U počast Stanku Horvatu

33. Osorske glazbene večeri

 • Naslovnica CD izdanja: Stanko Horvat — Pavica Gvozdić, Sonnant, Accords, Ostinati, De diebus furoris, Paysage sombre; izdali Hrvatsko društvo skladatelja — Muzički biennale Zagreb / Hrvatska radiotelevizija, 1999Osorske glazbene večeri jedini su festival u Hrvatskoj koji sustavno njeguje hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. Nizom praizvedbi, izvedbi i suvremenih izvedbi kojih ove godine ima tridesetak na dvadeset koncerata koji će se održati do 20. kolovoza. U središtu pozornosti ovogodišnjeg Festivala je ugledni skladatelj i pedagog, akademik Stanko Horvat (1930-2006). Tijekom Festivala bit će izvedeno nekoliko njegovih djela, pa je i svečano otvorenje bilo posvećeno tom velikom hrvatskom i svjetskom skladatelju.

  Velikan u Aleji velikana

  Jedinstvena osorska Aleja hrvatskih velikana obogaćena je ove godine bistom Stanka Horvata, koju je izradila njegova kći akademska slikarica Nina Horvat. Bio je to njezin prvi skulptorski rad u koji je udahnula dušu svojeg oca s ljubavlju i osjećajem. Bistu je otkrila pijanistica Pavica Gvozdić, skladateljeva muza i najzahvalnija interpretkinja njegovih djela. Dirljivim spontanim govorom govorila je o Stanku Horvatu i njegovoj glazbi pisanoj prepoznatljivim izvornim jezikom.

  "On jest velikan u Aleji velikana, a i sam si je podigao spomenik za života svojom iskrenom, iskonskom i izražajnom glazbom kojom je propitivao smisao života," – istaknula je Pavica Gvozdić . Nije propustila ni podsjetiti naše "kulturne saobraćajce" da trebaju više propagirati našu kulturu u svijetu. A kako se to radi pokazuju već više od tri desetljeća Osorske glazbene večeri. Stoga je i ova svečanost protekla u nazočnosti brojne domaće i strane publike, koju su na trgu ispred Katedrale zabavili Limena glazba i mažoretkinje iz Malog Lošinja.

  Svečanost je potom nastavljena u bivšoj prvostolnici Osora, prekrasnoj i idealno akustičnoj renesansnoj Crkvi Marijina uznesenja. Gradonačelnik Malog Lošinja i saborski zastupnik Gari Capelli zaželio je dobrodošlicu publici i umjetnicima, a 33. Osorske glazbene večeri otvorio je pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan. Obojica su istaknuli velike zasluge ravnatelja Danijela Marušića za prosperitet i ugled tog Festivala.
  Hrvatski komorni orkestar
  Uzorna izvedba Mozarta

  Čast otvaranja Festivala pripala je ove godine Hrvatskom komornom orkestru pod ravnanjem maestra Berislava Šipuša, jednog od istaknutijih Horvatovih učenika kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Koncert je počeo Horvatovim poetskim Notturnom za gudače (1980) kojim je autor preispitivao vlastiti odnos prema zvukovnosti. U nastavku je Pavica Gvozdić bila sjajna solistica u Koncertu za glasovir i gudače u A-duru, KV 414 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Njezina interpretacija bila je meka, čista i pijevna, precizna i odlučna, i nadasve stilski jasno profilirana, što je motiviralo i orkestar na odličnu suradnju osim nedovoljno koncentracije u trećem stavku.

  Koncert je završio popularnom 4. simfonijom u A-duru, op. 90, "Talijanskom" Felixa Mendelssohna-Bartholdyja. Vehementnu i nadahnutu izvedbu brojna je publika ispratila skandiranjem i izmamila reprizu šarmantnog Menuetta.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 14. srpnja 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo