Vrhunske izvedbe

8. zagrebački međunarodni festival komorne glazbe Zagreb kom, 11. – 16. listopada 2013.

 • Francuska noć, foto: facebook.com

  Osmi put je u Zagrebu održan tradicionalni međunarodni festival komorne glazbe Zagreb kom pod umjtničkim ravnanjem violinistice Susanne Yoko Henkel ugledne umjetnice njemačko-japanskog podrijetla, koja je osnutkom obitelji u Zagrebu uz podršku svojega supruga Dalia Despota (izvršnog direktora) odlučila podariti svojoj novoj sredini jedinstveni festival iznimno visokih kriterija, na kojem nastupaju vrhunski umjetnici svijeta, mahom njezini kolege i prijatelji u programu biranom iz bogate literature za razne komorne sastave. Kao i ranijih godina, i ovaj put su koncerti bili oblikovani tematski s ponekim rijetko izvođenim djelima i privukli su veliku pozornost publike.

  Počelo je Francuskom noći uz Sonatu za violončelo i klavir u d-molu Clauda Debussyja u izvedbi švedskog violončelista Torleifa Thedéena i pijanistice Laume Skride iz Njemačke, rođene u Rigi. Već je ta prva skladba osvojila ne samo ljepotom glazbe, nego i vrhunskom izvedbom dvoje kompatibilnih i senzibilnih umjetnika. Izvanredna pijanistica pružila je ne samo pouzdanu pratnju nego i savršenu suradnju u svim točkama večeri. Tako i izraelskoj flautistici Gili Schwarzman u Sonati za flautu i klavir, FP 164 Francisa Poulenca. Sudjelovala je i u izvedbi Klavirskog trija Maurica Ravela uz violinisticu Susannu Yoko Henkel i violončelista Torleifa Thedéena, a u završnom Konceru za klavir, violinu i gudački kvartet u D-duru, op. 21 Ernesta Chaussona bila je solistica uz sjajnog izraelskog violinista Guya Braunsteina, dugogodišnjeg koncertnog majstora Berlinske filharmonije. Tu su se već spomenutim umjetnicima pridružili francuska violinistica Ségolenede Beaufond i izraelski violist Guy Ben- Ziony.
  Schumann i Brahms, foto: www.facebook.com
  Druga večer Schumann i Brahms bila je posvećena djelima te dvojice skladatelja. Robert Schumann predstavljen je s dvije skladbe. Bile su to Slike iz bajke, op. 113 za klavir i violu te Klavirski trio br. 1 u d-molu, op. 63. Tu su se uz sjajnu našu pijanisticu Martinu Filjak, ponovno predstavili Guy Ben-Ziony, Susanna Yoko Henkel i Torleif Thedéen. A u Klavirskom kvartetu br. 3 u c-molu, op. 60 Johannesa Brahmsa briljirali su Guy Braunstein, Guy Ben- Ziony, Torleif Thedéen i Lauma Skride. Mozartova soareja pružila je nove izazove i doživljaje. Martina Filjak i Lauma Skride predstavile su Sonatu za klavir četveroručno u C-duru, KV 521, a u Kvartetu za flutu i gudače br. 3 u C-duru, KV 285 b čuli smo još jednu vrsnu violončelisticu Ruskinju Anastasiu Kobekinu. Večer je završila Divertimentom za gudački trio u Es-duru (Yoko Henkel, Ben-Ziony, Thedéen). Iduće večeri izvedeni su Seksteti za dvije violine, dvije viole i dva violončela Johannesa Brahmsa (op. 18 u B-duru) i Petra Iljiča Čajkovskog (Sjećanje na Firenzu, op. 70 u d-molu). Uz ostale već znane umjetnike prvi put se predstavila i ruska violistica Julia Deyneka.
  Koncert za djecu, foto: www.facebook.com
  Novost ovogodišnjeg Festivala bila je matineja za djecu uz voditeljicu i pripovjedačicu Maju Sever, koja je uz pomoć umjetnika i razgovora s djecom pokušala upoznati djecu s intrumentima i zainteresirati ih da što pažljivije prate glazbu. Da to nije nimalo lako, pokazalo se u izboru programa koji nije u potpunosti bio prilagođen toj prigodi (Mozarta Tema s varijacijama iz Kvarteta za flautu i gudače i Schumannove Priče iz bajke, dakle djela koja su već ranije izvedena u okviru festivalskog programa). Mjestimice predugo i djeci zamorno (jedan je dječak izjavio da mu je dosadno!), ali dobro zamišljeno, pa bi bilo korisno ubuduće prikladnije odabrati program za djecu s djelima poput Bika Ferdinanda Alaina Ridouta za violinu i pripovjedača kojim je zaključen taj Koncert za djecu.
  Slavenska noć, foto: www.facebook.com
  Zagreb kom 8 zaključila je Slavenska noć. Vrsni sudionici ovogodišnjeg Festivala izveli uz djela Sergeja Prokofjeva (Sonata za flautu i klavir u D-duru , op. 94) , Igora Stravinskog (Elegija za violu solo), Dmitrija Šostakoviča (Klavirski trio br. 1 u c-molu, op. 8 i Gudački kvartet br. 8 u c-molu, op. 110) i Karola Szymanowskog (Mitovi, op. 30 za violinu i klavir) i djela hrvatskih autora Dore Pejačević (Impromptu za klavirski kvartet, op. 9) i Božidara Kunca (Soliloquy za flautu solo, op. 61).

  Stručne tekstove u raskošno opremljenoj festivalskoj knjižici (Johann Henkel) napisala je Dina Puhovski, a realizaciju Festivala omogućio je Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i brojni sponzori, a festival je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 17. listopada 2013.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo