Rodnom kraju s ljubavlju

17. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, Slatina, 12. – 15. listopada 2011.

 • Milko Kelemen, arhivska fotografija sa otvaranja 15. dana Milka Kelemena, 2009., foto: slatina.hr

  Rodni grad uglednog hrvatskog skladatelja Milka Kelemena i ove je godine odao počast svojemu slavnom sugrađaninu, iako on niti ove godine zbog zdravstvenih razloga nije mogao osobno doći u Slatinu, što je inače redovito činio, kako bi svojom nazočnošću uveličao taj međunarodni festival, koji je osnovao sa željom da kod svojih sugrađana probudi svijest o potrebi učenja i navikavanja na kulturna zbivanja, posebice ona vezana uz suvremenu glazbu. No, njegova misija ostavlja traga. Festival privlači pozornost pa je publika sva događanja pratila u velikom broju zahvaljujući naporima i entuzijazmu Udruge DMK Slatina na čelu s Jadrankom Srdoč, koja je i ove godine unatoč teškoćama organizirala Dane Milka Kelemena uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine u suradnji s Glazbenom proizvodnjom HRT-a, a pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor.
  Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, arhivska fotografija sa otvaranja 15. dana Milka Kelemena, 2009., foto: slatina.hr
  Uoči svečanog otvaranja 12. listopada u Domu kulture, na kojem je nastupio Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija s djelima Rubena Radice i Milka Kelemena, u Zavičajnom muzeju otvorena je izložba Image Library autorice Seadete Midžić, koja je u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu bila predstavljena na ovogodišnjem MBZ-u, a u ovoj je prigodi prilagođena festivalu u Slatini s više eksponata koji se odnose na samog Kelemena i njegov doprinos MBZ-u. U istom prostoru Vesna Meštrić (MSU Zagreb) održala je idućeg dana predavanje na temu Kompjutorska grafika između umjetnosti i znanosti, dok su plesnu predstavu My Neighbours izveli Ryuzo Fukunara iz Japana i Martina Štirn iz Slovenije.

  Prvi od dva komorna koncerta u Hrvatskom domu u Slatini priredila je slatinska flautistica Sanda Vidaković, studentica treće godine Muzičke akademije u Zagrebu. U suradnji s pijanistom Ivanom Karšom izvela je djela Carla Reineckea, Julesa Mouqueta i Françoisa Bornea. U nastavku se predstavio i obiteljski duo Goran Končar, violina, i njegova kći Ljerka Končar-Gamulin, violončelo, koji su u program uvrstili djela Milka Kelemena, Vjekoslava Nježića, Johanna Sebastiana Bacha i Händela-Halvorsena. Drugi koncert priredila je hvaljena pijanistica Diana Brekalo, rođena u Stuttgartu. Došla je iz Londona, gdje trenutno živi i niže uspješne koncerte, a u Slatini se predstavila u najboljem svjetlu s vrlo zahtjevnim recitalom koji je predstavio čak tri Kelemenove skladbe iz različitih stvaralačkih razdoblja: Dessins Commentés (1964), Stupovi neba ( 1986) i Sonata za klavir (1954). Uz to, umjetnica je izvela i Mađarsku rapsodiju br. 15 (Rakoczy marš) Franza Liszta i Sechs Klavierstücke, op. 118 Johannesa Brahmsa.
  Sanda Vidaković
  Dani Milka Kelemena proširili su krug publike i izvan Slatine. Tako je ove godine Gudački kvartet Rucner 26. lipnja održao predkoncert u Crkvi sv. Petra u Čađavici s djelima Haydna, Dvořáka, Miletića, Cossetta i Uhlika. 14. listopada u Gradskom muzeju u Virovitici nastupio je Tamburaški orkestar Kontesa Dora iz Našica pod ravnanjem Marine Kopri i Deana Koprija. Izvodili su skladbe Gotovca, Šostakoviča, Bacha, Dore Pejačević, Pietra Mascagnija, Karola Wojtyle, Markovića i drugih, a koncert Simfonijskog orkestra HRT-a sa svečanog otvorenja ponovljen je 16. listopada na HRT-u u Zagrebu u ciklusu Nedjeljom u podne u Bajsiću u izravnom prijenosu na 3. programu Hrvatskoga radija, koji vodi urednica Iva Lovrec Štefanović promovirajući komunikaciju suvremenog zvuka i slušateljstva. A to je i Milko Kelemen nastojao postići svojim Festivalom u Slatini.

  Vrlo zanimljiv program tog koncerta sučelio je rane skladbe dvojice uglednih hrvatskih skladatelja, naših suvremenika-akademika Rubena Radice (1931), koji ove godine slavi svoj 80. rođendan, i Milka Kelemena (1924), koji je svojevremeno bio profesor Rubena Radice, kasnije također profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Obojica su ove godine doživjeli lijepa priznanja. Nedavno je Radičin mladenački Koncert za komorni orkestar oduševio mlade dirigente i publiku kao obvezna skladba u drugom krugu Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro pl. Matačić, a primio je i uglednu Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Kelemenu je pak u travnju odano priznanje za izniman doprinos obljetničkom Muzičkom biennalu Zagreb, uglednom međunarodnom festivalu koji je upravo on pokrenuo prije pedeset godina. Iako trenutno nema fizičke kondicije za putovanja svijetom, što je ranije bila njegova velika strast, Kelemen u Stuttgartu, gdje živi, i dalje sklada. Tako je proljetos pijanistica Martina Filjak praizvela njegov Madrigal Rouge uz Njemačku radijsku filharmoniju iz Saarbrücken Kaiserslauterna (Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern), a u pripremi je i novo iznenađenje, narudžba djela za dvjestotu godišnjicu rođenja Richarda Wagnera.
  Tomislav Fačini
  Za ovu prigodu izabrana su djela za orkestar koja su obojici skladatelja bili zadani radovi na završnoj godini studija. Radičin Koncert za komorni orkestar praizveden je 1956. na koncertu Muzičkih večeri Radio Zagreba, a Kelemenovu Sinfoniettu za komorni orkestar iz 1949. praizvela je Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Milana Horvata godinu dana kasnije. Uz te dvije mladenačke skladbe predstavljeno je, kao avangardni kontrast tim reprezentativnim klasičnim studentskim radovima, i jedno kasnije Kelemenovo djelo, Changeant za violončelo i orkestar iz 1968, koje je praizvedeno u Kölnu u izvedbi tamošnjeg Radijskog orkestra, solista Siegfrieda Palma i maestra Christopha von Dohnanya. Program je predstavila urednica i voditeljica izravnog prijenosa Iva Lovrec-Štefanović, zanimljivim kratkim komentarima i razgovorima, a vrlo dobre izvedbe bile su u rukama pažljivog Simfonijskog orkestra HRT-a, njegova odlična solista i virtuoza na violončelu Branimira Pustičkog i vrsnog dirigenta Tomislava Fačinija.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 17. listopada 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo