Nevenu Valentu u spomen

15. Festival sv. Marka, Zagreb, 25. travnja – 12. svibnja 2013. (1)

 • Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci i drigent Jurica Petar Petrač

  Tradicionalni Festival sv. Marka bio je ove godine posvećen uspomeni na svoga utemeljitelja i ravnatelja Nevena Valenta, koji je tragično preminuo u travnju prošle godine neposredno uoči 14. Festivala. Kako je program bio zacrtan, on je unatoč konsternaciji i šoku uz neznatne prilagodbe ipak realiziran, prvenstevno zahvaljujući najbližim prijateljima i suradnicima poput maestra Vladimira Kranjčevića i muzikologinje Erike Krpan. Oni su spremno priskočili u pomoć, radeći i na organizaciji idućeg Festivala, koji je ove godine doživio svoje jubilarno izdanje. Ostvarila se tako želja Valentove udovice Suzan Valent Ashoor, koja je preuzela vodstvo Festivala sv. Marka u organizaciji udruge Markofest d.o.o. pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, da se sačuva tradicija i nastavi njegovanje vizije o međunarodnom festivalu komorne glazbe najveće umjetničke vrijednosti koju je zacrtao Neven Valent.

  Petnaesti Festival je otvoren 25. travnja na Blagdan sv. Marka uobičajenom svečanom koncelebriranom misom koju je predvodio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Missu brevis u d-molu KV 65 Wolfganga Amadeusa Mozarta izvodio je tom prigodom rezidencijalni festivalski Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci pod ravnanjem svojega dirigenta Jurice Petra Petrača. Solisti su bili sopranistica Ana Ticl, altistica Ružica Gačić, tenor Krešimir Grloci, bariton Juraj Gorupec, bas Boris Beus i orguljaš Pavao Mašić. Prvi put na toj svečanosti nije sudjelovao bariton Neven Valent, koji je 1988. obnovio djelovanje tog zbora osnovanog 1920. i bio njegov prefekt do smrti.

  U spomen na Nevena Valenta izveden je i Mozartov Requiem, također u izvedbi njegovog zbora Cantores Sancti Marci, ali u ovoj prigodi pojačanog članovima Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, u kojem je Valent i stasao kao pjevač. U impresivnoj izvedbi ispunjenoj emocijama, u prepunoj crkvi sv. Marka sudjelovali su sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Marjana Lipovšek, tenor Domagoj Dorotić i bas Alfred Burgstaller te Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića.

  Nagrada Neven
  Wilfried Strehle
  Od ove godine dodjeljuje se festivalska Nagrada Neven za najviši umjetnički doprinos Festivalu sv. Marka. Utemeljitelji te nagrade su direktorica Markofesta d.o.o. Suzan Valent Ashoor, prof. Vladimir Kranjčević i Erika Krpan, a prvi dobitnik je prof. Wilfried Strehle, solist Berlinske filharmonije. Odluka je to ocjenjivačkog suda u sastavu Vladimir Kranjčević, predsjednik, Erika Krpan, Vitomir Marof, Višnja Mažuran i Sanda Vojković. Violist Wilfried Strehle uistinu je zaslužio to visoko priznanje. Ne samo zato, što je kao vrsni glazbenik sudjelovao u raznim komornim sastavima Berlinske filharmonije na svih petnaest festivala Sv. Marka, nego je postao njegova duša i istinski prijatelj Zagreba i Hrvatske. Nagrada mu je uručena u pauzi koncerta Kvinteta Berlinske filharmonije koji je nastupio u sastavu Aleksandar Ivić, prva violina, Romano Tommasini, druga violina, Wilfried Strehle, prva viola, Julia Gartemann, druga viola i Solene Kermarrec, violončelo.

  Komorni ansambli Berlinske filharmonije redoviti su gosti Festivala sv. Marka te kakvoćom izvedbi redovito privlače veliku pozornost publike. Tako je bilo i ove godine na nastupu Kvinteta Berlinske filharmonije s izvedbama 3. gudačkog kvinteta u C-duru, KV 515 Wolfganga Amadeusa Mozarta i 2. gudačkog kvinteta u G-duru, op. 111 Johannesa Brahmsa. Prvi violinist tog sastava Aleksandar Ivić, prvi je put nastupio na Festivalu sv. Marka, iako ga dobro poznajemo s ranijih, doduše rijetkih nastupa u domovini. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u rodnom Zagrebu u razredu Kristijana Petrovića, a potom se usavršavao u Kölnu kod Igora Ozima i Amadeus Kvarteta te u Düseldorfu s Rosom Fain. Na početku svoje orkestralne karijere bio je prvi violinist u Simfonijskom orkestru Radio Kölna, a od 1996. član je Berlinske filharmonije.
  Pavao Mašić za orguljama Crkve sv. Marka u Zagrebu, arhivska fotografija
  Pavao Mašić, glavni orguljaš Crkve sv. Marka, za koju se veže najraniji pisani trag o orguljama u Hrvatskoj (još iz davne 1359), održao je i samostalni recital na tom vrijednom instrumentu obnovljenom prije dvije godine. Pod naslovom Vatromet orgulja predstavio je kraljicu instrumenata kroz stoljeća s djelima Johanna Sebastiana Bacha, Augusta Gottfrieda Rittera, Antonija Solera, Ante Knešaureka, Borisa Papandopula i Mauricea Duruflea te potvrdio svoje umijeće kao jednog od najboljih orguljaša u Hrvatskoj, vrlo aktivnog i više puta nagrađivanog za izvanredne umjetničke rezultate.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 14. svibnja 2013.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo