj publici. Mračnom ugođaju impresivne Elegije koja iz najdubljeg registra postupno raste i razvija se u crescendu do nebeskih visina suprotstavio je Toccatu, Fugu i Himnu prema Ave maris stella. To nadasve virtuozno i vrlo zahtjevno djelo kojim je okončan zanimljiv i izvedbeno vrlo kvalitetan nastup dvoje vrsnih zagrebačkih umjetnika ispraćeno je dugim zahvalnim aplauzom brojne publike.

  Spomenimo da će u sklopu ovogodišnjeg festivala Orgulje Zagrebačke katedrale u nastavku muzicirati bračni par Krešo Fabijanić, truba, i Gorana Vidnjević-Fabijanić, orgulje (25. kolovoza), Goran Končar, violina, i njegova kći Ljerka Končar Gamulin, violončelo, te Edmund Andler Borić, orgulje (15. rujna), a ciklus će zaključiti orguljašica Ljerka Očić recitalom u povodu dvjestote obljetnice rođenja Franza Liszta (koncert će se održati točno na skladateljev rođendan 22. listopada).

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr,13. kolovoza 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike