Na putu prema vrhu

Ciklus Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici: Zagreb trio, Hrvatski glazbeni zavod, 22. studenoga 2012.

  • Zagreb trio, arhivska fotografija, www.dubrovnik-festival.hrU Hrvatskoj je ipak premalo mogućnosti da jedan komorni sastav ima dovoljno prilika za nastupe. Pa tako i najmlađi među njima, Zagreb trio, odnosno Zagrebački klavirski trio osnovan godine 2010. svoje prilike pomalo traži i u Europi, a početkom ove godine je priredio četiri koncerta u Kanadi – u Montrealu, Ottawi i Torontu. Trio su osnovali mladi i već afirmirani glazbenici – pijanist Danijel Detoni, violinist Martin Draušnik i violončelist Pavle Zajcev. Njihova reputacija stečena drugim nastupima – solističkim, u okviru komornih sastava ili u orkestru – već je s početka bila svojevrsnim jamstvom kvalitetna komornog muziciranja, a sudeći prema pokazanome na koncertu, Zagreb trio kroči prema vrhu najboljih komornih sastava u nas. Ansambl je to osjetljiva sastava s tri solistička instrumenta koji trebaju pronaći ravnotežu, no prema onom što su prikazali mogu bez sumnje konkurirati na bilo kojem mjestu u svijetu.

    Zagreb trio je nemala očekivanja, budući da je riječ o prvorazrednim glazbenicima, potvrdio i na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu u sklopu ciklusa Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici. Na početku večeri bile su Vedute Marka Ruždjaka, uspomena na prerano preminulog skladatelja i omiljenog profesora. Riječ je, čini se, o posljednjem njegovu djelu koje posvetio prijatelju, muzikologu Nikši Gilgu. Bogate kolorističke skice s posebno senzibilnom ulogom dodijeljenom svakom instrumentu praizveo je prema autorovoj želji upravo Zagreb trio na Dubrovačkim ljetnim igrama u srpnju ove godine. U drugom dijelu večeri s puno žara, dobre zvukovne ravnoteže i smjene plesnih ritmički nabijenih stavaka i tipično slavenske rapsodičnosti i melankoličnog ugođaja Zagreb trio se uspjelo ogledao i u popularnom šesterostavačnom simfoniziranom Četvrtom klavirskom triu, Dumky Antonína Dvořáka.
    Zagreb trio, arhivska fotografija, www.dubrovnik-festival.hr
    Posjet koncertu Zagreb Tria nije bio bajkovit, polovina dvorane bila je prazna, ali su, čini se, došli slušatelji koje komorna glazba doista zanima i izvan okvira nekog razglašenijeg festivala s inozemnim zvijezdama i zvjezdicama na kojima je važnije biti viđen. Ali, eto, i od kompetentnih domaćih svirača može se čuti itekako kompetentna i intenzivna interpretacija. To je potvrdila i izvedba Ravelovog Klavirskog tria u a-molu koji je autor posvetio svom učitelju polifonije neposredno prije odlaska u Prvi svjetski rat. Formalno slijedeći klasični četverostavačni oblik, Ravel je sadržajno zasićeno, profinjena i prepoznatljiva rukopisa bogata ritmom i bojama pred izvođače stavio veliki zadatak. Njemu je Zagreb Trio znao odgovoriti pomnim i pažljivim čitanjem koje je proniknulo u slojeve bogate partiture.

    © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 24. studenoga 2012.

Piše:

Maja
Stanetti

kritike