Slavlje saksofona

1. međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta, Zagreb, 12. – 17. svibnja 2014.

 • Plakat 1. međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip NochtaZagreb je dobio još jedno međunarodno glazbeno natjecanje. Nakon Vaclava Humla za violinu, Antonija Janigra za violončelo, Lovre Matačića za dirigente i Svetislava Stančića za glasovir došao je red i na saksofon. I to u godini 2014. kada se obilježava 90. obljetnica rođenja Josipa Nochte, prvog profesora saksofona na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i 200. obljetnica rođenja oca saksofona Adolphea Saxa, znamenitog konstruktora glazbenih instrumenata. Cilj je takvog natjecanja, koje će se održavati svake treće godine, jačanje doprinosa te daljnjeg zamaha izvođačkoj i kreativnoj afirmacijitog tog osebujnog instrumenta.

  Josip Nochta (1924-1995) bio je prvi profesor klarineta, a kasnije i saksofona na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Godine 1992. naslijedio ga je u klasi saksofona njegov prvi diplomant, Dragan Sremec, ujedno osnivač i član uglednog Zagrebačkog kvarteta saksofona, a danas redoviti profesor i prodekan Muzičke akademije te idejni začetnik i umjetnički ravnatelj ovog natjecanja. Njegovom zaslugom u ocjenjivačkom sudu okupila su se najveća imena u svijetu saksofona, a slijedom toga javio se i velik broj natjecatelja. Od pedesetak prijavljenih saksofonista pristupilo ih je 42 iz petnaest zemalja – najviše iz Japana (14), zatim Slovenije (8), pa Hrvatske (6), Španjolske (4), Francuske i Italije (po 3) itd. Žiri je radio u sastavu: Eugene Rousseau (predsjednik, Sjedinjene Države), Arno Bornkamp (Nizozemska), Claude Delangle (Francuska), Pavle Dešpalj (Hrvatska), Matjaž Drevenšek (Slovenija), Dragan Sremec (Hrvatska) i Gordan Tudor (Hrvatska).
  Sudionici 1. međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta
  Natjecanje se odvijalo u dvorani HGZ-a u tri etape (dva izlučna kruga uz pratnju glasovira i finale uz pratnju orkestra). Pohvaljeni su službeni korepetitori Ivan Batoš i Zoltan Peter. U sve tri etape bila je uz ostalo i jedn zadana skladba hrvatskog autora. U prvoj je to bio Quarter Tone Waltz Gordana Tudora, u drugoj 22 per 2 in 2 Dubravka Detonija, a u trećoj Koncert za alt saksofon i gudače Pavla Dešpalja. U finale su se plasirala četvorica natjecatelja izvodeći po dva koncerta uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Svi su svirali zadani Koncert za alt saksofon i gudače Pavla Dešpalja, dok su trojica izvela još i Koncert op. 14 za saksofon i gudače Larsa-Erica Larssona, a jednom je izveden i Concertino da camera Jacquesa Iberta. Iako različite, sve su izvedbe bile na izrazito visokoj razini, pa nije bilo naporno slušati ih više puta, naročito sjajan Dešpaljev Koncert, koji je jedan od najljepših koncerata za saksofon. Publika ih je nagradila ovacijama.

  Pobjednik natjecanja Juan Pedro Luna AgudoA žiri, koji je zbrojio ocjene iz svih etapa, odlučio je da je prvu nagradu zaslužio najmlađi sudionik finala, 22-ogodišnji Španjolac Juan Pedro Luna Agudo. Njemu je pripala i nagrada publike (zlatnik s motivom grada Zagreba), a umjesto novčane nagrade dobio je adekvatno vrijedan instrument Sopran saksofon Selmer (serija 3), čiji su sponzori Henri Selmer Paris i Euro-Unit Group Croatia. Osiguran mu je i najmanje jedan koncert sa Zagrebačkim solistima u sezoni 2014./15. Drugu nagradu osvojila je 25-ogodišnja Slovenka Sara Beriša. Njoj je pripala i Nagrada HDS-a u iznosu od 500€ za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskog autora u jednoj od tri etape. Nagrađena je za izvedbu Koncerta Pavla Dešpalja (Sponzor HDS). Osim tenor saksofona Sequoia (sponzor Vincero Sequoia) i čeka na 1000 US$ (sponzor Rousseau Saxophone Mouthpieces) umjetnica je dobila i koncert u okviru festivala Samoborska glazbena jesen 2014. 

  Treća nagrada pripala je najboljem hrvatskom natjecatelju, 24-ogodišnjem Lovri Merčepu. Dobio je Dvostruku kutiju za sopran i alt saksofon Wiseman, izrađenu po mjeri (sponzor Wiesman Cases London), ček na 500 US$ (sponzor Rousseau Saxophone Mouthpieces) i koncert uz Dubrovački simfonijski orkestar. Četvrtu nagradu Vandoren u vrijednosti od 400€ (Sponzor Vandoren) i novčanu nagradu u iznosu 400€ (sponzor organizatori Natjecanja) osvojio je 29-ogodišnji Rus Dmitrii Uvarov.

  Dvojica najbolje plasiranih hrvatskih natjecatelja Lovro Merčep i Goran Jurković, dobili su poklon bonove te popravak instrumenata u vrijednosti od po 250€ (sponzor Roberto Buttus), a Lucija Hrašćanec nagradu HGM-a za perspektivnog hrvatskog natjecatelja do 30 godina starosti (stipendija za seminar u Grožnjanu). Natjecanje se odvijalo u odličnoj organizaciji KDZ-a u suradnji s Muzičkom akademijom, Zagrebačkom filharmonijom i HGZ-om uz financijsku potporu grada Zagreba.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 19. svibnja 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo