U znaku 130. godišnjice rođenja

16. večeri Antuna Dobronića, Jelsa, 20. srpnja - 22.kolovoza

 • Antun DobronićU sklopu bogatog i raznolikog kulturno-zabavnog ljetnog festivala u Jelsi na otoku Hvaru (3. srpnja -7.rujna) u organizaciji tamošnjeg ogranka Matice hrvatske, Turističke zajednice i Župnog ureda održavaju se Večeri Antuna Dobronića, uglednog jelšanskog skladatelja (Jelsa 1878 –Zagreb 1955). 130. godišnjica Dobronićeva rođenja bila je povodom urednici glazbenog programa Iri Karlović da u program festivala njegova imena  ove godine uvrsti više skladateljevih rijetko ili nikad izvođenih djela. Tako se na sedam koncerata u razdoblju od 20. srpnja do 20. kolovoza izvodi osam Dobronićevih skladbi iz komornog i vokalnog opusa, a neke prvi put u Jelsi.

  Primjer tomu je Sonata cantabile e giocosa za harfu i gudače koju je skladatelj napisao za svoju kći Rajku Dobronić. U njezinoj nazočnosti na svečanom otvorenju 16. Večeri Antuna Dobronića to djelo je uz Zagrebačke soliste izveo ugledni slovački umjetnik mlađe generacije Ladislav Papp, harfist Bečke državne opere i Bečke filharmonije. Njegova precizna, sugestivna i čvrsta izvedba uz dijaloge s voditeljima pojedinih dionica ansambla, najčešće s odličnom prvom violinom pružila je vrlo dobar dojam o zanimljivom djelu koje dugo nismo čuli.

  Večer je počela pozdravnim riječima predsjednika ogranka Matice Hrvatske Fabijana Peronje, a festival je otvorio gradonačelnik Ivo Milatić i prepustio podij Zagrebačkim solistima. Uvodna sklada koncerta bili su Dobronićevi Jelšonski tonci, popularna suita  za gudački orkestar s obradama tipičnih tradicionalnih lokalnih plesova (Traškun, Po starošku, Po starogrojsku, Na livu i Poskakuša). To djelo postalo je svojevrsnom himnom  Večeri Antuna Dobronića, stoga najprikladnije za otvorenje festivala.

  Kako je dugoročna programska orijentacija tog festivala uz Dobronićeva djela izvoditi i njegove suvremenike, hrvatsku glazbenu baštinu 19. i 20. stoljeća, te recentnu skladateljsku produkciju, ove godine bit će to skladbe Josipa Vrhovskog, Igora Kuljerića, Anđelka Klobučara i Željka Brkanovića.

  A Zagrebački solisti odlučili su za kraj svojeg ponešto opuštenog  ljetnog koncerta izvesti reprezentativno djelo Borisa Papandopula – suitu za gudače Pintarichiana u stilu hrvatskog skladatelja Fortunata Pintarića. Tako Jelsa kao mjesto Dobronićeva rođenja i skladateljske inspiracije ,ovom priredbom skladatelju u čast prerasta u mjesto promocije svekolike hrvatske glazbe.

  Valja podsjetiti i na stalni postav Memorijalne zbirke skladatelja Antuna Dobronića autorice Ire Karlović koja je predstavljena prošle godine prigodom otvorenja obnovljenog Općinskog doma, te najaviti novi Program + pod nazivom «Male večeri Antuna Dobronića». Bit će to jednovečernja smotra ponajboljih učenika glazbenih škola otoka Hvara i Splitsko-dalmatinske županije. 22. kolovoza nastupit će Zbor malenih glazbene škole «Josip Hatze» iz Splita , Dječji zbor glazbene škole «Tomasso Cecchini» iz Hvara i učenici područnih škola iz Starog grada i Jelse.

  Kako je planirani koncert Aron kvarteta iz Beča nažalost otkazan  zbog bolesti izvođača, idući koncert 16. Večeri Antuna Dobronića održao je 28. srpnja Kvartet viola Aleksandra Miloševa, 30. srpnja slijedi Trio Aurora iz Beograda, 4. kolovoza Zagrebački puhački ansambl u suradnji s pijanisticom Lanom Genc, a 6. kolovoza Kvartet Porin nastupa u suradnji s klarinetisticom Marijom Pavlović. Završni koncert održat će 20. kolovoza Vokalni ansambl Antifonus pod vodstvom Tomislava Fačinija.

  Dok se ne uredi prikladna dvorana u Općinskom domu kao alternativa,  koncerti se održavaju na pitoresknom Trgu sv. Ivana, koji nažalost nije pošteđen buke koja dolazi iz okolnih kuća i ulica. Nije međutim smetalo glasanje ćuka ili zvonjava s crkvenih tornjeva, dapače.

  Višnja Požgaj, KULISA.eu, 30. srpnja 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo