Urođena muzikalnost

Ciklus Lisinski subotom: Svečani koncert laureata 47. tribine Darko Lukić, KD Vatroslav Lisinski, 24. svibnja 2014.

 • Hrvatski gudački kvartet

  Iako je sezona ciklusa Lisinski subotom praktički završena 17. svibnja sjajnim koncertom sopranistice Julije Ležneve i ansambla Il Giardino Armonico, za pretplatnike ciklusa i ostale znatiželjnike organizirana je još jedna atraktivna večer, Večer laureata 47. tribine Darko Lukić, koja se održava u suradnji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU), Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog radija. Tradicionalno proglašenje i koncert nagrađenih obično se odvijalo u Maloj dvorani Koncertne dvorane, gdje su i održani koncerti svih sudionika, no ovaj je put to upriličeno još svečanije, u Velikoj dvorani, a prihod od ulaznica bio je namijenjen žiteljima poplavljene Slavonije.

  Dobitnik nagrade Darko Lukić ove je godine Hrvatski gudački kvartet. Dobitnice nagrade Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski članice su Dua Alma, sopranistica Nikolina Pinko i pijanistica Ana Lucić, također nagrađena za najbolju umjetničku suradnju. Dobitnica Nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora udaraljkašica je Kaja Farszky, a diplome su dobile članice Dua violina Ankica Šoša Graziani i Ana Lucić.
  Dua Alma (Nikolina Pinko i Ana Lucić)
  U sezoni 2013/2014 održano je jedanaest koncerata, koje je pratio žiri u sastavu Emin Armano (umjetnički voditelj Tribine), Višnja Požgaj, Goran Bakrač, Zlatko Foglar, Josip Tonžetić, Frano Đurović i Prerad Detiček (predsjednik HDGU-a). Hrvatski radio snimio je sve koncerte za potrebe svojih emisija Na pragu uspjeha, ali i kao poklon natjecateljima za njihovu daljnju promociju. Urednica Bojana Plečaš Kalebota ujedno je svaki koncert popratila i kritikom objavljenom u Glazbenom vjesniku Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Svi nagrađeni dobitnici su plaketa i skromne novčane nagrade, a pobjedniku su osigurani nastupi u idućoj sezoni (recitali u KDVL i Salonu Očić te nastupi uz Hrvatski komorni orkestar i Dubrovački simfonijski orkestar).

  Program koncerta laureata bio je reprezentativan i potvrdio je nadarenost i kvalitetu nagrađenih. Ponovili su dio natjecateljskog programa i u potpunosti opravdali dobivene nagrade i priznanja. Sopranistica Nikolina Pinko (1984) ima za sobom već niz uspješnih koncertnih i opernih nastupa, uz usavršavanje kod renomiranih pedagoga nakon diplome u razredu Snježane Bujanović Stanislav na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz odličnu suradnju pijanistice Ane Lucić umjetnica se predstavila sa Sedam španjolskih narodnih pjesama Manuela de Falle s osjećajem i šarmom istaknuvši mediteransku melodioznost tog popularnog ciklusa. Udaraljkašica Kaja Farszky (1988) svestrana je glazbenica koja se kao studentica Igora Lešnika i Miquela Bernata u Barceloni posvetila pretežno izvedbama suvremene glazbe često povezanima s vizualnim i scenskim elementima, pa je takav bio i njezin natjecateljski nastup uz praizvedbu skladbe Elements za udaraljke solo Viktorije Čop napisane upravo za nju, pa smo i ovom prigodom čuli to zahtjevno djelo za koje je Kaja Farszky nagrađena za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.
  Kaja Farszky
  Izvrsna komunikacija i muzikalnost Ankice Šoša Graziani i Lane Adamović (obje 1988, obje s magisterijem u klasi Maje Dešpalj Begović na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji), koje u duu violina nastupaju od 2010., došla je do izražaja u Pet studija za dvije solo violine Borisa Papandopula.

  Završnica koncerta pripala je najboljima – Hrvatskom gudačkom kvartetu, koji djeluje već nekoliko godina u sastavu Marco Graziani (1988), prva violina, Alina Gubajdulina (1986), druga violina, Aleksandar Jakopanec (1984), viola, i Smiljan Mrčela (1987), violončelo. Slobodno se može reći da je taj mladenački sastav trenutno najbolji gudački kvartet u našoj sredini. Svi su diplomirali na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. Leonid Sorokov, Milan Čunko, Valter Dešpalj), članovi su raznih orkestara te mnogo nastupaju kao solisti ili u komornim sastavima ubirući nagrade i priznanja. Izvedbom prekrasnog Gudačkog kvarteta u D-duru, br. 2 Aleksandra Borodina ti sjajni glazbenici potvrdili su visoku profesionalnost, zvučnost sviranja, urođenu muzikalnost i istančan osjećaj za komorno muziciranje.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 26. svibnja 2014.
  Duo violina (Ankica Šoša Graziani i Ana Lucić)

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo