Licitarsko srce za mlade dirigente

5. međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro pl. Matačić, Zagreb, 5. – 7. listopada 2011.

 • Aleksej Bogorad

  Zahvaljujući aktivnosti i ugledu Fonda Lovro i Lilly Matačić, koji djeluje već 24 godine čuvajući uspomenu na našega nazaboravnog maestra i provodeći njegovu želju da se podupire i potiče umjetnički razvoj mladih darovitih dirigenata diljem svijeta, na ovogodišnje, peto međunarodno natjecanje njegova imena prijavio se rekordan broj kandidata, više od 150 iz 40 zemalja (najviše iz Japana!). Pristigli audio-video materijal pregledala je tročlana komisija (Jorma Panula, Nada Matošević-Orešković,Tonči Bilić) te izabrala šesnaestoro kandidata za drugi krug natjecanja. Njihove je nastupe u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uz Simfonijski orkestar HRT-a koji je s čak trinaest velikih simfonijskih djela pripremio šef-dirigent Pavle Dešpalj uz asistenciju Marije Ramljak i Tomislava Fačinija, pratio šesteročlani međunarodni žiri s predsjednikom Berislavom Klobučarom (Hrvatska/Austrija), maestrom međunarodne karijere koji je između ostalog dirigiranje učio i od Lovre pl. Matačića.

  Ostali članovi žirija bili su Nikša Bareza (Hrvatska), Leopold Hager (Austrija), Geza Kovacs (Mađarska), Jorma Panula (Finska) i Thomas Sanderling (Njemačka). U treći krug ušlo je šestero kandidata, među njima i jedan od dvojice hrvatskih natjecatelja Filip Pavišić (1976), stipendist Fonda Lovro i Lilly Matačić, dirigent Opere HNK u Osijeku. Znakovito je da se sada prvi puta u povijesti toga natjecanja dogodilo da je jedan kandidat iz Hrvatske ušao u treći krug. (Drugi naš kandidat bio je Domeniko Briški (1978), zaposlen u HNK u Splitu i na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu). Na programu natjecanja bile su i dvije obvezatne skladbe hrvatskih autora: Koncert za komorni orkestar Rubena Radice i suita Licitarsko srce Krešimira Baranovića, a u dijelu programa drugoga kruga sudjelovale su pjevačice Adela Golac-Rilović i Vedrana Šimić.
  Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije na Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro pl. Matačić
  Na Završnom koncertu finalista, koji je prvi puta izravno prenošen na Internetu, u nazočnosti ne baš brojne publike, predstavila su se trojica najboljih. Ždrijebom su izvukli svaki po jednu od tri zadane skladbe. Prvo je nastupio najmlađi Kah Chun Wong (1986) iz Singapura sa simfonijskom pjesmom Vragolije Tilla Eulenspiegela, op. 28 Richarda Straussa, potom je Robert Farkas (1982) iz Mađarske izveo suitu Licitarsko srce Krešimira Baranovića (Proštenje i Kolo), a na kraju je Aleksej Bogorad (1979) iz Rusije dirigirao 3. simfoniju u F-duru, op. 90 Johannesa Brahmsa. Ovaj potonji jedini među njima ima već iskustva s natjecanjima (osvojio je drugu i posebnu nagradu na Međunarodnom dirigentskom natjecanju Stefan Turčak u Kijevu, kao i nekoliko nagrada kao klarinetist).

  Aleksej Bogorad je apsolutni pobjednik 5. Međunarodnog natjecanja Lovro pl.Matačić. Ne samo kao dobitnik prve nagrade koja nosi i 7000 eura, nego je osvojio i najveće simpatije publike, kao i diplomu Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Kah Chun Wong osvojio je drugu nagradu (5.000 eura) i Nagradu Riječke filharmonije, a Roberu Farkasu pripala je treća nagrada (3000 eura), zatim nagrada Simfonijskog orkestra HRT-a i nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskoga autora (Licitarsko srce Krešimira Baranovića).Dodijeljeno je još nekoliko posebnih nagrada, među kojima je nastup Filipa Pavišića uz Varaždinski komorni orkestar.

  U razgovoru koji je u očekivanju rezultata s natjecateljima vodila Jana Haluza bilo je očito da su svi bili iznimno zadovoljni s organizacijom, atmosferom i orkestrom. Iako bi valjalo razmisliti kako ubuduće dostojanstvenije i osmišljenije privesti natjecanje samome kraju, bez nepotrabnog odugovlačenja, zbrke i improvizacije. U tom pogledu svečano otvorenje je bilo neusporedivo bolje.

  Peto Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro pl.Matačić održano je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i ministra kulture Jasena Mesića, uz znatnu novčanu pomoć sponzora, a u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić kojeg vode akademik Frano Parać, predsjednik Skupštine, Eva Sedak, predsjednica Upravnog odbora i Josip Nalis, glavni tajnik.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 9. listopada 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike