Lijepa posveta Rudolfu Klepaču

Plavi ciklus Zagrebačke filharmonije: Fagotissimo!, dir. Leopold Hager, solisti: Philipp Tutzer, fagot, Ivica Gašparović, fagot, KD Vatroslav Lisinski, 22. ožujka 2013.

 • Leopold Hager i Zagrebačka filharmonija na koncertu Fagotissimo!Stota godišnjica rođenja velikog hrvatskog glazbenog umjetnika, fagotista Rudolfa Klepača (Majerje, 1913 – Zagreb, 1994) bila je povod da se u program Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije uvrsti i svečani koncert naslovljen Fagotissimo. Zagrebački student Rudolf Klepač afirmirao se kao istaknuti član i solist Komornog orkestra RTV Zagreb, Zagrebačke filharmonije i Zagrebačkih solista. Karijeru je potom nastavio u Mozartovom gradu Salzburgu, gdje je u čak tri desetljeća bio ne samo prvoklasni virtuoz na fagotu, već i uvaženi dirigent i profesor Mozarteuma. Bio je vrsni pedagog i agilni organizator, posredujući u glazbenim sponama između Zagreba i Salzburga.

  Imajući sve to u vidu Zagrebačka filharmonija pozvala je uglednog maestra Leopolda Hagera rođenog Salzburžanina i Mozartovca, te dugogodišnjeg suradnika i prijatelja maestra Klepača da realizira prigodni program njemu u spomen. Dakako da je Wolfgang Amadeus Mozart bio u prvom planu – 33. simfonija u B-duru KV 319 bila je lijep stilski uvod u njegov Koncert za fagot i orkstar u B-duru, KV 191, koji je maestro Klepač najviše volio, najčešće izvodio (više od 150 puta), njime se proslavio i zabilježio ga na svojoj prvoj LP ploči, snimljenoj za Deutsche Grammophon Gesellschaft. Bio je primjer mnogim fagotistima. Na tragu svog velikog uzora, u ovoj svečanoj prigodi interpretirao ga je odličan prvi fagotist salzburškog Mozarteuma Philipp Tutzer. Izvanrednom lakoćom, sigurnošću i muzikalnošću izveo je solističku dionicu te ljupke i zabavne mladenačke skladbe uz primjernu pratnju komornog orkestra Zagrebačke filharmonije i maestra Hagera.
  Philipp Tutzer, Leopold Hager i Zagrebačka filharmonija na koncertu Fagotissimo!
  U nastavku večeri nastupio je još jedan vrsni glazbenik, prvi fagotist Zagrebačke filharmonije Ivica Gašparović. Zanimljivo je, da je upravo on predložio da u ovoj svečanoj prigodi izvede manje poznati Koncert za fagot i gudače Borisa Papandopula iz 1988. To virtuozno i nadahnjujuće djelo bilo je prvotno posvećeno Rudolfu Klepaču, ali ga on zbog bolesti nije mogao izvesti tako da je prva izvedba pripala Zvonimiru Stanislavu, u Dubrovniku pod ravnanjem autora. Djelo se rijetko čuje, tako da ga je Zagrebaćka filharmonija sada prvi put izvela. Šteta je međutim da nije bilo više vremena da se orkestar bolje uskladi sa solistom, posebice u delikatnom i virtuoznom trećem stavku. Unatoč tome Gašparović se ljepotom tona, muzikalnošću i virtuoznom tehnikom predstavio u najboljem svjetlu, dokazavši da je utjecaj velikog maestra Rudolfa Klepača preko njegovih učenika i nasljednika ostavio traga i u našoj sredini.
  Ivica Gašparović, Leopold Hager i Zagrebačka filharmonija na koncertu Fagotissimo!
  Svečani koncert u spomen na Rudolfa Klepača završio je odličnom izvedbom Šeste simfonije u C-duru, D.589 (Male) Franza Schuberta, koji se kao mladi, dvadesetogodišnji skladatelj oslonio na svoje tadašnje uzore Beethovena, Haydna i Rossinija s posebnom pozornošću prema dionici drvenih puhača. U predvorju velike dvorane bila je postavljena izložba Rudolf Klepač i Zagrebačka filharmonija autorice Marine Perica Krapljanov u realizaciji Muzeja grada Zagreba, a u ovoj godini kada se obilježava stota godišnjica rođenja velikog hrvatskog glazbenog umjetnika, izaći će i monografija Rudolf Klepač autorice Bosiljke Perić-Kempf.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 24. ožujka 2013.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike