Hrvatska božićna priča

Ciklus Sfumato Zbora Hrvatske radiotelevizije: Adventski koncert, Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i solisti, dir. Tonči Bilić Bazilika Srca Isusova, Zagreb, 17. prosinca 2011.  • U sklopu ciklusa Sfumato u Bazilici Srca Isusova održan je Adventski koncert, na kojem su izvedeni Koncert za orgulje, gudače i timpane u g-molu Francisa Poulenca i niz božićnih pjesama u obradi Igora Kuljerića (Hrvatska božićna priča).

    Posebno se očekivao nastup Pavla Mašića u efektnom i razmjerno popularnom Poulencovu djelu, a on se pokazao kao interpret zrele i nosive invencije iako ne i dostatnog solističkog impulsa kojim bi se nametnuo kao ravnopravan sugovornik i sukreator podjednako u interpretativnoj koncepciji kao i u izvedbi. Ali, domišljeni prostor utemeljene korektnosti, preglednost izvedbe, kao i razumljiva i nadahnuta registracija te otvorenost i slojevitost dinamičkog pokreta, taj su njegov, uvjetno rečeno nedostatak, nadoknadili te se Mašić još jednom predstavio kao jedan od najboljih orguljaša mlađe generacije. Nastup orkestra pod vodstvom Tončija Bilića bio je vrlo dobar, a treba istaknuti doista kvalitetan balans u oblikovanju tonske slike s obzirom na akustičke zahtjeve crkve.

    Kao dirigent Bilić se gestom fine mjere pokazao i ravnajući izvedbom božićnih pjesama. Iako su ti kratki, uglavnom vrlo poznati, napjevi u obradi Igora Kuljerića izgubili mnogo od šarma i uvjerljivosti autentičnog, nepatvorenog izričaja – ponajviše zbog katkada prenaglašenog melodijskog elementa u zborskom slogu te zbog oblikovanja instrumentalnog sloga koji su sugerirali pomalo evergrinski pristup (orgulje, harfa, čelesta, udaraljke) – izvedba Zbora HRT-a, kao i svih vokalnih i instrumentalnih solista, bila je izvrsna. Precizna u artikulaciji, distinktna u dinamičkom pokretu, jasna i nadahnuta u interpretaciji. Solisti su bili: Ante Knešaurek, orgulje, Diana Grubišić Čiković, harfa, Vanja Kuljeić, čelesta, Ivana Bilić i Borna Šercar, udaraljke, te pjevači Ivana Garaj Korpar, Martina Borse, Martina Gojčeta Silić, Domagoj Dorotić, Hrvoje Ivkošić i Miroslav Živković.

    Ciklus Sfumato i ovim je koncertom potvrdio svoju višegodišnju kvalitetu, visoku profesionalnu razinu, invenciju u izboru programa (dosad je u ciklusu izveden niz izrazito zanimljivih djela koja svoje mjesto ne nalaze u programima drugih ansambala ili ciklusa) i interes publike te je ponovno opravdao mjesto koje uživa na našoj koncertnoj sceni. 

    © Dodi Komanov, KLASIKA.hr, 19. prosinca 2011.

kritike