Težnja perfekcionizmu

Gudački kvartet Porin, gošća: Gordana Zubović Pavić, klavir, Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru, 19. svibnja 2014.

 • Gudački kvartet Porin, arhivska fotografija

  Posljednji ovosezonski pretplatnički koncert sezone HNK-a Zadar završio je u velikom stilu – koncertom jednog od najizvrsnijih hrvatskih komornih sastava, Gudačkog kvarteta Porin, kojemu se u drugom dijelu koncerta priključila pijanistica Gordana Zubović Pavić, inače rođena Zadranka sa šibenskom adresom. Ona nije jedina Zadranka na večerašnjem koncertu; tu je i violistica Lucija Brnadić, koja je – kao i Gordana Zubović Pavić – redovna gošća zadarskog koncertnog mini-ciklusa Mladi zadarski glazbenici. O Gudačkom kvartetu Porin nije potrebno mnogo riječi, njegova vlastita koncertna sezona u Zagrebu dovoljno svjedoči o uspješnom pozicioniranju u maloj koncertnoj sredini s (preko)brojnim koncertima.

  Slijedeći svoje koncepcijsko opredjeljenje promicanja hrvatske glazbe, sjajna mlada četvorka (Ivan Novinc i Tamara Petir, Lucija Brnadić i Neva Begović) sročila je pomalo očekivan, a ipak intrigantan program. Prvi dio bio je posvećen Blagoju Bersi (Menuet za gudački kvartet iz 1896) i Stjepanu Šuleku (Peti gudački kvartet iz ciklusa Moje djetinjstvo iz 1985), čija se 100. obljetnica rođenja obilježava u koncertnim dvoranama diljem Hrvatske. U drugom dijelu koncerta dramatični Franckov Kvintet za klavir i gudački kvartet u f-molu iz 1879. s bravuroznom, izuzetno pouzdanom i dorađenom pijanističkom dionicom Gordane Zubović Pavić podigao je na noge zadarsku publiku. Šteta što je publika ostala uskraćena za dodatak, no time nije narušeno opće zadovoljstvo.

  O koncertu u cjelini, naravno, samo lijepe riječi. Dakako, jer je teško zamisliti ovaj sastav u neozbiljnom, polupripremljenom izdanju. Od svog osnutka težio je perfekcionizmu, pa se nešto manje od toga ni ne može očekivati. Kolika je stvarna vrijednost Bersinih, Šulekovih ili kojih drugih opusa domaćih skladatelja, može reći tek poštena, zanatski utemeljena i precizna muzikološko-skladateljska analiza, lišena ideoloških, osobnih i inih naboja. Ipak, zasigurno se može ustanoviti da Gudački kvartet Porin želi izvući maksimum iz predočenih partitura, pa njegovo visoko postavljanje letvice obvezuje i druge komorne sastave.

  Pred nama je još samo tradicionalni lipanjski koncert Zadarskog komornog orkestra prije negoli će započeti nizanje koncertnih bisera u niski toplih donatovskih Večeri. Sa sigurnošću se može očekivati da će se i ove godine naći barem jedan kvalitetan komorni sastav koji će dati svoj obol pri popunjavanju festivalskog okvira. No, sa Glazbenim večerima u sv. Donatu ili bez njih, zadarskoj publici drago je da se tijekom godine koncertna ponuda može podičiti jednim visokokvalitetnim komornim događajem.

  © Helena Novak Penga, KLASIKA.hr, 21. lipnja 2014.

Piše:

Helena
Novak Penga

kritike