Zvjezdana večer

64. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2013.: Koncert Hommage à Milka Trnina, Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran, Đorđe Stanetti, klavir, Atrij Kneževa dvora, 29. srpnja 2013.

 • Dubrovačke ljetne igre 29. srpnja 2013.

  U glazbenom programu 64. Dubrovačkih ljetnih igara obilježavaju se godišnjice raznih skladatelja, a koncert 29. srpnja, Hommage à Milka Trnina, održan je povodom 150. godišnjice rođenja (1863-1941) velike umjetnice koja je svojim pjevanjem i glumom osvojila pozornice najvećih opernih kuća te postala legenda u ulogama Wagnerovih likova pa je razumljivo da je prvi dio večeri sadržavao Wagnerove pjesme u interpretaciji dvoje hrvatskih umjetnika – dobitnika Nagrade Milka Trnina: Dubravke Mušović Šeparović, koju već nazivaju „wagnerijanskom pjevačicom“, i pijanista Đorđa Stanettija.

  Dubrovačke ljetne igre 29. srpnja 2013.Nakon što se Mladen Tarbuk, direktor glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, obratio publici objašnjavajući program i nakon što je muzikologinja Zdenka Weber promovirala svoju monografiju o Milki Trnini, započeo je program s pet pjesama Richarda Wagnera: Anđeo, Stani!, U stakleniku, Boli i Snovi. Majstor ih je napisao na stihove Mathilde Wesendonck između studenog 1857. i svibnja 1858. Dvije pjesme (U stakleniku i Snovi) označene su kao „studije za operu Tristan i Isolda“. Sve pjesme odišu sanjalački, pomalo nestvarnom atmosferom, ali su emotivno snažne. Između spomenutih pjesama i Priča o majci (prizor Kundry iz 2. čina glazbene drame Parsifal) Đorđe Staneti izveo je uvertiri glazbenoj drami Tristan i Izolda u prilagodbi za klavir koju je napisao Zoltàn Kocsis. Dubravka Šeparović Mušović sugestivno je vladala glasom proživljujući svaku pjesmu dubokim osjećajem i vizualno pjevajući čitavim tijelom. To nije bilo statično pjevanje primadone jer je umjetnica kao pozornicu iskoristila atrij Kneževa dvora, a u svemu je imala sigurnu i muzikalnu potporu klavirskog sloga.

  Drugi dio večeri započeo je Pjesmom šumske golubice iz romantičarske kantate Gurske pjesme Arnolda Schönberga za pet glasova koja se nadovezuje svojom ugođajnošću s Wagnerovom operom Tristan i Isolda. Izabrana pjesma govori o ljubavnom tugovanju danskog kralja Valdemara Atterdaga zbog smrti njegove ljubavnice Tone. Dubravka Mušović Šeparović suživljeno je prezentirala sadržaj pjesme.
  Dubrovačke ljetne igre 29. srpnja 2013.
  Program je završen s tri Gotovčeve pjesma (Mornareva ljubav, Žalba na zemlju i S dragim u svijet) iz antologijske skladbe Pjesme čeznuća, op. 21 za glas i mali orkestar time do kraja večeri provlačilo se ljubavno tugovanje i snovenje.

  Recital Dubravke Mušović Šeparović uz sudioništvo pijaniste Đorđa Stanettija bila je zvjezdana večer za umjetnicu, ali i za publiku koja joj je dugim aplauzom zahvaljivala, a umjetnica je kao dodatak otpjevala Isoldinu smrt iz opere Tristan i Izolda Richarda Wagnera.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 31. srpnja 2013.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo