Koncertna fantazija

39. Samoborska glazbena jesen, 4. – 17. listopada 2014.: Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, dir. Aleksandar Kalajdžić, solist: Stefan Milenković, violina, Velika dvorana Pučkog otvorenog učilišta, Samobor, 4. listopada 2014.

 • Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i dirigent Alaksandar Kalajdžić, foto: glazba.hrt.hr

  Samoborska glazbena jesen je izniman glazbeni festival koji na pragu četvrtog desetljeća slijedi zacrtanu putanju predstavljanja vrsnih domaćih i međunarodnih umjetnika u zanimljivim programima koji se održavaju kroz dva tjedna u nekoliko prestižnih izvedbenih prostora, sjedinjujući staru i novu klasičnu glazbu s povijesnim ambijentima prelijepog gradića nedaleko Zagreba. Posebnost su tog Festivala popratni sadržaji – Međunarodno natjecanje Ferdo Livadić za mlade interprete i međunarodno skladateljsko natjecanje New Note Croatia, kao i Marimba Week voditeljice Ivane Bilić. Predviđena je i radionica glazbene kritike s voditeljem Trpimirom Matasovićem.
  Stefan Milenković, Alaksandar Kalajdžić, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, foto: glazba.hrt.hr
  Svečano otvaranje ovogodišnjeg Festivala 4. listopada sa zanimanjem je dočekala brojna publika. Velika dvorana Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru ugostila je Simfonijski orkestar HRT-a, dirigenta Aleksandra Kalajdžića i violinista Stefana Milenkovića. Dovoljan mamac i jamstvo uspjeha uz popularne skladbe Mendelssohna, Sibeliusa, Sarasatea i Čajkovskog. Nazočne poklonike tog tradicionalnog festivala među kojima je bio i jedan od pokrovitelja predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, pozdravio je na početku večeri umjetnički ravnatelj Srećko Bradić, a Festival je otvorio zamjenik ministrice kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš.

  Večer je počela slikovitom uvertirom Hebridi (Fingalova pećina), koju je mladi Felix Mendelssohn-Bartholdy skladao oduševljen ljepotama škotskog arhipelaga Hebridi, a zatim je na scenu stupio slavni svjetski violinist Stefan Milenković, izvanredni i uvijek nam dobrodošao umjetnik. U ovoj prigodi bio je solist u čak dvije stilski oprečne skladbe: ozbiljnom reprezentativnom Koncertu za violinu i orkestar u d-molu Jeana Sibeliusa i raspojasanoj Koncertnoj fantaziji Carmen Pabla de Sarasatea sa zavodljivim temama iz poznate Bizetove opere. Obje su skladbe vrlo popularne i nadasve zahtijevne, jer od umjetnika traže veliku vještinu. A Stefan Milenković je upravo takav majtor koji može iz svojeg instrumenta izvući najljepše kvalitete: toplu i intenzivnu ljepotu tona, rijetku čistoću flažoleta, izražajnost i besprijekornu intonaciju. On svira s lakoćom, virtuozno, muzikalno, temperamentno i sugestivno. Oduševio je, dakako, publiku i pružio joj u dodatku još jednu iznimnu kreaciju Allemande iz Druge partite za violinu solo Johanna Sebastiana Bacha.
  Stefan Milenković, Alaksandar Kalajdžić, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, foto: glazba.hrt.hr
  Zahvaljujući maestru Aleksandru Kalajdžiću, darovitom Zagrepčaninu s bogatom karijerom u Njemačkoj, Simfonijski orkestar HRT-a predstavio se u vrlo dobrom svijetlu. Kalajdžiću je vodio glazbenike znalački, sigurno i muzikalno, pažljivo surađujući i sa solistom Stefanom Milenkovićem. Na kraju je orkstar zaokružio program s još jednom poznatom uvertirom – fantazijom Romeo i Julija Petra Iljiča Čajkovskog u nadasve osjećajnoj, strastvenoj i energičnoj interpretaciji te dirljivo tragične Shakespearove i skladateljeve ljubavne priče.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 6. listopada 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo