Povratak Svijeta glazbe

Maria João Pires, klavir, Komorni orkestar grada Basela, dir. Trevor Pinnock, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, 30. travnja 2013.

 • Maria João Pires

  Ususret Svijetu glazbe 2013/2014  prvi puta u Zagrebu je nastupila slavna portugalska pijanistica Maria João Pires (1944). Svirala je 2. koncert za glasovir i orkestar u f-molu, op 21 Frédérica Chopina uz pratnju Komornog orkestra grada Basela pod ravnanjem Trevora Pinnocka. Umjetnica je poznata diljem svijeta ponajprije po sjajnim i više puta nagrađivanim snimkama koje već dvadeset godina ostvaruje u suradnji s poznatom diskografskom kućom Deutsche Grammophon. Zanimljivo je međutim, da se ona više od tri desetljeća bavi i proučavanjem utjecaja umjetnosti na život, zajednicu i obrazovanje te pokušava razviti nove načine provođenja pedagoške teorije u društvu. Istraživala je i nove oblike komunikacije koji poštuju razvoj pojedinca, za razliku od destruktivne i materijalističke logike globalizacije. Kao logičan nastavak tih preokupacija osnovala je 2005. eksperimentalno kazalište plesne i glazbene grupe Art Impressions te ostvarila dva vrijedna projekta Transmissions i Schubertiade s gostovanjima na važnijim svjetskim festivalima.

  Maria João Pires bila je apsolutna zvijezda večeri – pojavom sitna i krhka, ali umjetnički nadasve moćna i uvjerljiva. Svirala je s lakoćom punim nosivim tonom, snažno, ali bez forsiranja. Njezino muziciranje obilovalo je nijansama i unutarnjim intenzitetom. Stilski uvjerljivo, elegantno, sugestivno. Oduševljenoj publici zahvalila se dodavši jednu Scarlattijevu sonatu.

  Komorni orkestar grada Basela nije nažalost bio na razini solistice, predvođen Trevorom Pinnockom (1946), poznatim čembalistom i dirigentom, jednim od pionira izvedbi na povijesnim instrumentima. Osim pomalo nesigurne pratnje, predstavio se na početku dugočasnom izvedbom Siegfried idile Richarda Wagnera, a na kraju nešto uspješnijom 41. simfonijom u C-duru „Jupiter“ Wolfganga Amadeusa Mozarta.
  Komorni orkestar grada Basela
  Nakon godinu dana pauze Svijet glazbe, jedan od najatraktivnijih ciklusa Koncertne direkcije Zagreb, vraća se iduće sezone s pet zanimljivih programa u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Ravnatelj Josip Nalis podsjeća na dugu tradiciju tog kvalitetnog ciklusa osmišljenog prije gotovo četiri desetljeća koji je Zagreb trajno pozicionirao na globalnoj kulturnoj karti. Najveći ansambli i najkarizmatičniji solisti defilirali su Svijetom glazbe stvarajući ozračje sukladno vodećim glazbenim središtima svijeta. U idućoj sezoni koja počinje 19. rujna recitalom slavnog ruskog pijanista Jevgenija Kissina s djelima Schuberta i Skrjabina, 17. listopada nastupa Saska državna kapela Dresden pod ravnanjem svojeg prvog gosta – dirigenta, ambasadora dobre volje UNICEF-a, maestra Myung-Whun Chunga, a na programu je Mahlerova Deveta simfonija. 27. siječnja 2014. gostuje Bergenska filharmonija, jedan od najstarijih svjetskih orkestara osnovan 1765. Dirigent je Andrew Litton, solistica na violini mlada Britanka Nicola Benedetti, a na programu su skladbe Szymanowskog i Prokofjeva.

  U to društvo odabranih uvršten je i jedan od vrsnih hrvatskih ansambala – Simfonijski orkestar HRT-a. Pod ravnanjem uglednog ruskog dirigenta Jurija Simonova 13. ožujka bit će izvedena djela Verdija, Sibeliusa i Dvořâka, a solist na violini bit će mladi Nikita Borisoglebskij, pobjednik prestižnih natjecanja Sibelius i Kreisler. Ciklus 23. travnja zatvara Budafoki Dohnanyi Zenekar, profesionalni mađarski orkestar mladih pod vodstvom svojeg dirigenta Gabora Hollerunga. Solist će biti violinist Kristof Barati, rođen u Budimpešti, odrastao u Venezueli, školovan na Glazbenoj akademiji Franz Liszt, dobitnik mnogih nagrada na međunarodnim violinističkim natjecanjima. Na programu su djela Paganinija i Dvořâka.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 7. svibnja 2013.

Piše:

Višnja
Požgaj