Savršeno suglasje

64. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2013.: Koncert Sretan rođendan gospodine Dubussy, Enrico Dindo, violončelo / Monica Cattarossi, klavir, Atrij Kneževa dvora, 22. kolovoza 2013.

 • Dubrovačke ljetne igre, 22. kolovoza 2013.

  Violončelist Enrico Dindo i pijanistica Monica Cattarossi svojim su nastupom zaključili ciklus koncerata u Kneževom dvoru na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama. Dvoje vrsnih talijanskih glazbenika iza sebe imaju veliku koncertnu karijeru, a zajednički nastupaju s velikim uspjehom diljem svijeta. Umjetnici su dubrovački koncert nazvali Sretan rođendan gospodine Debussy, jer su ga održali 22. kolovoza, na dan skladateljevog rođenja 1862. Rođendanski poklon bila je izvedba slavljenikove Sonate za violončelo i klavir, koja pripada u tri dovršena majstorova djela iz ciklusa od šest komornih djela za razne instrumente, koje je umjetnik želio napisati. Sonata je puna dirljive glazbe koja se ne razvija na razradi jedne ili dvije teme, već spajanjem različitih tematskih fragmenata. Djelo obiluje promjenama tempa i dinamike, što za izvođače može predstavljati poteškoću, no kad je izvode umjetnici poput Dindo i Cattarossi publici se na najbolji način otkrila glazba upravo zapanjujuće emotivne moći.
  Dubrovačke ljetne igre, 22. kolovoza 2013.
  Umjetnici su za svoj nastup u Hrvatskoj odabrali i jedno djelo hrvatskog skladatelja, a radilo se o Sonati za violončelo i klavir, op. 35 Dore Pejačević, posvećenoj prijateljici i pijanistici Olgi Schulz i njezinom suprugu Ernestu Schulz Cattarossiu. Tu četverostavačnu skladbu skladateljica je napisala 1913. godine, a karakterizira je raspjevanost, u širokom luku uz dramatske akcente, te predstavlja zrelo stvaralaštvo naše najpoznatije skladateljice. Enrico Dindo i Monica Cattarossi u savršenom su suglasju okupali partituru u širokoj tonskoj lepezi.

  Drugi dio večeri ispunila su djela Sergeja Rahmanjinova: Dvije skladbe op. 2: Preludij i Orijentalni ples, koje su bile uvod u Sonatu za violončelo i klavir u g-molu op. 19., djelo koje je danas često na repertoaru violončelista, iako predstavlja veliki izazov za pijanista, jer većinu tema vodi upravo klavir, a violončelo ih obogaćuje i nadograđuje. Duo Dindo i Cattarossi je besprijekornom tehnikom i moćnom izražajnom snagom izazvao ovacije publike, na što su umjetnici odgovorili dvama dodatcima.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 24. kolovoza 2013.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo