Dar od srca

Koncert s predsjednikom, humanitarni koncert u organizaciji Udruge MAG (Mladi akademski glazbenici), Split: Komorni orkestar MAG-a, dir. Ivan Hut, Mandolinski kvartet Da Capo i Trio Lhotka, solisti: Marin Limić, klavir, Zoran Velić, klavir, Valentina Fijačko, sopran, Domagoj Dorotić, tenor, Cynthia Hansell Bakić, sopran, Hrvatsko narodno kazalište Split, 8. prosinca 2012.

 • Komorni orkestar MAG-a

  Koncert s predsjednikom
  naziv je do danas najzvučnijeg koncerta splitskih MAG-ovaca. U prisustvu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića mladi su glazbenici ostvarili plemeniti čin pomoći potrebnima, a dupkom ispunjeno gledalište splitskoga HNK-a značilo je da je humana zamisao u potpunosti ostvarila svoj cilj. Prihod koncerta bio je namijenjen udruzi MoSt koja skrbi o splitskim beskućnicima.

  Ivan Hut, predsjednik Udruge MAG, sastavio je program ovog po svemu iznimnog koncerta koji je donio reprezentativan izbor hrvatske umjetničke glazbe te u deset točaka dostojno predstavio osmoricu skladatelja. Za svoj dirigentski nastup Hut je za primjernu izvedbu odabranih djela zaslužio srdačne čestitke. I detalj koji to zapravo i nije – Magovci su bili iznimno počašćeni prisutnošću hrvatskog predsjednika, ali su u ovoj prigodi izostavili njegove skladbe iako ih imaju na repertoaru. Skladateljstvo našeg predsjednika mnogima se, naime, pokazalo kao dobrodošla odskočna daska, pa je u više navrata, vjerujemo, i samom autoru bilo neugodno. Magovci su to dostojanstveno izbjegli.
  Mandolinski kvartet Da Capo
  Živopisna glazbena večer očitovala se i dinamičnim izmjenama solista i ansambala. Pijanist Marin Limić otvorio je koncert vrsnom izvedbom Papandopulove skladbe Scherza fantastica. Varijacije na dalmatinsku temu splitskog skladatelja Vlade Sunka u izvedbi Mandolinskog kvarteta Da Capo (Ivana Kenk Kalebić i Sandra Katunarić, mandoline, Tomislav Kalebić, mandola i Stipan Popović, gitara) darovale su toplinu i svjetlost mediteranskog zvuka. Vrlo dojmljivim pijanističkim prinosom predstavio se Zoran Velić izvedbom Plesa Barunice Frane Paraća. Trio Lhotka (Marija Bašić Markotić, flauta, Jaroslav Sadovyj, klarinet i Matija Novaković, fagot) u punini je osvijetlio Trio za flautu, klarinet i fagot Frana Lhotke.

  Uslijedio je nastup Komornog orkestra MAG-a u kojem nam je radost bila prepoznati Marina Marasa kao koncertmajstora. Dirigent Ivan Hut i njegovi pouzdani gudači kao da su oživjeli neka davna vremena ritmički impulzivnim predavanjem Mobe Šime Dešpalja koja zorno oslikava drevni narodni običaj. Nedosegnuti splitski lirik, majstor vokalnog izričaja Josip Hatze, sugestivno je progovorio u četiri meditacije čiju je prilagodbu za glas i gudački orkestar ostvario skladateljev unuk, akademik Ruben Radica. Opajajućim sopranom predstavila se Valentina Fijačko vjernim zvukom pjesama Na ledini, Lađa u noći, Večernje zvono i Morska vrba. Čuli smo i tenora Domagoja Dorotića, već udomaćena, omiljena gosta splitske Opere, u vrsno ispjevanim Kad mnidijah umrijeti, potom Majci i Serenadi, u adaptaciji Pavla Dešpalja. Završetak koncerta pripao je sopranistici Cynthiji Hansell Bakić s dojmljivom Večeri na škoju u obradi Ivana Huta. Unutar Hatzeovih naslova sretno su interpolirane Čežnja, podatni romantični izričaj Pavla Dešpalja i dojmljiva, majstorski izvedena Passacaglia za gudače Krste Odaka.
  Zoran Velić
  Koncert koji će nedvojbeno ostaviti traga u svakom od njegovih brojnih slušatelja izrastao je i u događaj za grad Split koji se, nažalost, ne može podičiti bogatim koncertnim životom. Splitska Udruga MAG i ovom je večeri potvrdila da je u gradu Splitu pokretač i ostvarivač najviših vrijednosti na umjetničkom glazbenom polju.

  © Tatjana Alajbeg, KLASIKA.hr, 10. prosinca 2012.

kritike