Mokranjčeva glazbena rječitost

14. Festival sv. Marka, Zagreb, 25. travnja – 16. svibnja 2012.: Zbor Radio–televizije Srbije, dir. Vladimir Kranjčević, solist: Aleksandar Novaković, bariton, Crkva sv. Marka, 27. travnja 2012.

  • Zbor Radio-televizije Srbije

    U sjeni iznenadne smrti Nevena Valenta, utemeljitelja Festivala sv. Marka koji je dužnost njegova ravnatelja obnašao četrnaest godina, 25. travnja počeo je ovogodišnji Festival posvećen uspomeni na tog entuzijasta koji se do posljednjeg daha posvetio ostvarenju ideje o europski kultiviranom rodnom gradu u kojem će se cijeniti zajedništvo i komunikacija među ljudima, kako je napisala u uvodniku Festivalske knjižice Erika Krpan. Iako zamišljen kao vrhunski međunarodni komorni festival, zborska je glazba dobrodošla nadgradnja, tim više jer su njegovi domaćini Oratorijski zbor crkve sv. Marka s tradicijom još od 1920. i Solisti sv. Marka novijeg datuma, koje je osnovao upravo Neven Valent. Tim ansamblima redovito pripada čast otvorenja Festivala na Blagdan sv. Marka, uz svečanu koncelebriranu misu, koju je ove godine predvodio msgr. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, a tom je prigodom izvedena Staroslavenska misa, op. 12 za mješoviti zbor i orgulje Krste Odaka.

    Vladimir KranjčevićU sličnom duhovnom ozračju protekao je i koncert Zbora Radio-televizije Srbije s izvedbom Liturgije sv. Jovana Zlatoustog istaknutog srpskog skladatelja Stevana Mokranjca pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića. Dupkom puna crkva sv. Marka ovacijama je ispratila izvrsne goste s tradicijom dužom od sedam desetljeća, s kojima redovito surađuje i naš maestro Kranjčević. On je to kapitalno Mokranjčevo djelo više puta izvodio, ali u Zagrebu samo fragmentarno s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, tako da je ovo bila prva cjelovita izvedba tog djela u našem gradu. Monumentalna Liturgija sv. Ivana Zlatoustog s tradicionalnim pravoslavnim crkvenim napjevima harmoniziranim nadahnutom skladateljskom tehnikom a cappella sloga jedno je od najznačajnijih Mokranjčevih djela, s upravo dirljivom Heruvinskom pjesmom i ulomkom Tebe pojem, kao najsnažnijim emotivnim iskazima dubokog poniranja u sadržaj teksta.

    Recitative, takozvane jektenije, koje je skladao prof. Vojislav Ilić, izvodio je istaknuti član i solist Zbora RTS-a, vrsni bariton Aleksandar Novaković. Mješoviti zbor RTS-a prostro je raskošnu paletu profesionalnih vokalnih dostignuća ujednačena sloga, s posebice impresivnom basovskom dionicom i širokom lepezom dinamičkih nijansi sa snažnim forte gradacijama. Maestro Kranjčević s istančanim je osjećajem za specifičan stil znalački i sugestivno ravnao odličnom izvedbom, a za dodatak je najavio dvije skladbe, koje je još za života za ovu prigodu naručio sam ravnatelj Festivala Neven Valent. Njegovi omiljeni biseri duhovne glazbe, koje je i sam svojevremeno izvodio kao solist ili član Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Njes svjat iz Mokranjčeva Opela i Svrši stopi moje Krste Krste Odaka uz orguljsku pratnju Ivana Bosnara, bili su tako dirljiva posveta na rastanku s Nevenom Valentom, koji je iznenada preminuo na Uskrsni ponedjeljak u 48. godini života . Njegovi suradnici i prijatelji iz udruge Markofest i Oratorijskog društva sv .Marka potrudili su se da pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba uz nemale napore i financijske nedaće omoguće da se Festival, unatoč svemu, održi makar i u skraćenom izdanju  te svakako nastavi ubuduće u znak zahvalnosti plemenitim nastojanjima njegova  utemeljitelja.

    © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 29. travnja 2012.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike