Posveta ranim opusima

Koncertna sezona Zagrebačkog kvarteta, Hrvatski glazbeni zavod, 25. veljače 2014.

  • Zagrebački kvartet, arhivska fotografija, www.zagrebquartet.hr

    Ove godine je 95. obljetnica osnivanja Zagrebačkog kvarteta. Svoj kontinuitet prorjeđenoj publici dokazuju i redovitim ciklusom u Hrvatskom glazbenom zavodu. Na narasloj kvartetskoj sceni Zagrebački kvartet radino, ambiciozno i uporno opstaje. Usput treba reći da je Zagrebački kvartet, kao najstariji nadasve osjetljivi gudački sastav te vrste, na svoj način bio institucijski preferiran. U mnogim generacijskim izmjenama sastava u 95 godina, s usponima i padovima u kvaliteti izvedbi, sada ponovno polagano zadobiva povjerenje slušatelja. Trenutno djeluje u sastavu Sergej Evseev i Davor Philips, violine, Hrvoje Philips, viola i Martin Jordan, violončelo. 

    Jedan od svojih koncerata u ciklusu ponovno su donijeli u Glazbeni zavod. Čini se da je programska vodilja bio izbor onoga što je prvo i rano u skladateljskim opusima – Prvi kvartet iz Šulekova ciklusa Moje djetinjstvo, Beethovenov Četvrti gudački kvartet u c-molu iz ranog opusa 18 te široko rapjevani, zamašni i dramatični Smetanin Prvi gudački kvartet u e-molu iz zbirke Iz moga života s mnogim natruhama narodnog glazbenog idioma, kvartet koji je zapremio cijeli drugi dio večeri. U odabiru se provlačila i programska nit tipična za romantičarsku pripovjednost i uzlete, nastavljajući kontinuitet još od Haydna, a potom predstavljenog Beethovena, te kod Smetane kao glazbeno dramatično, ali i pomirljivo iskazani oproštaj od čujnog svijeta u doba kada ga je napuštao sluh.

    Boje hrvatske kvartetske muzike na pripovjedni način, i s pogledom na najbolje zasade, pune namjerne ili slučajne citatnosti, zastupao je Šulekov Kvartet. Zagrebački kvartet, sa svojim pravim nervom uvjerenog komornog glazbenika i zanatskom spremnosti, očito i čujno, nenametljivo, ali i autoritativno, predvodi čista prva violina Sergeja Evseeva. U naznakama postupnog oporavka poljuljanog slušateljskog povjerenja u Zagrebački kvartet koncentrirano sudjeluju i ostali članovi. Stamenoj kvatetskoj klasici se te večeri vratilo s Beethovenovim Kvartetom vrlo pažljive, ali i punokrvne izvedbe, a potom i u razgranatoj formi Smetanina Kvarteta. U narasloj hrvatskoj, a sada već i europskoj konkurenciji, treba izdržati. Na tom dugom putu Zagrebački kvartet zasad pokazuje ozbiljne namjere. To je pokazao i njihov posljednji koncert.

    © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 27. veljače 2014.

Piše:

Maja
Stanetti

kritike