Sjajna solistica Eva-Nina Kozmus

Regionalni ciklus Točka-Tačka-Pika: Slovenska filharmonija, dir. Simon Krečič, solistica: Eva-Nina Kozmus, faluta, KD Vatroslav Lisinski, 17. siječnja 2013.

 • Eva-Nina Kozmus, Simon Krečič i Slovenska filharmonija

  Pod ravnanjem svoga redovitog gosta Simona Krečića, pijanista, komornog glazbenika i dirigenta mlađe generacije, Slovenska filharmonija je na gostovanju u Zagrebu izvela Slovensku rapsodiju za gudače (Sij, sij sonce) Pavela Merkùa, Koncert za flautu i orkestar u d-molu, H.426, Wq. 22 Carla Philippa Emanuela Bacha i Četvrtu simfoniju u f-molu op. 36 Petra Iljiča Čajkovskog. Izborom jedne od najboljih skladbi nadahnutih slovenskim folklornim izričajem uglednog suvremenog slovenskog skladatelja, etnomuzikologa, slovenista i etimologa Pavela Merkua (1927), gosti su zorno predstavili glazbeno stvaralaštvo svoje domovine. Inspirativni pokretač Slovenske rapsodije za gudače je narodni napjev iz Rezije Sij, sij sonce, podcrtan za Reziju karakterističnim udarcima nogom u ostinatnom plesu što je doživljeno u nadasve živoj i temperamentnoj izvedbi.
  Eva-Nina Kozmus
  Nastavak koncerta bio je također u komornom stilu u izvedbi Koncerta za flautu i orkestar u d-molu Carla Philippa Emanuela Bacha. Djelo je nastalo u Berlinu 1747. Za vrijeme skladateljeve službe na dvoru kralja Fridrika II, velikog vojskovođe, ali i vrsna flautista amatera, tako da je taj barokni koncert tek jedan u nizu djela koje je Berlinski Bach posvetio tom popularnom instrumentu. Kao solistica predstavila se izvanredna mlada flautistica Eva-Nina Kozmus. Tek joj je osamnaest godina i nakon završena školovanja na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani, gdje je maturirala 2010. u razredu Milene Lipovšek, trenutno studira u Lyonu (Conservatoire national supérieur musique et danse de Lyon) u klasi prof. Philippea Bernolda. Uz pratnju gudača i čembala mlada je umjetnica pokazala veliko umijeće nagrađeno dosad na mnogim natjecanjima i nastupima uključujući i pobjedu na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u Beču 2010. Iznimno je nadarena i muzikalna, briljantne tehnike, lijepog tona i fraze, sigurna i temperamentna. Iako nije imala uzornu pratnju njezino izražajno muziciranje dominiralo je izvedbom, naročito u brzom i virtuoznom trećem stavku, u kojem su mogućnosti flaute došle do puna izražaja.
  Simon Krečič i Slovenska filharmonija
  Slovenska filharmonija nastupila je u punom sastavu tek u drugom dijelu programa, u izvedbi znamenite Četvrte simfonije u f-molu, Sudbinske Petra Iljiča Čajkovskog, nastale u skladateljevim teškim životnim okolnostima. U toj dirljivoj posveti najboljoj prijateljici Nadeždi von Meck u punom sjaju su se pokazale kvalitete orkestra u cjelini, kao i njegovih pojedinih dionica i solista, unatoč pretjerano razmahanoj, pomalo grčevitoj, ali i učinkovitoj gesti dirigenta Simona Krečića. Izvedba je ispraćena ovacijama malobrojne publike, jednako kao što je ovacijama bila nagrađena i solistica večeri, falutistica Eva-Nina Kozmus.

  Na kraju treba požaliti što je vrlo skromni odaziv publike zasjenio to gostovanje Slovenske filharmonije u Zagrebu. Jesu li tome razlog vremenske nepogode, ali i odsutnosti članova Zagrebačke filharmonije, koja je prethodne večeri nastupila u Beču, Velika dvorana Lisinski bila je uistinu prevelika za rijetke posjetitelje. Bilo bi naime daleko ljepše da smo mogli dostojno uzvratiti srdačno gostoprimstvo pruženo Zagrebačkoj filharmoniji u Ljubljani. Ovako je dojam bio vrlo neugodan! Nadajmo se da se to neće ponoviti.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 19. siječnja 2013.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike