Oni dolaze

10. međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Zagreb, 8. – 15. veljače 2013.

 • Mai Suzuki, foto: © Mirko Cvjetko

  Jubilarno deseto Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Uz tu značajnu obljetnicu vezane su još tri. Naime, ove se godine obilježava 110 godina od dolaska Vaclava Humla u Zagreb, 60. godišnjica njegove smrti i 40. obljetnica Memorijala Vaclava Humla koji je prethodio Natjecanju osnovanom 1977. Natjecanje je postupno izazivalo sve veće zanimanje i stjecalo sve veći ugled u svijetu, zahvaljujući prvenstveno uzornoj organizaciji i zalaganju predsjednika udruge Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml prof. Zlatka Stahuljaka, zatim iznimnoj osobnosti prvih predsjednika žirija Henryka Szerynga, Ljerka Spillera i Josefa Suka, kojima je ovogodišnje Natjecanje odalo zasluženu počast, kao i redovitom članstvu našega natjecanja u Svjetskoj federaciji međunarodnih glazbenih natjecanja u Ženevi od 1978. godine.

  Nije na odmet spomenuti dio statistike, koja bilježi ukupno 335 pristiglih od 514 prijavljenih natjecatelja na svih deset natjecanja. Ovogodišnje natjecanje bilo je najbrojnije dosad. Prijavilo se čak 79 kandidata, ali ih je 29 odustalo. Iz Hrvatske ih se prijavilo devet, što je također rekord. Naime, bilo je korisno da su se naši natjecatelji mogli temeljitije pripremiti za ovogodišnje međunarodno nadmetanje sudjelujući na predhodnom Prvom hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Boris Papandopulo, gdje je program u disciplini violine bio u potpunosti izjednačen s Natjecanjem Vaclav Huml. Nekima je, uključujući i inozemne kandidate, problem predstavljala zadana skladba Mladena Tarbuka, iako su imali dovoljno vremena za pripremu, jer programske knjižice bile su dostupne punu godinu dana prije početka Natjecanja.

  U prvom izlučnom krugu održanom u Hrvatskom glazbenom zavodu na programu su bile zadane skladbe za violinu solo Johanna Sebastiana Bacha, Niccoloa Paganinija i Mladena Tarbuka (Danza di corde), a izvedbe je pratio Ocjenjivački sud koji su činili predsjednik Viktor Trtyakov (Moskva), dopredsjednici Tonko Ninić (Zagreb, a kojemu je Natjecanje Vaclav Huml didijelilo Priznanje za sudjelovanje, rad i ukupan doprinos Natjecanju od samog početka 1977. do danas) i Zlatko Stahuljak (Zagreb) te članovi Shizuka Ishikawa (Tokio-Prag), Goran Končar (Zagreb), Petru Munteanu (Hamburg), Leonid Sorokow (Beč), Michael Vaiman (Köln) i Vera Tsu Wei Ling (Peking). Podsjetimo da je Viktor Tretyakov nastupio kao solist na Svečanom koncertu uoči otvaranja desetog Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml 7. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Pavla Dešpalja (Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.77. Johannesa Brahmsa).

  Umjesto dvanaest predviđenih, u drugi izlučni krug plasiralo se četrnaest natjecatelja: po troje iz Hrvatske i Japana, po dvoje iz Rusije i Južne Koreje i po jedan iz Belgije, Meksika, Češke i Rumunjske. Na programu su bili stavci iz Mozartovih koncerata, sonate raznih autora i virtuozne skladbe, sve uz pratnju glasovira. U finale se plasiralo šestero najboljih, možda ne po mišljenju publike, ali svakako po kriterijima žirija koji ima svoje razloge i mišljenja. Od hrvatskih violinista u finale se plasirao samo Marin Maras, dok je Marcu Grazianiju malo nedostajalo. Održana su dva koncerta Finala, 14. i 15. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica. Svojim znanjem, iskustvom i predanošću, osigurao je uzornu suradnju orkestra, kojem je svojedobno bio šef-dirigent, u Koncertima za violinu i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog (3), Johannesa Brahmsa (1) i Jeana Sibeliusa (2).

  Prvu nagradu Zlatko Baloković (5.000 eura) osvojila je 24-ogodišnja Mai Suzuki iz Japana kojoj je pripala i Nagrada Simfonijskog orkestra HRT-a (nastup s orkestrom), koja se dodjeljuje za najbolju suradnju s orkestrom. Mai Suzuki je dominirala odličnom interpretacijom Koncerta za violinu i orkestar u d-molu, op. 47 Jeana Sibeliusa. Drugu nagradu (3.500 eura) osvojio je 27-ogodišnji Japanac Sho Akamatsu (u finalu je izveo Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog), a treću nagradu (2.500 eura) dobio je 23-ogodišnji Woo Hyung Kim iz Koreje, koji je i dobitnik Nagrade Hrvatskog društva skladatelja (500 eura) za najbolje izvedenu skladbu Mladena Tarbuka:Danza di corde. Četvrtu nagradu (1.500 eura) osvojio je 23-ogodišnji Marin Maras, koji je u završnici svirao Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.77 Johannesa Brahmsa. Peta nagrada (1.000 eura) pripala je 24-ogodišnjem Mareku Pavelecu iz Češke Republike koji je svirao Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog, a šestu nagradu (500 eura), također za Čajkovskog, osvojila je 21-ogodišnja Japanka Eri Masaoka. Diplomu za sudjelovanje najmlađeg natjecatelja iz Hrvatske dobila je osamnaestogodišnja Carolina Blašković. Ovaj put publika nije glasala za svojega favorita, što je šteta, jer bi to bilo u svakom slučaju zaniljivo saznanje.Nagrađeni natjecatelji imat će priliku javno nastupiti uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar, Splitske virtuoze, Varaždinski komorni orkestar i na koncertima Koncertne direkcije Zagreb.

  Istaknimo još da se ovogodišnje jubilarno Natjecanje Vaclav Huml održalo uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a dragocjeni suorganizator bila je Hrvatska radiotelevizija. Natjecanje su novčano pomogli gospođa Maja Ćus-Vuković iz Sjedinjenih Država, istaknuta učenicaVaclava Humla (donacija prve nagrade), gradonačelnik Milan Bandić (druga nagrada), Koncertna direkcija Zagreb (treća nagrada), Vrutak d.o.o. (četvrta nagrada), Turistička zajednica Grada Zagreba (peta nagrada), Zvonimir Zorić, Zmaj od Plitvičkih jezera (šesta nagrada), HDS (Nagrada Hrvatskog društva skladatelja), Galerija Sv. Ivan Zelina i Gavrilović d.o.o. Petrinja.

  S pogledom na povijest međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml podsjetimo da je ono osnovano ne samo kako bi mladim hrvatskim violinistima pružilo mogućnost da se na domaćem terenu ogledaju s jakom međunarodnom konkurencijom, nego i kako bi se predstavili u nadasve ozbiljnom i zahtjevnom programu uglednim članovima žirija i publici te pokušali osvojiti nagrade. Do sada je to uspjelo Ivi Dropuliću (treća nagrada), Anđelku Krpanu i Mariju Koruniću (šesta nagrada) te Marinu Marasu (četvrta nagrada). Važno je i to što se u programima Natjecanja Vaclav Huml uvijek uz svjetsku literaturu kao dio obvezatnog programa nalaze i djela hrvatskih autora, kao permanentna zadaća brige za promicanje domaće glazbene literature u međunarodno priznatim stvaralačkim i izvedbenim postignućima. Kako to kaže predsjednik Zlatko Stahuljak „taj je razlog bio uvijek za nas od posebne važnosti i ranije, ... a posebno je tome potrebno posvetiti pozornost sada, kada malobrojna Hrvatska ulazi u grupno vrlo brojan sklop naroda Europske unije“.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 21. veljače 2013.
  foto: © Mirko Cvjetko

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo