Iz starih knjiga

Festival rane glazbe Dubrovnik, 13. – 15. rujna 2013.

 • Cantores Maruli

  Godinama u Dubrovniku u ranu jesen održava se Festival rane glazbe Dubrovnik. Tako je bilo i ove godine bez obzira što je vrijeme besparice. Štoviše publika je besplatno mogla slušati izvanredne interprete hrvatskih i inozemnih zapisa iz starih kajdanki. Publici su svoje programe prezentirali ansambli iz Splita, Zagreba i Dubrovnika, svaka večer je imala svoje posebnosti, ali je težište bilo na hrvatskoj glazbenoj tradiciji koja po svojoj kvaliteti je ravna europskoj.
  Vokalni ansambl Antiphonus
  Na prvoj večeri u Crkvi sv. Vlaha Cantores Maruli iz Splita imao je veoma zanimljiv program – glagoljanje i gregorijanske napjeve u kombinaciji s govornim dijelovima što je izazvalo pravo oduševljenje strane i domaće publike.zagrebački Vokalni ansambl Antiphonus, koji je iza sebe ima brojne nastupe u domovini i inozemstvu i ostvario iznimno zapažen nastup na zagrebačkom Biennalu, stigao je u Dubrovnik s četiri muška i četiri ženska glasa te u raznim kombinacijama á cappella izveo izbor renesansnih i baroknih pjesama. Bila su zastupljena djela starih hrvatskih skladatelja što nam govori da se glazba pomno gajila u našoj sredini.
  Ansambl Plazarius
  Zadnji koncert održan je u Saloći od zrcala, čitaonici Narodne knjižnice. Istup dubrovačkog ansambla Plazarius pred publiku ponudio je instrumentalno-vokalno stvaralaštvo renesansnog i ranobaroknog razdoblja uz plesne točke što znači težište je bilo na svjetovnoj glazbi. Pet glazbenika veselo je sviralo i pjevalo uvlačeći i publiku u svoj nastup što je bilo lijepo iskustvo.

  Ovogodišnji Festival rane glazbe Dubrovnik popunio je dubrovački koncertni podij s glazbom koji se u Dubrovniku, osim u crkvama, gotovo uopće ne čuje.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 22. listopada 2013.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo