Odlepršala je zastava Libertas

Post festum: 64. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2013.

 • Svečanost zatvaranja 64. Dubrovačkih ljetnih igara

  Ove godine, za razliku od već desetljećima uhodana ceremonijala zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, zastava Libertas, simbol Festivala, nije spuštena s Orlandova stupa, nego je privezana za balone odlepršala. 64. Dubrovačke ljetne igre nisu tim činom samo odstupile od tradicije: i u glazbenom i u dramskom programu uneseni su noviteti. Prije ponoći dodijeljene su i Nagradu Hravstke radiotelevizije: Orlando za glazbu dobila je po drugi put Dubravka Šeparović-Mušević za recital posvećen Milki Trnini (suradnik na klaviru bio je Đorđer Stanetti), a Orlanda za dramu Unterstadt, gostujuća predstava HNK-a iz Osijeka u režiji Zlatka Svibena. Dubrovačke ljetne igre ove su godine okupile oko dvije tisuće sudionika s raznih strana svijeta koji su kroz 45 dana realizirali 143 priredbe, a uz to bilo je i pratećih događanja.
  Zlatko Sviben, redatelj nagrađene predstave Unterstadt, i mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović s nagradama Orlando, Goran Radman, direktor Hrvatske radiotelevizije
  Dramski program donio je tri premjere: Allons enfants, projekt Bobe Jelčica i Nataše Rajković, Otac hrabrost, autora i redatelja Borisa Bakale, i Platonovu monodramu Obrana Sokrotova, koju je postavio slovenski redatelj Tomi Janežić. Premjere nisu našle dobar odjek ni kod kritike ni kod publike, no srećom obnovljena predstava Vojnovićeva Ekvinocija u režiji Joška Juvančića i Unterstadt osječkog HNK-a, kao i Braća Karamazovi, predstava dubrovačkog Kazališta Marina Držića u režiji Dejana Projkovskog te Kate Kapuralica Vlahe Stulija u svojoj trećoj sezoni, pružile su publici zadovoljstvo.
  Dubrovačke ljetne igre, 12. srpnja 2013.
  Koncepcija glazbenog programa imala je pozitivan zaokret – koncertni programi odmakli su se od tzv. željeznog programa koncertnih sezona, a od početka do kraja Festivala provučena je bila crvena nit, usporedba dvaju kompozitora koji su stvarali u isto vrijeme ili pak iste ili slične teme nastale u različitom vremenu pa je tako već prvi koncert istaknuo tu zamisao – ispred Crkve sv. Vlaha 1813. – Verdi vs. Wagner koji su ostvarili Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i brojni solisti pod ravnanjem Ire Levina i u režiji Giancarla del Monaca. Zamisao da se istakne za glazbu važna godina 1913. obilježila se stota obljetnica praizvedbe Posvećenja proljeća Igora Stravinskog pa je večer pod naslovom 1913. – Stravinski vs. Ravel donijela sjajnu izvedbu Simfonijskog orkestra i Zbora Mađarskog radija pod nadahnutom rukom dirigenta Mladena Tarbuka.
  Dubrovačke ljetne igre 29. srpnja 2013.
  Recitale su održali brojni domaći i inozemni glazbenici, ali je ipak najviše pozornosti privukao recital mezzosopranistice Dubravke Šeparović-Mušović uz klavirsku pratnju Đorđa Stanettija kojim je obilježena 150. godišnjica rođenja slavne hrvatske pjevačice Milke Trnine. Dubrovački simfonijski orkestar sa solisticom, ruskom klaviristicom Natalijom Trull, obilježio je stotu obljetnicu rođenja Benjamina Brittena koji je bio zaljubljenik u Dubrovnik. Publika je u velikom broju prisustvovala autorskom koncertu Ulicama moga grada Đela Jusića, koji je i vodio koncert. Izvedene su najpopularnije Jusićive skladbe uz sudjelovanje Mješovitog zbora Libertas (voditelj Viktor Lenert), ali i odlomci nove njegove opere koje uz Dubrovački simfonijski orkestar otpjevala Dubravka Šeparović-Mušovic. Koncert za gitaru i orkestar izveo je Maroje Brčić.
  Dubrovačke ljetne igre, 25. kolovoza 2013.
  Zadnji koncert održan 25. kolovoza pred Kneževim dvorom pružio je brojnom slušateljstvu pravi užitak. Večer je nazvana Vivaldi vs. Piazzolla – Godišnja doba nekad i danas. Vivaldijeva Godišnja doba svirao je ansambl Zagrebački kvartet saksofona i Ivana Bilić na marimbi, a pazzollina Godfišnja doba Komorni gudački orkestar Hrvatske glazbene mladeži sa solisticom violinisticom Đanom Kahriman, a dirigirao je Pavle Zajcev. Ove festivalske sezone opera se vratila u Dubrovnik izvedbom Mozartove Cosi fan tutte, a Slovensko narodno gledališče iz Maribora publiku je omamilo baletom Romeo i Julija na glazbu Sergeja Prokofijeva u koreografiji Valentine Turcu. Ljubitelji jazz-glazbe imali su priliku čuti velike glazbenike tog žanra. Folklorni ansambl Linđo imao je nekoliko nastupa pred prepunim gledalištima.

  Nakon završetka 64. Dubrovačkih igara u Dubrovniku muze nisu utihnule, Dubrovački simfonijski orkestar organizirao je festival. Dubrovnik u pozno ljeto koji traje 27. kolovoza do 20.rujna. Na programu će biti trinaest koncerata klasične glazbe. Solisti će biti domaći i inozemni glazbenici izvodit će se skladbe inozemni i domaćih skladatelja. Taj Festival pridonijet će promociji Dubrovnika kao međunarodne destinacije kulturnog turizma.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 27. kolovoza 2013.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo