Pod vedrim nebom

18. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić: Kvartet flauta 4 Syrinx, 13. lipnja 2013.

 • Kvartet flauta 4 Syrinx u Salonu Očić, foto: © Mirko Cvjetko

  Koncertom Kvarteta flauta 4 Syrinx završila je 18. sezona ciklusa koncerata Iz salona Očić. Zahvaljujući lijepom vremenu, taj je koncert prema tradiciji održan pod vedrim nebom u prekrasnom ambijentu raskošnog arboretuma obitelji Očić. Mirna topla večer okupila je velik broj članova Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan koji su uživali u lijepom programu koncipiranom u skladu s ljetom i prirodom, a mogli su ga pratiti i slušatelji izravnog prijenosa na 3. programu Hrvatskog radija pod vodstvom urednika Branka Magdića.

  Kvartet flauta 4 Syrinx osnovale su 2001. četiri profesionalne glazbenice i prijateljice Karolina Šantl Zupan i Špela Benčina iz Slovenije te Darija Zokić i Marina Novak iz Hrvatske. Sastaju se povremeno u Novom Mestu, na polovini puta između Ljubljane i Zagreba gdje žive i rade kao orkestralne glazbenice ili pedagoginje, kako bi pripremale zajedničke nastupe, kojima žele pridonijeti razmjeni kulturne, pedagoške i glazbene djelatnosti svojih domovina. Imaju velik repertoar, ciklus Kvarteta flauta 4 Syrinx u maloj dvorani Vatroslav Lisinski i dva snimljna CD-a (Monochromia i Soba za četiri), a uskoro izlazi i treći CD koji će biti pregled prve dekade njihova djelovanja na temelju snimljenih koncerata.

  Kvartet flauta 4 Syrinx u Salonu Očić, foto: © Mirko CvjetkoNakon dvanaest godina zajedničkog djelovanja vrsne umjetnice izgradile su skladno suzvučje, kompatibilnost i ljepotu tona, uz istančan osjećaj za frazu, legato, dinamiku i ritam. Ravnopravno preuzimaju vodeće dionice u kvartetu, mijenjajući mjesta prema potrebi. Bogatstvo boja postižu upotrebom ne samo standardne orkestralne flaute, nego i srodnih instrumenata alt-flaute, bas-flaute i piccola. Osim izvorne literature za četiri flaute, na njihovom repertoaru nalaze se i obrade djela klasične literature, što tim skladbama daje novu zanimljivu zvukovnu boju. Tako je bilo i na početku njihova nastupa u arboretumu Očić u Koncertu, BWV 1041 Johanna Sebastiana Bacha, Divertimentu, KV 136 Wolfganga Amadeusa Mozarta i barkaroli Lipanj iz Godišnjih doba Petra Iljiča Čajkovskog.

  Naročito su zanimljive bile izvorne partiture novijeg datuma poput raznoliko obojenog Nocturna Primoža Ramovša, skladbe Flaute na odmoru Jacquesa Castéredea (Pastoralne flaute, Radosne flaute, Sanjarske flaute, Ležerne flaute) i Mjesečine Clauda Debussyja iz Suite Bergamasque. Posebno valja istaknuti prvu izvedbu skladbe Allegro con brio Miljenka Prohaske na kraju tog ležernijeg, ali pažljivo odabranna ljetnog programa. Doajen hrvatske glazbe, ugledni kontrabasist, skladatelj i dirigent Miljenko Prohaska član je i prijatelj Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan od samoga početka.

  Za kućne koncerte „Iz salona Očić“ Prohaska je napisao do sada čak šesnaest skladbi za razne sastave. Ova posljednja za kvartet flauta 4 Syrinx jedna je od inačica njegove davne glazbe za televizijsku dramu Allegro con brio. U četiri kontrasna odjeljka ona donosi lijepu temu u okrilju ostalih flauta koje raznolikim bojama, uključujući i dominantnu alt flautu, kao i zanimljivim tehnikama sviranja pružaju majstorsku i stilski prepoznatljivu Prohaskinu tvorevinu, koja je oduševila brojnu publiku. Skladatelj ovaj put nije mogao osobno prisustvovati izvedbi, nego je koncert pratio u izravnom prijenosu, pa smo ga čuli u izravnom javljanju telefonom.

  U dodatku tog lijepog ljetnog koncerta Kvarteta flauta 4 Syrinx pozdrav arboretumu obitelji Očić upućen je i inačicom popularne skladbe Parkovi Alfija Kabilja.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 15. lipnja 2013.
  foto: © Mirko Cvjetko

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike