Impresivne djevojačke zborske snage

Prima Ars Fest: Djevojački zbor Hrvatske, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 3. rujna 2011.

 • Simfonijski orkestar HRT-a i Djevojački zbor Hrvatske

  U prorijeđenom rujanskom rasporedu koncerata uoči nadolazeće sezone u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski (velikoj) održan je Prima Ars Fest 2011 (PAF). Radi se o zanimljivom projektu koji je prije godinu dana pokrenuo i organizirao Glazbeni centar Papandopuline na čelu s predsjednicom Ivom Rem. Ambiciozna glazbenica, pijanistica te osnivačica i dirigentica vrsnog Dječjeg zbora mlađeg uzrasta Mozartine, koji je 2007. prerastao u Djevojački zbor Mozartine, trenutačno je stalna dirigentica Dječjeg zbora Papandopuline i Djevojačkog zbora Mozartine te ansambla Ex Mozartine, a radi i kao PR i mareketing menager hrvatskih estradnih pjevača. Osim u glasoviru usavršavala se i u solo-pjevanju te diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

  Sa željom da promovira zborsko pjevanje, posebice među mladima, Iva Rem osmislila je projekt PAF s namjerom da se svi hrvatski zborovi bolje povežu i da se izborom od šezdesetak najboljih pjevačica oformi Djevojački zbor Hrvatske koji će u dva tjedna boravka u Zagrebu pripremiti program u suradnji s vrsnim hrvatskim glazbenicima. Prve godine zbor je uvježbao Ivan Josip Skender, a ove godine taj je posao ponuđen uglednoj zborskoj dirigentici Jasenki Ostojić Radiković, pročelnici Odsjeka za dirigiranje, harfu i udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje predaje kolegije vokalne tehnike, komorni zbor i dirigiranje obligatno, te vodi Zbor Muzičke akademije. Uz to, stalna je dirigentica zbora Zagrebačkih dječaka te osnivačica Hrvatskog društva Collegium pro arte.

  Prvo izdanje Festivala predstavilo je tako najbolje hrvatske zborašice u suradnji sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka s djelima hrvatskih skladatelja. Tom je prigodom kao domaćin nastupio i Djevojački zbor Mozartine s praizvedbom Jenkinsova Adiemusa uz solistice Ivanu Kindl te Ivanu i Mariju Husar. Drugo izdanje Festivala ove je godine bilo u znaku duhovne glazbe. Predstavljene su Hrvatske pučke misne popevke iz Međimurja u izboru Vinka Žganeca, a u obradi Dade Ruža. Svaku od osam a cappella popijevki (V jutro otprem oči, Bože milostivni, Dika Bogu na visini, Verujem vu Boga, Svet, svet, svet, Sveto prečašćeno, Agnec Božji i Službu Božju) najavio je kratki uvod orgulja (Mario Čopor) u vidu intonacije uz povremeni odzvon zvona, čime je uz savršeno kultiviran stilski vokalni izričaj ostvareno iznimno duhovno ozračje. Istaknule su se i solistice Anabela Barić, Marija Banjedvorec, Nina Franulović, Ingrid Tena Grgić, Ena Katarina Herceg, Gabriela Hrženjak i Iva Islambegović.

  U nastavku večeri izvedena je Missa brevis u B-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta. Djelo je izvedeno u suradnji s Ansamblom Acoustic project i dirigentom Mladenom Tarbukom. Jasenka Ostojić Radiković odlično je pripremila djevojke iz četrnaest hrvatskih gradova koje su lijepim i izjednačenim glasovima suvereno izvodile zahtjevne dionice, a kao solistice angažirane su darovite studentice solo-pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu iz klase prof. Snježane Bujanović-Stanislav (sopranistice Rea Alaburić i Dolores Leko) i Vlatke Oršanić (mezzosopranistica Ivana Srbljan). Dolores Leko otpjevala je mezzosopransku dionicu, a Ivana Srbljan altovsku. Obje su bile pouzdane i korektne, a najbolji je dojam ostavila Rea Alaburić, posebice u vrlo dojmljivom solističkom nastupu u stavku Benedictus.

  Nastup Djevojačkog zbora Hrvatske završio je skladbom Nauči nas Marijo Đele Jusića, a nakon stanke predstavile su se Mozartine i Ex Mozartine (back vokali) pod vodstvom Ive Rem. Izvele su pregršt stranih zabavnih hitova (Empire State Of Mind, Crying In The Rain, Running Up That Hill, Warwick Avenue, Getting Away With It, I Saved The World Today, Angel, True Colors, Rolling In The Deep) u aranžmanu Dubravka Palanovića, umjetničkog voditelja Ansambla Acoustic project Zagrebačke filharmonije koji je primjereno pratio temperamentne pjevačice.

  Spomenimo da je Festival održan pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i uz pomoć više sponzora, koji su omogućili što ugodniji i nesmetani rad djevojaka za vrijeme njihova boravka u Zagrebu.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 6. rujna 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike