Umjetnost fuge

16. Festival sv. Marka, Zagreb, 25. travnja – 10. svibnja 2014.: Zagrebački kvartet, Crkva sv. Marka, 28. travnja 2014.

 • Zagrebački kvartet na 16. Festivalu sv. Marka, foto: Facebook

  Veliki pothvat krasio je nastup Zagrebačkog kvarteta u crkvi sv. Marka na istoimenom festivalu koji žilavo već šesnaestu godinu održava svoje postojanje. S puno razloga u izboru programa koji nakon nekoliko prvih koncerata i uz malo slušatelja ima sigurne temelje, ali i premalo slušatelja kao što je to uostalom uobičajeno na koncertima komornijega tipa. Takav jedan koncert je bio i onaj Zagrebačkog kvarteta u iznimno teškoj Bachovoj Umjetnosti fuge. Predsmrtno djelo koje istražuje sve mogućnosti polifonije u mogućim i običnom smrtniku nepojmljivim oblicima. Prave mentalne vježbe za slušatelje i izvođače. Osobito kada ih je više i da se primjerice izgube u zrcalnoj fugi bi ostali baš kao i svi smrtnici – izgubljeni u svemiru. Umjetnosti fuge se prihvaćaju svi ambiciozni interpreti Bachova djela. Najčešće su to oni za tipkama. No više izvođača mora biti krajnje pažljivo i usklađeno. Mora se reći da je Zagrebački kvartet u tome uspio više nego koncetrirano kao u kakvoj molitvi.
  Zagrebački kvartet na 16. Festivalu sv. Marka, foto: Facebook
  U takvom zahvatu visoki stupanj razumijevanja i posvećenosti je nužan. Umjetnost fuge je, budimo iskreni, možda lakše analizirati nego svirati. Svirati tako da to slušateljima bude dohvatno. Fuga poput neke mantre protječe pored vas. Nakon svima znane početne teme polifonija se razvija do neslućenih razmjera pa su iscrpljeni izvođači, a i publika sretni kada je dragi i nenadmašni Johann Sebastian na kraju uveo temu B-A-C-H. A i tada slijedi nikada dovršena fuga. Zagrebački kvartet je u stalnom nastojanju da popravi svoj narušeni ugled, zadatak shvatio više nego ozbiljno. Navodna stara slava odavna je oronula pa se u malim koracima i narasloj konkurenciji ugled popravlja na sve raširenijoj sceni komorne glazbe. Nije bez temelja, a prihvaćeni izazov izvedbe Bachove Umjetnosti fuge će tome zacijelo pridonijeti.

  I uvijek se valja upitati koliko je truda uloženo, a da izvedba bude eventualno samo jedna. Sada na Festivalu sv. Marka i onda tko zna kada. Ponajviše se to može upitati jer je riječ o nadasve zathjevnom djelu kojega se Zagrebački kvartet savjesno prihvatio.

  © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 30. travnja 2014.

Piše:

Maja
Stanetti

kritike

...zabilježili smo