Vjenčanje u vrijeme baroka

65. Dubrovačke ljetne igre, 10. srpnja – 25. kolovoza 2014: Concerto de' Cavalieri, dir. Marcello Di Lisa, solisti: Gemma Bertagnolli, sopran, Mary-Ellen Nesi, mezzosopran, Magnus Staveland, tenor, Christian Senn, bas, atrij Kneževa dvora, 4. kolovoza 2014.

 • Concerto de Cavalieri i dirigent Marcello Di Lisa, foto: www.dubrovnik-festival.hrTalijanski ansambl Concerto de' Cavalieri s dirigentom Marcellom Di Lisa, talijanskom sopranisticom Gemmom Bertagnolli, grčkom mezzosopranisticom Mary-Ellenom Nesi, norveškim tenorom Magnusom Stavelandom i čileanskim basom Christianom Sennom očarali su mnogobrojno slušateljstvo u atriju Kneževa dvora izvedbom izuzetno zanimljiva programa s djelima Arcangela Corellija i Alessandra Scarlatija. Sastav Concerto de' Cavalieri zahvaljajući preciznosti stila toplini i životnosti interpretacije ima veliki ugled u svijetu, često izvodi tek otkrivene skladbe iz prošlosti i ima brojne zapise na CD izdanjima. Voditelj ansambla Marcello Di Lisa osoba je široke kulture (uz doktorat iz filologije studirao je kompoziciju kod Francesca Viziolija), a zadnjih se godina intezivno bavi pronalaženjem partitura Alessandra Scarlattija pa smo jednu takvu čuli na dubrovačkome nastupu.

  Sopranistica Gemma Bertagnolli danas se smatra najvećom izvođačicom na polju talijanskog baroka, termini njezinih nastupa zauzeti su po nekoliko godina unaprijed, pjeva na mnogim svjetskim pozornicama, a njezino muziciranje zabilježeno je na nosačima zvuka. Mezzosopranistica Mary-Ellen Nesi također pripada u vrh pjevačke elite i širom svijeta oduševljava svojim nastupima, a snimila je i brojne nosače zvuka. Norveški tenor Magnus Staveland je veoma tražen tenor u europskim opernim kućama. Čileanski bariton Chiristan Senn popularan je kako na koncertnom podiju tako i u opernim kućama, a također je snimio mnoge nosače zvuka.
  Gemma Bertagnolli, Concerto de Cavalieri i dirigent Marcello Di Lisa, foto: www.dubrovnik-festival.hr
  Uvodna skladba programa bila je Concerto grosso op. 6, br. 4 u D-duru Arcangela Corellija (1653-1713) kojom su instrumentalisti zavodnički djelovali na slušateljstvo, a onda je uslijedila središnja skladba večeri recitativi i arije iz serenade Erminia, jednog od zadnjih djela Alessandra Scarlattija (1660-1725) čiji se tekst temelji na dijelovima iz Erminijine pastorale Torquata Tassa. Smatra se da ju je Scarlatti napisao za vjenčanje nekog plemića. Serenada je puna lirskog karaktera i dramskih sukobljavanja, no na kraju ljubav i dobrota pobjeđuju. Kvartet likova u Erminiji uz naslovni lik kompletiraju Tancredi. Polidoro i Pastor.
  Gemma Bertagnolli, Concerto de Cavalieri i dirigent Marcello Di Lisa, foto: www.dubrovnik-festival.hr
  Najzaposlenija je bila sopranistica Gemmna Bertagnolli u ulozi Erminije, koja je svojim koloraturnim bravurama, velikim intervalskim skokovima, temperamentno i muzikalno dočarala je sve situacije teksta, a ujedno se približila pozornici baroka kada su soprani vodili glavnu riječ, a po njihovoj su mjeri skladatelji pisali arije. Mezzosopranistica Mary-Ellen Nesi u ulozi Tancredija imala manji broj istupa koji su bili vrlo tihi. Polidoro Magnusa Stavelanda imao je uvjerljivo, atraktivno pjevanje. Chrisstian Senn u ulozi Pastora uzorno je s odličnim pjevačkim argumentima ispunio svoju zadaću. Čembalistica Federica Bianchi svojim diskretnim sviranjem uspješno je popunjala zvučni tijek izvedbe. Ova međunarodna ekipa predvođena dirigentom Marcellom Di Lisa ostat će u sjećanju kao poseban događaj koji je obogatio glazbeni program 65. Dubrovačkih ljetnih igara.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 6. kolovoza 2014.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo