U forte dinamici

Ad gloriam brass: Obljetnički koncert u povodu 20 godina djelovanja, Hrvatski glazbeni zavod, 20. studenoga 2013.

 • Ad gloriam brass

  Ansambli sačinjeni od limenih puhača u Hrvatskoj su uglavnom sinonim za amaterska, najčešće vatrogasna društva ili takozvane gradske glazbe. No u Zagrebu već dvadeset godina djeluje profesionalni puhački ansambl Ad gloriam brass koji čine šestorica limenih puhača. Trube sviraju Igor Hrustek, Mario Lončar i Stjepan Filipić, rog Srđan Peić, trombon Mario Šincek, a tubu Ivica Geček. Taj limenopuhački sastav dosad je ostvario veliki broj nastupa u Hrvatskoj, ali i u svijetu, pa su odlučili na slavljeničkom koncertu izvesti djela koja, prema njihovim riječima, nisu sastavni dio njihova programa.

  Cjelovečenji koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu činila su djela koja pripadaju popularnoj ili tradicijskoj glazbi, a bilo je i dovitljivih prerada djela i klasične glazbe zapadnoeuropske tradicije koje je priredio trombonist Mario Šincek. Tako su sva djela dobila popularnoglazbeni štih koji na ovom koncertu nimalo nije smetao. Dapače, bilo je očito, kako auditivno, tako i vizualno, da članovi ansambla uživaju svirajući takva djela, mahom u forte dinamici. A po oduševljenju publike, čini se da nikome zabave nije nedostajalo.

  U takvom slavljeničkom i opuštenom raspoloženju, članovi ansambla pokazali su da doista majstorski vladaju svojim instrumentima. Naročito su se pritom istaknuli Igor Hrustek na piccolo trubi i Mario Šincek na trombonu, koji se pokazao i kao solidan obrađivač. Šincekove obrade u duhu su sličnih obrada za slične ansamble kakve se vrlo često susreće na internetskim stranicama poput YouTubea. Uzor je donekle bio i austrijski Mnozil Brass, a u slijeđenju takvih uzora nema ništa loše.

  Uobičajenom šesteročlanom sastavu ansambla pridružio se i udaraljkaš Robert Jambrušić, a u posljednjim dvjema točkama i dodatku pridružili su se i bivši članovi ansambala: trubači Marin Zokić i Tomislav Paver, kornist Miro Markuš, trombonisti Marin Rabadan, Alan Bošnjak i Antonio Janković te tubist Danijel Rajković.

  Ad gloriam brass specifičan je ansambl čije je postojanje u proteklih dvadeset godina značajno pridonijelo komornoglazbenom muziciranju na limenim puhačkim instrumentima u Zagrebu. Repertoar koji smo imali prilike čuti na ovom koncertu iako neuobičajen za njihove programe, prikazao je limeni puhački ansambl u atmosferi koja je za takve sastave najčešće tipična. Nadajmo se da će i u sljedećih dvadeset godina na isti način uveseljavati publiku diljem svijeta.

  © Dario Poljak, KLASIKA.hr, 22. studenoga 2013.

kritike