Vatreni navijači

17. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić: Vokalisti Salone, 14. lipnja 2012

 • Vokalisti Salone

  U lijepom ljetnom ambijentu raskošnog arboretuma obitelji Očić na Lašćinskoj cesti održan je posljednji ovosezonski koncert Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan u ovoj sezoni. Nastupili su Vokalisti Salone s lijepim programom hrvatske tradicionalne i umjetničke mediteranske glazbe , u koju se skladno uklopila i jedna narodna iz Međimurja Dremle mi se dremle u obradi Krste Odaka i ruska narodna Pripovjetka o dvanaest razbojnika u obradi Nadežde Plevickaje. Takav program koji je uobičajen na kraju sezone, kao stilski odmak od uobičajenih komornih večeri u salonu Očić, razgalio je publiku raspoloženu da se i svojim pjevom pridruži vrlim gostima.

  Ansambl ima dugu tradiciju s gotovo četiri desetljeća kontinuiranog djelovanja (2004. obilježena je trideseta godišnjica postojanja). Pomnim odabirom pjevača i voditelja te proširenjem repertoara, grupa je promjenama nastojala utrti novi put, prepoznatljiv ljubiteljima lijepih umjetnosti. Njihovoj težnji ka perfekcionizmu pridonijeli su mnogi priznati stručnjaci koji su radili s ansamblom: Duško Tambača, Petar Cvitanović, Nikola Buble, Rajmir Kraljević, Ivo Lipanović, Grgo Grubišić, Vladan Vuletin i Ljubo Stipišić-Delmata, koji je Vokalistima ravnao petnaest godina.

  Vokalisti Salone jedinstvena su pjevačka skupina koja njeguje glazbenu baštinu mediteranskoga podneblja. Spašava od zaborava dragocjene pučke i crkvene napjeve ali izvodi i djela duhovnog i svjetovnog karaktera suvremenih skladatelja, često nadahnuta autohtonim tradicionalnim melosom svih razdoblja. Takav povijesno-edukativan presjek pružio je i program te večeri u izvedbi desetorice pjevača. Bili su to tenori Špiro Jurić, Tomislav Barišić, Igor Grubišić i Damir Podrug, baritoni Goran Listeš, Tonći Bulić i Gordan Bezer, te basovi Vladimir Vetma, Ivica Čelan i Zdenko Burnač. Svi su iz Solina i okolice. Krase ih lijepi zvonki glasovi, a tehniku kultiviranog i srčanog a cappella klapskog pjevanja jasnih stilskih karakteristika, s odličnom dikcijom i bogatom paletom dinamičkih nijansi zahvaljuju ne samo tradiciji, nego i sadašnjem stručnom vodstvu orguljaša i muzikologa Mirka Jankova, koji ih vodi od ožujka 2011.

  Vokalisti Salone su iz repertoara narodnih pjesama odabrali pet naslova: Ej, kad ja idem (obr. Joško Ćaleta), Pismo moja (obr. Duško Tambača), Da bi bila stvar moguća i Vilo, dvi jabuke (obr. Ljubo Stipišić-Delmata). Iz duhovne ostavštine s liturgijskim tekstovima čuli smo Oče naš Stipišića-Delmate i Tebe pojem Dmitrija Bortnjanskog, a k tome i nekoliko popularnih suvremenih skladbi: Pismo ćali (Tomislav Zuppa-Zdenko Runjić-Nikola Buble), Sutra će te ponit (Jakša Fiamengo-Krešimir Mgdić), Pripovid o Dalmaciji (Ante Mekinić-Duško Tambača), Dalmatino povišću pritrujena (Ljubo Stipišić-Delmata), Šterika o vrimena (Jakša Fiamengo-Duško Tambača) i Tvoja zemlja (Drago Britvić-Alfi Kabiljo-Vladan Vuletin). Kako je koncert održan u jeku Europskog nogometnog prvenstva, Vokalisti Salone dodali su još popularnu Gibonijevu sportsku himnu Mi smo prvaci na radost ne samo vatrenih navijača iz publike, nego i iz susjedstva.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 16. lipnja 2012.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike