Kad se gleda srcem

Zatvorite oči i uživajte, Franjo Lučić, klavir, Perica Mihaljević, klavir, Dvorana Galženica, Velika Gorica, 5. prosinca 2013.

 • Perica Mihaljević

  Koncert Zatvorite oči i uživajte bio je dio petodnoevnog događanja nazvanog Most u Velikoj Gorici, organiziranog pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Most u Velikoj Gorici započeo je otvorenjem multimedijalne izložbe Most – učeći o invaliditetu učimo i sami o sebi u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta 3. prosinca 2013, a biti će zaključen s događanjem nazvanom Večer pjesme i poezije u koju su uključeni kreativci iz Udruge Suncokret. Organizatorice Mosta u Velikoj Gorici bile su logopedica i specijalistica rane intervencije Petra Žuvela te studentica psihologije Ivna Ivanković.

  Koncert Zatvorite oči i uživajte bio je dio projekta Most kojemu je cilj povezivanje osoba s invaliditetom i zajednice u kojoj žive. Tako su na koncertu nastupili slijepi pijanist Franjo Lučić koji je prije dvije godine maturirao na klavirskom odjelu Umjetničke škole Franje Lučića u Velikoj Gorici a trenutno je brucoš na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te slijepi pijanist Perica Mihaljević, koji je diplomirao glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Ljubomira Gašparovića 2005. godine i sada radi kao profesor klavira u glazbenoj školi u Virovitici a istodobno i aktivno nastupa. Lučić i Mihaljević slijepe su osobe koje svijet gledaju kao i mi, samo na drugi način. Istančani razvoj njihova osjetila sluha bio je siguran povod za organizaciju koncerta Zatvorite oči i uživajte na kojemu je publika doista uživala slušajući izvedbe djela Ludwiga van Beethovena i Frédérica Chopina.
  Franjo Lučić
  Franjo Lučić je pomalo školski, ali s mnogo duha i otvorenosti odsvirao Beethovenovu Sonatu za klavir, op. 27 broj 2, cis-mol, poznatu pod nazivaom Mjesečeva. Pokazujući veliku muzikalnost, Lučić je bio odličan uvodničar u ostala djela koja je s profesionalnom izvrsnošću izveo Perica Mihaljević. Mihaljević je u prvome dijelu programa svirao Chopinove Fantasie-Impromptu u cis-molu, op. posth. i Prvi impromptu u As-duru, op. 29. Obje su skladbe izvedene s unutarnjim poznavanjem umjetničkog duha francusko-poljskog pjesnika klavira koje se pretočilo u subjektivnu interpretaciju – način vlastitog doživljavanja Chopina kakav je on danas, ali i kakav leži u interpretovom srcu.

  Način na koji je Mihaljević riječima opisivao Chopinovu glazbu u kratkom razgovoru u pauzi koncerta gdje su i publika i znatiželjni voditelj, pijanist Tibor Naglić, ispitivali i preispitivali sve probleme na koje slijepi pijanist nailazi pri čitanju i izvedbi notnog teksta, pokazuje pronicavost koja je dodatno objasnila glazbenikov pristup. U drugome dijelu, Mihaljević je svirajući Chopinovu Treću baladu u As-duru, op. 47 tiho patio poput zrele ali svejedno iznimno romantične umjetničke duše koja u sebi nosi i bolna i sretna iskustva. Pijanist je isto tako romantično pjevao o ljubavi žesteći se i primijući se, dok je izvodio opsežnu Prvu baladu u g-molu, op. 23. Bio je toliko sugestivan da je bez problema naveo publiku da zaboravi na njegovu invalidnost. Sljepoća je i Mihaljeviću i Lučiću darovala drugačiji pogled na svijet, ali i izuzetan sluh i osjećaj za ton koji je publici u dvorani Galženica u Velikoj Gorici omogućio da doista, na najljepši mogući način uživaju u glazbi.

  © Irena Paulus, KLASIKA.hr, 7. prosinca 2013.

Piše:

Irena
Paulus

kritike