Mladenački zanos

Festival Dubrovnik u pozno ljeto, Dubrovnik, 27. kolovoza - 20. rujna 2013.

 • Otvaranje festivala Dubrovnik u pozno ljeto

  Dubrovnik je obogatio svoju ponudu još jednim festivalom. Nakon završetka 64. Dubrovačkih ljetnih igara Dubrovački simfonijski orkestar priredio je u atriju Kneževa dvora festival Dubrovnik u pozno ljeto koji je donio programe različitih epoha. Na trinaest koncerata sudjelovali su inozemni i domaći glazbenici.

  Prvim koncertom obilježeno je, kako piše u programskoj knjižici, šezdeset godina od nastupa prvog austrijskog dirigenta s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pa je uz tu prigodu koncertom ravnao austrijski dirigent Christoph Campestrini. Solist je bio sjajni američki pijanist James Dick. Program je sadržavao djela Wolfganga Amadeusa Mozarta i Ludwiga van Beethovena. U suradnji s Laus Akademijom Dubrovnik održan je koncert sudionika i profesora Akademije s veoma zanimljivim djelima Antonina Dvořáka, Camillea Saint-Saënsa, Brune Vlaheka, Astora Piazzolle i Johanna Sebastiana Bacha.
  Dubravka Šeparović Mušović
  Dubravka Šeparović Mušović, dobitnica ovogodišnje nagrade Orlando i dobitnica nagrade Milka Trnina, nastupila je uz Dubrovački simfonijski orkestar pod vodstvom Christopha Campestrinija i donijela savršenu interpretasciju Wagnerova Lieda, a orkestar je popunio program sa skladbama Felixa Mendelssohn-Bartholdyja i Josepha Haydna. Svojim recitalom Srđan Bulat obradovao je ljubitelje gitarističkog zvuka s djelima Anđelka. Klobučara, Francisca Tárrege, Antona Garcíje Abrila, Kristine Arakelyan, Giulia Regondija i Željka Brkanovića.

  Pod vodstvom dirigenta Harija Zlodre orkestar je svirao skladbe: Blagoja Berse i Richarda Wagnera te bio čvrsta podloga violinistu Marinu Marasu koji je mladenačkim zanosom odsvirao Koncert za violinu i orkestar Johannesa Brahmsa. Solistički koncert mezzosopranistice Katje Markotić, koja je uz pratnju gitarista Maroja Brčića otpjevala niz pjesama inozemnih skladatelja, također je oduševio publiku, a Brčić je za solo nastupe odabrao hrvatske skladatelje Slavka Fumića i Ivana Padovca.
  Dubrovački gitarski trio
  Na večeri posvećenoj Mozartu solistica je bila više puta nagrađivana klarinetistica Marija Pavlović, a izvedbom je ravnao Hari Zlodre. Dubrovački gitarski trio (Ante Skaramuca, Maroje Brćić i Frano Matušić) koncertom na Festivalu obilježio je dvadesetogodišnjicu zajedničkog muziciranja. Umjetnici su izabrali najpoznatija djela gitarske literature, a među skladbama bila je i 8. simfonija u G-duru Luke Sorkočevića (u preradi za gitarski trio Frana Matušića) kao i skladba Nikše Njirića Hommage á Sorkočević.

  Dvama koncertima dirigirao je austrijski dirigent Thomas Roesner koji je veoma osmislio djela Dvořáka i Haydna kao i tri Mozartove skladbe u kojima su kao solisti nastupili već afirmirani Dubrovčani – violinistica Đana Kahriman i violist Šimun Končić. Predzadnji koncert Festivala bio je humanitarnog karaktera, a održala ga je armenska pijanistica Naira Asatrian koja sada živi u Dubrovniku. Zadnji koncert je donio novinu u programu Dubrovačkog simfonijskog orkestra izveden je prvi put u Dubrovniku Ravelov Koncert za klavir i veliki orkestar u G-duru kojeg je sjajno odsvirala dubrovačka pijanistica Marija Grazio, a u ostalom dijelu programa zazvučala su djela Igora Sravinskog i Gabriela Fauréa.

  Svakako treba naglasiti da je festival Dubrovnik u pozno ljeto produžio kvalitetnu sezonu grada Dubrovnika, svaka večer bila je izvanredno posjećena i pred inozemnom publikom se tako promovirao Dubrovnik kao grad kulture. Slušateljstvo se upoznalo i s djelima hrvatskih skladatelja i s glazbenicima koji pružaju odlične koncerte.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 22. rujna 2013.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo