U skladnom dosluhu

18. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić: Martina Zadro, sopran, Radovan Cavallin, klarinet, Lana Bradić, klavir, 14. veljače 2013.

 • Martina Zadro, arhivska fotografija, foto: © Mirko Cvjetko

  Društvo za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan ponudilo je 14. veljače još jedan zanimljiv Kućni koncert Iz Salona Očić. Birano društvo uglednih hrvatskih glazbenika priredilo je specifičnu večer Lieda, ali ne uz uobičajenu pratnju klavira, nego u rijetkoj izvedbenoj kombinaciji glasa, klarineta i glasovira. Sopranistica Martina Zadro, klarinetist Radovan Cavallin i pijanistica Lana Bradić odabrali su romantične skladbe izvorno napisane upravo za takav sastav. Bio je to ciklus Šest njemačkih pjesama, op.103 Louisa Spohra nastalih na ljubavne stihove različitih pjesnika (Miruj srce moje, Dvopjev, Čežnja, Uspavanka, Tajnovita pjesma, Probudi se), zatim Pastir na stijeni na stihove Wilhelma Müllera, op. 129 Franza Schuberta i Mlinski kotač Conradina Kreutzera. Unutar tog vokalnog programa ugnijezdilo se i jedno djelo za dva klarineta i glasovir.

  Vrsni zagrebački klarinetist Radovan Cavallin, već 24 godine sretno živi i radi u Španjolskoj kao prvi klarinetist i profesor na Akademiji Gran Canaria tamošnjeg filharmonijskog orkestra. Uz to je jedan od utemeljitelja i članova nekoliko komornih sastava (Cuarteto Atlantida, Trio Spohr, Cuarteto Reinecke, Ensamble Isola). Međutim, valja sa zadovoljstvom pohvaliti njegov angažman u novom hrvatskom komornom sastavu Kvartetu Alisios camerata u kojem je uz violionisticu Vlatku Peljhan, violončelista Branimira Pustičkog i pijanisticu Miu Elezović 12. veljače nastupio u novom ciklusu Koncertne direkcije 3 plus/ minus u Muzeju Mimara.

  Umjetnik je poželio ovu rijetku prigodu boravka i nastupanja u rodnom Zagrebu iskoristiti da u Salonu Očić predstavi i jedno virtuozno djelo za dva klarineta i glasovir – Il convegno (Susret) talijanskog opernog skladatelja Amilcara Ponchiellija. U briljantnoj i savršeno uigranoj interpretaciji tog duhovitog divertimenta u opernom stilu sudjelovala je kao gošća darovita varaždinska klarinetistica Ana Horvat, studentica završne godine Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda prof. Milka Pravdića.

  Ta zabavna i vratolomna šala koju je Ponchielli napisao za svoja dva prijatelja klarinetista poslužila je kao dobrodošao intermezzo u nastupu odlične sopranistice Martine Zadro, profesorice na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirala i magistrirala u razredu Snježane Bujanović Stanislav, a potom se usavršavala kod više uglednih umjetnika i pedagoga uz nastupe na inozemnim pozornicama, da bi prije deset godina postala članicom Opere SNG u Ljubljani. Uz to, voli pjevati i Lied, koji je uz oratorij diplomirala na Visokoj glazbenoj školi u Grazu. Umijeće interpretacije tog osjetljiva i vrlo zahtjevna repertoara ogledalo se u toplom, sugestivnom i razumljivom pijevu lijepim i dobro školovanim glasom uz muzikalnu suradnju odličnog klarinetista Radovana Cavallina i nadasve pažljive pijanistice Lane Bradić, umjetničke suradnice na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Umjetnici su taj lijepi romantični program izvodili sa sigurnošću, stilskom uvjerljivošću i u skladnom uigranom dosluhu, na zadovoljstvo publike u Salonu Očić i slušatelja izravnog prijenosa na 3. programu Hrvatskog radija.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 16. veljače 2013.
  foto: © Mirko Cvjetko

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike