Majstorsko sveumjetničko djelo

41. majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski, Centar za kulturu, Čakovec, 13. – 15. svibnja 2014.

 • Zagrebački solisti na 41. majskom muzičkom memorijalu Josip Štolcer Slavenski, foto: www.mnovine.hr

  Tradicionalna priredba posvećena uspomeni na velikog hrvatskog skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog (rođenog u Čakovcu 11. svibnja 1896) ove je godine bila popraćena zanimljivom izložbom slika čakovečke grafičarke Ivane Mrčele (1984) nadahnutih životom Josipa Štolcera Slavenskog. Slike nadahnute starim fotografijama iz Štolcerova foto albuma maštovito prikazuju skladatelja kao obiteljskog čovjeka u svakodnevnim i različitim razdobljima života. Njegov život nadahnuo je također novinarku i spisateljicu Kristinu Štebih, koja je napisala tekst za nagrađenu predstavu Se bu dobro mamika, koju je izvela Kazališna družina Štolcer u režiji Dejana Buvača, a ponovit će je i na 53. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama 25. svibnja.

  Glazba Štolcera Slavenskog našla je pak svoje mjesto prvo u programu koncerta Gudačkog kvarteta Porin i Zagrebačkih solista (Prvi i Treći gudački kvartet i Šest narodnih), dok su studenti klavirskog odjela Muzičke akademije u Zagrebu pod mentorstvom prof. Katarine Krpan cijelu večer posvetili klavirskim djelima Slavenskog. Nastupile su Franka Umiljanović (Sa Balkana), Mirna Alfirević (Dvije minijature iz Hrvatskog zagorja i Makedonije), Mirna Vunić (Igre i pjesme s Balkana) i Irena Lenuzzi (Sonata).
  Mirela Ivičević, foto: 1www.mnovine.hr
  Završna večer Memorijala, Koncert laureata, bila je posvećena laureatima Nagrade Grada Čakovca Josip Štolcer Slavenski za najbolje glazbeno djelo praizvedeno u protekloj godini u Republici Hrvatskoj. Ove godine iznimno su izvedene dvije nagrađene skladbe za 2012. i 2013. godinu. Mladen Tarbuk (1962) primio je, naime, nagradu prošle godine za djelo 4 Estancias, ali ta skladba nije tada mogla biti izvedena, pa ju je ove godine predstavio Cantus Ansambl pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, nažalost bez nazočnosti autora, kojemu je to već treća nagrada Josip Štolcer Slavenski. Mirela Ivičević (Split, 1980) primila je pak ovogodišnju nagradu i to za scensku suitu Planet 8. Nagrada se sastoji od skulpture autora Roberta Wrane s likom Slavenskog i 5000 kuna.

  Ocjenjivački sud radio je u sastavu: muzikologinja i radijska urednica Iva Lovrec Štefanović (predsjednica), muzikolog i glazbeni kritičar Trpimir Matasović, skladatelj Krešimir Seletković, prof. Dragica Karolina Šimunković i Ladislav Varga, umjetnički ravnatelj Memorijala. Planet 8 alias Operacija Neptun, scenska suita za ansambl i (samo)refleksiju, skladana je na narudžbu Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i praizvedena 16. rujna 2013. Prema mišljenju žirija to se djelo među praizvedenima u 2013. izdvojilo inovativnošću i samosvojnošću. Sastoji se od osam duhovitih, ironičnih, nerijetko i subverzivnih ali i komunikativnih prizora. Trpimir Matasović naročito ističe skladateljičino posebno uspješno „kabaretsko“ uglazbljenje vlastite tipske biografije, zatim „stilske vježbe“ s ironičnim upadicama (too kitchy... too Cage) i završni prizor s tekstom u cijelosti sastavljenim od najstereotipnijih fraza iz glazbenih kritika i njihove medijske opreme.
  Gudački kvartet Porin na 41. majskom muzičkom memorijalu Josip Štolcer Slavenski, foto: www.mnovine.hr
  U čakovečkoj izvedbi tog „majstorskog sveumjetničkog djela“ sudjelovalo je četvero sjajnih mladih umjetnika-glazbenika i ujedno glumaca koji su besprijekorno realizirali zamisli skladateljice, ujedno autorice teksta, i cjelokupne koncepcije, koja se djelomično nadovezuje (i) na „instrumentalni teatar“ Mauricija Kagela. Udaraljkašica Kaja Farszky, saksofonist Goran Jurković, violinistica Martina Sačer Pavlin i, možda najupečatljivija, sopranistica Marija Lešaja oduševili su i zabavili pretežno mladu publiku uz pomoć savjetnice za scenski pokret Petre Hrašćanec, oblikovatelja svjetla Bojana Gagića te inspicijenta i dramaturškog savjetnika Vedrana Hleba.

  Nakon dvije ranije skladane i vrlo uspješne opere Za tri lipe (MBZ, 2007) i Karussell (ISCM/WienModern 2013), kao i ovog najnovijeg scenskog djela Planet 8, darovita Mirela Ivičević već planira između ostalog realizirati još dva nova glazbeno-scenska projekta. Bit će bez sumnje zanimljivo!

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 19. svibnja 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo