Koncert uz zveket čaša

65. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2014: Vojvođanski simfonijski orkestar, dir. Berislav Skenderović, solist: Marco Graziani, violina, Boškovićeva poljana, 28. srpnja 2014.

 • Vojvođanski simfonijski orkestar

  Zanemarimo li zveket čaša i tanjura te glasni razgovor iz ugostiteljskih objekata, možemo reći da je koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra sa solistom Marcom Grazianijem i dirigentom Berislavom Skenderovićem na Boškovićevoj poljani bio lijep glazbeni događaj. Po tko zna koji put možemo se samo zapitati koji bi to dubrovački ili eventualno državni autoritet ili zakon trebao već jednom uspostaviti suglasje između kulture i ugostiteljstva.

  Vojvođanski simfonijski orkestar osnovan je 2001. na inicijativu upravo Berislava Skenderovića, dirigenta je razvio uspješnu umjetničku aktivnost i koji je sada šef-dirigent ansambla. Orkestar radi na sezonskoj osnovi, a dosad je ugostio brojne vrsne soliste i dirigente, ostvarivši preko sedamdeset uspješnih nastupa u Vojvodini i široj regiji. Solist večeri bio je mladi hrvatski violinist Marco Graziani, čija se karijera munjevito razvija, kako u domovini tako i u inozemstvu, a koji je i ovom prilikom opravdao mnoga priznanja i nagrade.
  Marco Graziani, Berislav Skenderović i Vojvođanski simfonijski orkestar
  Na početku večeri publika je s užitkom slušala dobro pripremljeni orkestar koji je disciplinirano i koncentrirano pratio dirigenta u izvedbi romantičarske partiture Wagnerove uvertire operiTannhäuser, koja se u njihovoj interpretaciji upravo razgranala u svoj svojoj ljepoti. Posebna pohvala ide puhačima koji u ovoj skladbi imaju značajnu ulogu. Nastup violinista Marca Grazianija dočekan je velikim pljeskom. Uz decentnu pratnju orkestra i pozorne impulse dirigenta mladi je umjetnik Koncert za violinu i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog donio jasnim izričajem te i u najsloženijim dijelovima fino oblikovanoj agogici, pokazavši visoku umjetničku razinu.

  Koncert je zaključen Simfonijom br. 7 u d-molu Antonína Dvořáka, na čijoj je originalnoj partituri autor zapisao: „Daj Bože da ova češka glazba pokrene svijet.“, a prijatelju je napisao: „Simfonija je nastala iz mojih osjećanja: Ljubav, Bog i Domovina…“ Neki muzikolozi to djelo smatraju himnom češkog naroda. Dirigent Skenderović svojim je autoritetom maksimalno animirao glazbenike, oblikujući gradacije glazbenog protoka. U izvedbi Vojvođanskog simfonijskog orkestra Dvořákova je skladba zvučala uigrano i uz svekoliko bogatstvo sazvučja. Bilo je to radosno muziciranje koje se prenijelo i na publiku kojoj je Vojvođanski simfonijski orkestar prije rastanka podario dodatak.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 30. srpnja 2014.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo