Nježne ljubavi i velike strasti

42. Varaždinske barokne večeri, 21. rujna – 2. listopada 2012. Orkestar i solisti Le tendre amour, Španjolska, Antonio Literes, Los elementos

 • Orkestar i solisti Le tendre amour, Španjolska, Antonio Literes, Los elementos

  Malo znamo o španjolskoj baroknoj operi, no svakako je bilo dobro da se nakon niza godina jedno glazbeno-scensko djelo na opću radost publike ponovno pojavi u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu na netom okončanim 42. Varaždinskim baroknim večerima koje održavaju svoju umjetničku razinu s punom sviješću o promjeni barokne izvodilačke prakse u smjeru povijesne obaviještenosti. Zemlja partnerica ove je godine bila Austrija s nekolicinom svojih ansambala iz raznih dijelova zemlje, a i nikada se ne može zaobići vrlo konkurentne domaće sastave. Nastavila se i dobra praksa koncerata u blizini. poput onih u dvorcu Trakošćan, Prelogu, Ludbregu, Križevcima... ili pak putovanja do Bratislave ili Villacha.

  Orkestar i solisti Le tendre amour, Španjolska, Antonio Literes, Los elementosNakon svih urednih priloga, pravi je i dobro pripremljen zamah Baroknim večerima Varaždinu pred kraj dao već poznati španjolski ansambl francuskog imena Le tendre amour. Izvrsni izvođači svih tih nježnih ljubavi pozabavili su se Elementima (Los elementos) skladatelja Antonija Literesa (1673-1757). Neku libretističku mudrost Los elementos u kombinaciji Zrak, Zemlja, Voda, Vatra, ali i Vrijeme, nije baš trebalo detektivski tražiti. Čini se da nije bitno ni prepričavati. U svoje vrijeme u svojoj zemlji vrlo cijenjeni skladatelj Literes je po zadanim i naučenim glazbenim obrascima ipak vrlo maštovit i pjevačima vrlo zahtjevan skladatelj koji ne štedi ni svoje ostale izvođače, Le tendre amour su se s tim zahtjevima znali itekako dobro nositi. Lakopotezni i duhoviti, toliko da se teško primjećuje utemeljena meštrija pjevanja i sviranja. Komunikaciju s jednako tako dobrohotnim gledateljima je potaknuo redatelj i glumac Adrián Schvarzstein koji je vješto angažirao i blagonaklone posjetitelje iz publike.

  I da se iz medijskih vijesti ne izdvajaju samo madridski štrajkovi opljačkana naroda, ambiciozni pothvati za samostalnošću specifičnog duha Katalonije, ipak je nježna i smiješna ljubav prikaza opere Los elementos Antonija Literesa izvedbeno kompetentno vratila dobri duh Mediterana.

  © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 4. listopada 2012.
  Orkestar i solisti Le tendre amour, Španjolska, Antonio Literes, Los elementos

Piše:

Maja
Stanetti

kritike

...zabilježili smo