Fanfare u Velikoj Gorici

7. Velikogorički brass festival, Velika Gorica, 5. – 11. svibnja 2013.: Simfonijski puhački orkestar OSRH, dir. Per Brevig, solisti: James Lebens, trombon, Tamir Akta, truba, Dvorana Gorica, Velika Gorica, 5. svibnja 2013.

 • Plakat 7. Velikogoričkog brass festivalaVeć sedmu godinu zaredom, umjetnički direktor Tomislav Špoljar i koordinatorica  Snježana Špehar, uspijevaju stvoriti i zadržati visoku razinu Velikogoričkog brass festivala. Njihov je rad stručan i entuzijastički, a iza sebe imaju podršku ustanova u kojima su zaposleni, Umjetničke škole Franje Lučića i Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. Tu je i financijska potpora Grada Velike Gorice, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Turističke zajednice grada Velike Gorice, ali i cijelog niza donatora. No da nije umjetničkog direktora i njegove stručne suradnice, Brass festivala ne bi ni bilo. Ovako, taj se Festival iz godine u godinu širi, tako da se svake godine pojavljuje u novom i još boljem izdanju. Ove je godine posvećen trubaču Mauriceu Andréu, koji je na žalost, prošle godine preminuo.

  Festival se odvija sedam dana (5. do 11. svibnja 2013.), a na njemu sudjeluju vrhunski strani izvođači poput dirigenta Pera Breviga, trubača Tamira Akte, trubača Sergiua Cârstea, trubača Thomasa Reinera i trombonista Jamesa C. Lebensa. Osim toga, na Festivalu nastupaju ugledni domaći ansambli poput Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ansambla Hrvatskog društva kornista, ali i Gudačkog kvarteta Sebastijan. Festival je privukao i ugledna svjetska skladateljska imena, pa se može podičiti praizvedbama nekolicine djela: svjetskom praizvedbom Kvinteta, op. 27 za trubu i gudački kvartet Vincenta Alexandrea Jockina (utorak, 7. svibnja), svjetskom praizvedbom Sonate za kornet Harrija Wessmana (subota, 11. svibnja), europskom praizvedbom djela The Birds Will Sing of Them Alana Holleya (subota, 11. svibnja) te nekoliko hrvatskih praizvedbi (Scherzo Anthonyja C. Ploga i Sonata za klavir, op. 21 Vincenta Alexandrea Jockina biti će izvedeni u četvrtak, 9. svibnja; a Dvostruki koncert za klarinet i trubu Gordana Jacoba u subotu, 11. svibnja).
  Simfonijskii puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske
  Velikogorički brass festival otvoren je u nedjelju, 5. svibnja u dvorani Gorica. Prije početka koncerta, prikazan je dokumentarni film o samom festivalu, koji je snimljen upravo za ovu prigodu. No mnogo zanimljiviji je bio sam koncert na kojemu je svirao Simfonijski puhački orkestar OSRH pod palicom uglednog norveškog dirigenta Pera Breviga. Premda je film zamišljen kao svojevrsni preludij (koji će, u obliku prikazivanja drugih filmova ili nastupa studenata Muzičke akademije, biti svojevrsna strukturalna okosnica svih Festivalskih koncerata), sam je koncert otvorenja imao vlastiti, vrlo efektan uvod. Izvedena je, naime, uvertira opereti Candide Leonarda Bernsteina. Svojim specifičnim stilom, Bernsteinova je glazba ponijela izvođače, koji su djelo besprijekorno odsvirali.

  James C. LebensU prvom je djelu programa izveden i Prvi koncert za trombon i orkestar američkog skladatelja Erica Ewazena. To trostavačno suvremeno djelo, koje kroz prva dva stavka očigledno istražuje instrumentalne boje, a tek u trećemu (ali opet kroz instrumentalne boje) nudi nešto veću plesno-ritmičku živost koju su neki ljubitelji puhačkih instrumenata u publici, zapravo očekivali. No izvedba je bila izuzetno zanimljiva, pri čemu se solist James C. Lebens svojim trombonom odlično uklopio u zvuk orkestra te je zajedno s ostalim glazbenicima, postojano putovao širokim prostranstvima skladateljeve mašte.

  Oni koji su očekivali plesne ritmove, u drugome su dijelu programa došli na svoje. Najprije, Fanfare za Francuze u bitki Waltera Pistona, u čijoj je izvedbi orkestar sudjelovao u smanjenom sastavu, unatoč veličini sastava, otpuhale su publiku najavljujući niz kraćih i efektnih, slušateljima ugodnih i pristupačnih djela. No vrhunac je tek uslijedio. Slavne varijacije Karneval u Veneciji Josepha Jean-Baptistea Laurenta Arbana s lakoćom je odsvirao virtuoz na trubi Tamir Akta. Njegova je izvedba bila doista impresivna: poigravao se Arbanovim tonovima kao lopticama među kojima je uvijek iskakala popularna tema. Lagano svirajući pratnju, orkestralni glazbenici i dirigent Brevig, imali su vremena i sami se diviti Aktinoj zavidnoj tehnici i moćnoj sposobnosti muziciranja. U jednakom je duhu izraelski trubač izveo još jednu popularnu skladbu za svoj instrument, La Virgen de la Macarena Rafaela Méndeza.
  Tamir Akta
  Zatim su slušatelji iz Meksika odvedeni (natrag) u sjevernu Ameriku, gdje je nastala Suita starih američkih plesova Roberta Russella Bennetta, koju je izveo Simfonijski puhački orkestar OSRH pod dirigentskim ravnanjem šarmantnog Pera Breviga. U naletu raznih plesnih ritmova zapravo je bilo vrlo teško mirno sjediti, pa se kodeks pristojne koncertne publike kršio poskrivečki, lupkanjem nogama, bubnjanjem rukama, blagim njihanjem… Da je Simfonijski puhački orkestar OSRH nastupio na jednom starinskom plesnjaku poslije koncerta, sigurna sam da bi bilo mnogo zainteresiranih za cijelonoćno tulumarenje. Pa, neka to ostane kao ideja u nizu ideja koje umjetnički ravnatelj Špoljar, u svom predanom radu na popularizaciji limenih puhačkih instrumenata, već sada ima za Festival u sljedećoj godini.

  © Irena Paulus, KLASIKA.hr, 7. svibnja 2013.

Piše:

Irena
Paulus

kritike

...zabilježili smo