Suzdržani pljesak

64. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2013.: Gitarski trio Elogio, Atrij Kneževa dvora, 25. srpnja 2013.

 • Gitarski trio Elogio

  Prvi komorni koncert na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama održao je Gitarski trio Elogio čiji su članovi Petrit Çeku (s Kosova), Pedro Ribeiro Rodrigues (iz Portugala) i Tomislav Vukšić (iz Hrvatske), svi izašli iz klase Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koji je glazbenike i bodrio za osnivanje sastava 2008. Taj trio je već u startu imao respektabilan repertoar što u preradama, ali i u originalima namijenjeno gitarskom triju. Odmah u početku mladi su se glazbenici iskazali uspješnima u domovini i u inozemstvu. U Kneževom dvoru Trio Elogio odsvirao je Petrinjakove obrade tri plesa iz baleta Trorogi šešir Manuela de Falle i tri Slavenska plesa Antonina Dvořáka (op.46, br7, op.7, br. 2 i op. 46, br 8). Za pohvalu je da su u program uvrštena dva hrvatska skladatelj: Krešimir Seletković i Marko Ruždjak.
  Gitarski trio Elogio
  Trio je večer otvorio Preludijem i fugom br. 4 u cis molu, BWV 849 iz prve knjige Dobro ugođenog klavira Johanna Sebastiana Bacha u obradi Petrita Çekua. Iznimna slava fuge iz tog djela počinje od oduševljene prosudbe muzikologa i Bachovog biografa Philippa Spitta koji je u njoj vidio „jednu od najvećih tvorevina klavirske glazbe“. Obrada je napravljena veoma osmišljeno uz poštovanje baroknih kanona, a izvedba je tekla reljefno pri čemu su svi polifonijski spletovi bili jasni i tonski čisti. Uslijedila je Mozartova Sonata za klavir br.8 u a-molu (neki je nazivaju Pariška) prva od dvije napisane u molu, dosta natopljena tužnom atmosferom, jer ju je majstor skladao nakon majčine smrti. Prilagodba ove skladbe nije polučila zanimljiv efekt: dinamika nije imala dobro razrađeni plan, a melodijske linije nisu bile istaknute, pogotovo u Andante cantabile, pa se doimala dosadno. Hrvatski skladatelj Krešimir Seletković prema narudžbi Dubrovačkih ljetnih igara za ovaj je Trio napisao skladbu PerPetum mobile. Skladba je građena na specifičnom modusu koji u prvome dijelu uzlazi cijelim dijapazonom instrumenta, dok u drugome dijelu kreće silazno, Ritam skladbe prava je križaljka isprepletena kroz tri instrumenta i može se naslutiti promjena metra. Trio Elogio skladbu je praizveo na zanimljiv način.
  Gitarski trio Elogio
  Drugi dio večeri započeo je skladbom Travanj je najokrutniji mjesec Marka Ruždjaka, nadahnutom modernističkom poemom T. S. Eliota Pusta zemlja. Skladba je 1996. nagrađena nagradom Porin, a u jednom stavku ona sadrži sve karakteristike autorova stvaralaštva: suptilnost, poetičnost i bogatstvo raznih asocijacija, Gitarski trio Elogio skladbu je izveo s mnogo razumijevanja.

  Večer je zaključena već spomenutim plesovima Manuela De Fallle i Antonina Dvořáka u neočekivanoj mlakoj izvedbi pa je publika suzdržanim pljeskom ispratila glazbenike.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 27. srpnja 2013.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo